Annonce

Tesfaye opruster i værdikampen

"Betyder det, at man skal have en bestemt værdipolitisk holdning for at blive ansat," lyder det fra De Radikale, efter udlændinge- og integrationsministeren opretter særlig værdipolitisk enhed
Jakob Ellemann-Jensens (V) tidligere rådgiver, Jesper Kraft, får følge af en lille håndfuld embedsmænd, når han nu går i gang med at opbygge en såkaldt værdipolitisk enhed i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

”Det har længe været almindeligt forekommende – både under den nuværende regering og under tidligere regeringer – at der opstår værdipolitisk debat om spørgsmål med tilknytning til udlændinge- og integrationsområdet,” oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg.

Lægger beslag på ressource

”Udlændinge- og Integrationsministeriet har imidlertid konstateret, at den slags debatter i stigende grad – uanset om det foregår med tilknytning til ministeriets eget eller andre ministeriers ressortområder – lægger beslag på ressourcer i ministeriet. Med det afsæt – og da ministeriet tilstræber at være organiseret på en måde, der bedst muligt understøtter den til enhver tid siddende regerings arbejde – er det besluttet at ansætte 3-4 akademiske medarbejdere, som skal beskæftige sig med ministeriets håndtering af sådanne spørgsmål.”

De nye medarbejdere, med Jesper Kraft i spidsen, bliver organisatorisk ansat i en enhed, som en del af Ministersekretariatet, og vil skulle referere til kontorchefen i sekretariatet (som Jesper Kraft samtidig bliver souschef for).

Hvad kræves der

De Radikale retspolitiske ordfører, Kristian Hegaard, er bekymret over oprettelsen af den særlige værdipolitiske enhed i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Den retspolitiske ordfører understreger, at han hverken kan – eller vil – blande sig i, hvem der ansættes i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

”Det, som jeg synes er specielt, er, at man laver en værdipolitisk enhed eller sekretariat,” siger Kristian Hegaard til Netavisen Pio.

”Dette emner af en slags partipolitisk udvikling, der lige så godt kunne foregå i partiet – hvilket partierne får partistøttemidler til. Og hvad betyder en værdipolitiske enhed så? Betyder det, at man skal have en bestemt værdipolitisk holdning for at blive ansat? Hvad kræver det egentligt for at blive ansat et sådant sted?

"Man kan nemt få det indtryk, at ansøgerne skal have en særlig politisk holdning for at blive ansat, og det er jo noget, som vi generelt ikke kræver af vores embedsmænd. Derfor adskiller denne enhed, eller sekretariat, sig fra andre af slagsen. Man skal have en særlig værdipolitisk holdning, hvorimod man jo normalt ansætter embedsmænd ud af deres faglige kvalifikationer, hvilket kan være deres juridiske baggrund eller økonomisk viden.”

Kuglestøber

Jesper Kraft var indtil den 1. juli særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen efter forinden at have været særlig rådgiver for denne, da han indtil valget i juni 2019 var fødevare- og miljøminister.

Men Jakob Ellemann-Jensen fyrede Jesper Kraft, fordi "udfordringerne" ændrede sig, da han blev formand for Venstre.

Hvilket er blevet udlagt som om, at Jesper Kraft og Jakob Ellemann-Jensen lå for langt fra hinanden ikke mindst i synet på De Radikale og udlændingepolitikken, hvor førstnævnte lå tættere på partiets daværende næstformand, Inger Støjberg.

I dag mener politisk kommentar og medlem af Venstre, Jarl Cordua, at det er ”godt set” af Mattias Tesfaye at ansætte Jesper Kraft og oprette den særlige enhed.

”Jesper Kraft har nemlig fungeret som kuglestøber, og en som udtænkte idéer, i Venstre, og kommer samtidig med en jurauddannelse i bagagen,” siger Jarl Cordua til Netavisen Pio.

Skæver til konventionerne og grundloven

”Så det er jo ikke fordi, at han ikke ved, hvad som er oppe og ned i love og paragraffer. Jesper Kraft har nogle synspunkter i udlændingepolitikken, som ligger omkring Inger Støjberg. Men hun var jo netop ikke selv en, som fandt på idéer. I stedet brugte Inger Støjberg mere tid på sin Facebook-side. Spørgsmålet er så, hvor meget Jesper Kraft skæver til konventionerne og grundloven. Men der må man vel gå ud fra, at Udlændinge- og Integrationsministeriet efterhånden har lært den disciplin at vide, hvor grænsen går.”

Særlig interesse

Jesper Kraft har tidligere forklaret, at integrations- og udlændingepolitikken altid har haft hans særlige interesse.

"Det er ingen hemmelighed, at jeg altid har haft særlig interesse for netop dét område,” skrev Jesper Kraft i starten af måneden på Facebook.

Udvikle og udmønte værdipolitiske markører

 

”Og jeg ser meget frem til de nye opgaver som souschef i Ministersekretariatet, hvor jeg skal stå i spidsen for en ny værdipolitisk enhed, som skal arbejde med at koordinere, udvikle og udmønte værdipolitiske markører på udlændinge- og integrationsområdet."

Flere portrætter gennem tiden har beskrevet Jesper Kraft som en mand, der kender alle de forskellige positioner internt i Venstre. Han er også karakteriseret som "en usleben diamant" og en kras sangskriver til festlige lejligheder.

Og så har Jesper Kraft det mærkat på sig, at han ikke er bange for at sige, hvad han mener.

Forkarl

Ifølge Jarl Cordua vil Jesper Kraft i praksis komme til at fungere som en politisk rådgiver, der ikke mindst har fokus på, hvordan udlændinge- og integrationsministeren kommer ”på banen”.

”Og så er det selvfølgelige en ydmygelse af Venstre, at Jesper Kraft nu får en skatteyderbetalt arbejdsplads, hvor han kan lave alt det, som han ikke kunne få lov til i Venstre, fordi partiet ikke kunne rumme Inger Støjberg og ham,” siger den politiske kommentator.

Politik hinsides de internationale konventioner

”Det behøver man næsten ikke sige. Det kan alle se. Mattias Tesfaye gør jo en dyd ud af at forsøge at overhale Venstre og endda også at føre politik hinsides de internationale konventioner ved at skrive kronikker om alt, hvad han kunne tænke sig at gøre, hvis de ikke fandtes. Og hvis det er en mark, regeringen kan opdyrke - altså hvis og i fald konventionerne var anderledes - så kan jeg sagtens se Jesper Kraft som forkarl på det projekt.

"Men en eller anden dag, når Mattias Tesfaye har siddet som udlændinge- og integrationsminister i en længere årrække, så vil nogle jo nok spørge: Nu skrev du det her for syv-otte år siden. Hvad er der egentlig sket?”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jarl Cordua siger: "- altså hvis og i fald konventionerne var anderledes -". Jamen dog, er det ikke gået op for Jarl Cordua at konventioner kan opsiges? Og hvis man ikke vil det, så kan man undlade at overholde konventionerne; det er ikke strafbart. Masser af lande overholder ikke de konventioner de har tiltrådt, der er ikke sket landene noget. Jeg kan umiddelbart nævne tre konventioner som Danmark har tiltrådt, og som vi ikke overholder: Wienerkonventionen om landtrafik m.v., Børnekonventionen og Europarådets konvention om medborgerret. Der er sikkert flere.