Annonce

Thulesen Dahl løber fra Europol-løfter

Under valgkampen om retsforbeholdet, lovede Thulesen Dahl, at hvis Danmark ikke kunne få en parallelaftale med EU om Europol, så ville han anbefale et ja til en eventuel ny folkeafstemning. Det løfte, løber han nu fra.
Forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år, garanterede DF-formand Kristian Thulesen Dahl i en tv-debat, at han ville anbefale et "ja", hvis der kom en ny, ren Europol-afstemning. Også selvom det vil betyde, at partiet accepterede Danmarks tilknytning til Schengen-aftalen.

- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, lød det dengang fra DF-formanden.

Når den slags garantier kommer fra en af landets mest troværdige politikere, har vælgerne naturligvis lyttet og det kan have været med til at overbevise mange om, at man sikkert kunne stemme "nej" og samtidig være sikker på at Danmark fortsat kunne være med i Europol.

Thulesen Dahl: Jeg gik for langt
Men har piben i den grad fået en anden lyd, og direkte adspurgt erkender DF-formanden, at han gik for langt dengang:

- Jeg må blankt erkende, at jeg gik for langt. Det var forhastet, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 News.

Kristian Thulsesen Dahl afviser dog, at der skulle være tale om et løftebrud. Det han i virkeligheden mener han lovede var, at han ville bakke op om en ny folkeafstemning – ikke at han ville anbefale et ”ja” ved samme.

- Nej, det er ikke i kategorien løftebrud. Det, der var et afgørende løfte, vi gav, var, at der kommer en ny folkeafstemning med vores opbakning, hvis ikke der kan findes en tilfredsstillende løsning om Europol med EU. Og det løfte står vi fuldstændig ved, siger han til DR.

Rykker hele tiden mållinjen
Kristian Thulesen Dahl sagde altså, at Dansk Folkeparti ikke ville stille modkrav, men ville anbefale et ja ved en folkeafstemning, hvis det kun drejede sig om dansk medlemskab af Europol.

Men det løfte løber partiet nu fra og opstiller to krav for at skulle anbefale et ja. Ifølge partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, så kræver partiet nu, at regeringen udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen-samarbejdet om blandt andet grænsekontrol.

Det andet krav er, at danskerne ved folkeafstemningen skal stemme for at forlade Schengen": "Vil man have Dansk Folkepartis opbakning, så er dette måden at gøre det på".

Altså noget nær det stik modsatte af hvad Thulesen Dahl lovede vælgerne dengang.

Pia Kjærsgaard: Den slags skaber politikerlede
Kristian Thulesen Dahls kovending burde give ham en ordentlig røffel fra hans forgænger, Pia Kjærsgaard, der i dag sidder som formand for folketinget.

I januar 2016 skrev hun et indlæg på sin blog på berlingske.dk, hvor hun kaldte danskernes stigende politikerlede for alarmerende.

En af de medvirkende årsager var, ifølge Pia Kjærsgaard, politikere der sagde et i en valgkamp og efterfølgende gjorde det stik modsatte.

”Jeg tror, vi alle kan komme i tanke om eksempler, hvor politikere har lovet ét i forbindelse med en valgkamp og gjort noget andet, når først magten var i hus. Det tror jeg, kan være meget farligt for demokratiet. Det nytter ikke, at man i bestræbelserne på at vinde et valg stikker danskerne blår i øjnene. Det er hyklerisk.”

Pia Kjærsgaards indlæg var naturligvis tiltænkt hendes politiske modstandere, men det passer som fod i hose på det Kristian Thulesen Dahl har gjort.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet