Thorning: Dansk velfærdsmodel giver styrke

Den danske velfærdsmodel giver styrke og muligheder, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt i et stort interview, hvor hun også ridser den kommende valgkamps temaer op. Ikke mindst i forhold til den trussel mod velfærdssamfundet, som kommer fra de borgerlige.
Regeringens stramme økonomiske politik har båret frugt og derfor er der nu penge til at investere i kernevelfærden, lyder meldingens fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i et længere interview med Ugebrevet A4, som er givet i forbindelse med et arrangement om den nordiske models levedygtighed.

”Selvom vi har indrettet os lidt forskelligt i de nordiske lande, skiller vi os jo ud fra andre lande på verdenskortet. Fordi vi har styr på økonomien og konkurrenceevnen samtidig med, at vi vil omfordelingen fra rig til fattig. Det er en helt særlig kombination, og det skal vi holde fast i, for det giver os nogle styrker,” siger hun.

Diskussionen om den nordiske model er blevet aktuel, for en ny internordisk rapport konkluderer, at den nordiske samfundsmodel er under pres, hvis ikke politikerne gør noget for at redde den. Udfordringen for modellen er større ulighed, flere arbejdsløse og færre organiserede i rigtige fagforeninger.

Statsministeren er dog langt fra klar til at opgive den nordiske model.

”Hver eneste gang vi har mulighed for det, vælger vi den danske model og den nordiske model frem for det modsatte. Vi investerer i uddannelse; vi bekæmper social dumping og sikrer flere penge til sundhed.

I det hele taget arbejder vi hele tiden med at få vækst og god konkurrenceevne, samtidig med at vi er optaget af omfordeling og lighed,” siger Helle Thorning-Schmidt med henvisning til den finanslov, som regeringen i denne uge indgik med SF og Enhedslisten.

Statsministeren langer i interviewet også ud efter de borgerlige som hun mener udelukkende fokuserer på vækst, konkurrenceevne og skattelettelser, men glemmer det der gør den nordiske model stærk, ligheden.

”De borgerlige er optaget af vækst og god konkurrenceevne, men det der med omfordeling og lighed taler de aldrig om. At være optaget af vækst er jo den nemme del af det. Det svære er at gå op i begge dele. Og det rigtig svære er at få begge ting til at ske og hænge sammen,” siger hun og fortsætter.

”Jeg er bekymret, når de borgerlige partier aldrig taler om omfordeling og lighed, men hele tiden om skattelettelser og mindre offentlig sektor. Som om skattelettelser og en mindre offentlig sektor var løsningen på alle de udfordringer, vi står overfor. Det er det ikke.”

Hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook