Tesfaye vil undersøge hurtig hjemsendelse af syrere

Udlændinge- og integrationsministeren vil have afgjort, om syrere fra Damaskus-provinsen skal forlade Danmark
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
De forbedrede forhold i og omkring den syriske hovedstad Damaskus får nu udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at bede Udlændingestyrelsen om at fremskynde sagsbehandlingen af sager om opholdstilladelser til flere hundrede personer fra netop dette område.

Beslutningen kommer, efter at Flygtningenævnet i december fastslog, at forholdene i Damaskus-provinsen ikke længere er så alvorlige, at der er grundlag for at meddele eller forlænge flygtningenes midlertidige opholdstilladelser med henvisning til de generelle forhold for personer fra dette område.

I maj og juni har Flygtningenævnet truffet de første fem afgørelser om, at syrere fra Damaskus ikke har behov for beskyttelse og skal udrejse af landet.

Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem

”Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne,” siger Mattias Tesfaye. ”Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det”.

.@mattiastesfaye har besluttet at få genvurderet, om hundredevis af opholdstilladelser til flygtninge fra Damaskus kan inddrages. Det omhandler dem, der får beskyttelse pga. de generelle forhold i Syrien. Forholdene i området er nemlig forbedret. https://t.co/rBWp0wnzIq #dkpol pic.twitter.com/5zr5HUIppb

— Regeringen (@regeringDK) June 29, 2020

900 sager skal vurderes

Det anslås, at Udlændingestyrelsen som led i den fremskyndede sagsbehandling skal udtage 900 sager til nærmere vurdering. Skønnet er dog forbundet med usikkerhed. Det forventes, at Udlændingestyrelsen kan afgøre størstedelen af sagerne i løbet af 2020.

I alt 5.000 personer fra Syrien er meddelt midlertidig beskyttelsesstatus på baggrund af de generelle forhold i Syrien i perioden fra 2015, hvor den midlertidige beskyttelsesstatus blev indført i udlændingeloven, og frem til 2019.

I 2019 oversteg antallet af udvandrede syriske flygtninge og familiesammenførte til flygtninge antallet af indvandrede. 886 syrere udvandrede, mens 563 indvandrede. Sidste år valgte 100 syrere – både flygtninge og indvandrere – at vende hjem til Syrien med støtte efter repatrieringsloven.

Står klar med pose penge

Mattias Tesfaye fremhæver netop repatrieringsordningen som en gulerod, der skal få syrerne til eventuelt at rejse hjem.

Vi står klar med en ganske stor pose hjemrejsepenge

”De seneste uger har det uafhængige Flygtningenævn afgjort, at fem personer fra Damaskusprovinsen ikke har krav på midlertidig beskyttelse, fordi forholdene i området er forbedret,” siger udlændinge- og integrationsministeren.

”Derfor har jeg nu besluttet, at vi hurtigt skal gennemgå bunken af sager med flygtninge fra Damaskus for at undersøge, hvem der ikke længere har behov for beskyttelse i Danmark. Vi står klar med en ganske stor pose hjemrejsepenge til dem, der skal tilbage og genopbygge deres tilværelse i Syrien.”

Pia K.: "Snyd"

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, mener imidlertid, at beslutningen mere har en symbolsk værdi end en reel effekt, fordi syrere uden opholdstilladelse ikke hjemsendes med tvang, hvis de ikke frivilligt rejser til Syrien. Årsag: Danmark vil ikke samarbejde med Syriens omstridte præsident, Bashar al-Assad.

”De bliver jo ikke sendt til områder i Syrien, bl.a. Damaskus,” skriver Pia Kjærsgaard på Twitter. ”Men bare overført til Kærshovedgaard, hvor der i forvejen er mange afviste asylsøgere. Ministeren snyder," skriver hun.

De bliver jo ikke sendt til områder i Syrien, bl.a. Damaskus . Men bare overført til Kærshovedgaard, hvor der i forvejen er mange afviste asylsøgere. Ministeren snyder. #dkpol https://t.co/DhlQrDtQKf

— Pia Kjærsgaard (@Pia_Kjaersgaard) June 29, 2020

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

En skam at det er ren symbolpolitik!
Ministeren vil jo ikke bruge tvang, og det lovede alternativ til Lindholm som han lovede i valgkampen lader også vente på sig!
Løgne og løftebrud er hvad den her regering vil blive husket for!

Thomas... Dumhed og idioti er hvad DU er kendt for, Du og Sophie Fløde kan kun de samme dumheder, og ingen gider at høre på dem !

Annonce