Thorning bør undgå Elbæks Alternativ

Alternativet kan koste stemmer og penge for rød blok. Derfor bør folketingsvalget udskrives inden partiet når at blive opstillingsberettiget.
Kommentatorerne har travlt med at gætte på, hvornår valget bliver udskrevet. Meningsmålinger, offentlige overenskomstforhandlinger, de økonomiske konjunkturer, partiorgansationernes parathed – der nævnes mange begrundelser for gætterierne omkring valgtidspunktet i den offentlige debat.

Der er dog én faktor, som de politiske kandestøbere overser: Alternativet.

Alternativet blev startet af den detroniserede eks-radikale eks-minister Uffe Elbæk, og ingen på Christiansborg udover Elbæk selv giver dem nogen som helst chance for at blive valgt. Alligevel indsamler Alternativet vælgererklæringer på fuld tid, og da danskerne generelt er venlige, demokratisk indstillede mennesker, er der rigtig mange, der gerne vil give en underskrift så partiet kan stilles op – uanset om de har tænkt sig at stemme på dem eller ej.

Når Alternativet de forjættede 20.260 godkendte vælgererklæringer, forventes resultatet at være et stemmespild på 0,5-1,5 %. Stemmer, der i langt, langt overvejende grad vil komme fra de røde partier og de radikale. Det kan vise sig fatalt. I 1998 var det kun ganske få stemmer, der skilte blokkene, og kommer man igen i den situation, kan Alternativets opstilling betyde et rødt flertal i befolkningen, men blåt flertal i Folketinget.

Selvom meningsmålingerne ikke just siger tæt løb, har rød blok alligevel en interesse i at holde Alternativet væk fra stemmesedlen, fordi antallet af stemmer betyder meget for partiernes tilskud og dermed hvor store økonomiske muskler man har til at drive sekretariater for.

Alternativet har pt. 12.141 vælgererklæringer. Partiet angiver selv, at de får ca. 500 godkendte ind om ugen og at tre gange så mange faktiske skriver under hver uge, men ikke nødvendigvis får returneret erklæringen som den noget omstændelige godkendelsesprocedure kræver. Der er således ikke engang 4 måneder til de har erklæringer nok – og reelt en del mindre, idet man må forvente at valgudskrivelse vil få mange til at huske at indsende den erklæring, de allerede har liggende.

Så skal Alternativet holdes væk fra optaksprogrammerne, partilederdebatterne og de tvivlende socialdemokratiske og radikale vælgere – ja, så skal valget ligge i februar.

Katrine Lester (S) er viceborgmester på Frederiksberg.


placeholder

Annonce