Thorning-Schmidts navn hot i Bruxelles

Men Helle selv er tavs om mulige ambitioner om en EU-toppost
Den tidligere socialdemokratiske statsminister, nuværende chef for Red Barnet International Helle Thorning-Schmidt, er – som Netavisen Pio beskrev det 12. juni – tilbage på Bruxelles’ rygtebørs.

Senest har det Bruxelles-baserede medie, Politico Europe, nævnt Helle Thorning-Schmidt som et godt bud til posten som EU’s næste præsident (altså den post som polakken Donald Tusk i øjeblikket er indehaver af) – under den malende overskrift: ”Helle rides into Brussels”.

Og det fik søndag dagbladet Politiken til at skrive en stort opsat artikel om de tiltagende rygtestrømme.

Rygterne satte for alvor i gang i forbindelse med, at Helle Thorning-Schmidt forrige uge gæstede presseklubben i Bruxelles.
Kryptisk svar

I den forbindelse havde EUobserver, der er et engelsksproget medie baseret i Bruxelles, efterfølgende fat i Helle Thorning-Schmidt og spurgte hende direkte, om hun har ambitioner om igen at gå ind i europæisk politik.

Svaret fra Helle lød kryptisk – og er særdeles velegnet til netop at sætte yderligere fut i rygtestrømmene:

Jeg vil altid forsøge at give mit bidrag til Europa

“Jeg vil altid forsøge at give mit bidrag til Europa,” sagde hun og tilføjede, at hun ønsker at hjælpe Europa med at undgå de “mest negative sider af globaliseringen”.

De forskellige EU-poster skal besættes efter næste års EU-parlamentsvalg, som bliver afholdt 23. til 26. maj. Da der senest skal være folketingsvalg i juni, kan det meget muligt blive en socialdemokratisk regering, der skal udpege en dansk EU-kommissær eller en kandidat til en af EU’s andre topposter.

Netavisen Pio har gentagne gange forsøgt at få Helle Thorning-Schmidt til at uddybe hendes genopståede europæiske engagement og forholde sig til rygtestrømmen. Men indtil videre er Helle Thorning-Schmidt ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
Vurdering: Helle vil gerne

Rygterne om Helle Thorning-Schmidts mulige tilbagevenden er blevet et samtaleemne blandt danske journalister i Bruxelles. I journalist-lejren er den umiddelbare vurdering, at Helle Thorning-Schmidt selv er meget opsat på projektet, og at hun ville kunne få en god EU-kommissærpost - og også at hun vil blive båret gennem en høring i Europa-Parlamentet, hvis hun bliver udpeget.

I journalist-lejren er den umiddelbare vurdering, at Helle Thorning-Schmidt selv er meget opsat på projektet

Der tvivles dog på, at hun kan blive spidskandidat og dermed blive kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Men et top-job, der med al sandsynlighed bliver ledigt, er EU-udenrigsministeren, som i øjeblikket indehaves af den udskældte italienske socialdemokrat Federica Mogherini.

At Helle Thorning-Schmidts navn igen florerer i Bruxelles, skal ikke mindst ses i lyset af den aktuelle socialdemokratiske krise blandt partierne rundt omkring i Europa. Der er meget få røde at vælge imellem, ganske enkelt fordi meget få lande har socialdemokratisk regering, og de ikke-socialdemokratisk regerede lande forventes bestemt ikke at stille med en socialdemokratisk kandidat, lyder vurderingen.

Professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Marlene Wind, siger det er meget-meget tidligt at sige noget om Helle Thorning-Schmidts muligheder for at opnå en tung EU-post:

"Vi har en formand for EU-Kommissionen, vi har posten som EU-Præsident, og vi har en EU-udenrigsministerpost. Og der er brug for i hvert fald en kvinde på en af de her poster. Men derudover er der en række ting, der skal gå op i en højere enhed: Der er en kabale, der skal gå op med små og store lande. Der er en kabale, der skal gå op med socialister versus borgerlige/kristendemokrater. Der er også noget med øst og vest," siger Wind til Netavisen Pio.

 

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce