Thulesen Dahl: Ønske om lavere arveafgift handler om ideologi

Formanden for Dansk Folkeparti giver i sin afslutningstale de blå partiers ønske om at sænke arveafgiften noget nær en kold skulder
Det handler om ren ideologi, og ikke om at løse praktiske problemer, når regeringspartierne ønsker at sænke eller helt fjerne arveafgiften. Sådan lød meldingen i dag fra regeringen støtteparti, Dansk Folkeparti, under afslutningsdebatten i Folketinget:

”Da jeg hørte den der diskussion om arveafgiften, så lænede jeg mig tilbage i min stol og tænkte: Er det her virkelig det store problem, vi har i Danmark, at vi har en arveafgift, der er indrettet, som den er? Og så nåede jeg frem til, at nej, det er det ikke,” sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl og fortsatte:

Er det her virkelig det store problem, vi har i Danmark, at vi har en arveafgift, der er indrettet, som den er?

”De partier, som mener, at arveafgiften skal ned, det er mere ud fra en almindelig ideologisk holdning om, at vel alle skatter skal ned.”

”Det er jo altid sådan, at når man snakker om at sænke skatter, så er spørgsmålet ’hvor kommer pengene fra, hvordan er finansieringen’? Tager man eksempelvis pengene fra råderummet, fra ældrepleje, sygehuse og så videre, dér er Dansk Folkeparti vel efterhånden ret kendt for at sige fra. Der værner vi om, at der skal være råd til en ordentlig offentlig velfærd, også i fremtiden,” sagde Kristian Thulesen Dahl direkte citeret i sin afslutningstale.

Dermed giver Dansk Folkeparti de blås ønske om at sænke arveafgiften fra de nuværende 15 procent noget nær en kold skulder.

Kølige René

Kristian Thulesen Dahls melding kommer i kølvandet på lignende udtalelser fra Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.  Han fastslog 7. marts over for Netavisen Pio, at en lempelse af arveafgiften ”ikke står på vores ønskeseddel”, men at der eventuelt kunne blive tale om mindre justeringer, hvis ellers finansieringen er på plads:

”Man kunne måske se på, om man skulle hæve bundfradraget på de nuværende 289.000 kroner med f.eks. 100.000 kroner eller et andet beløb. Jeg vil ikke lægge mig fast på konkrete tal, for jeg ved ikke, hvad det koster. Jeg siger bare, at det kunne være en model at hæve bundfradraget med et beløb. Det ville så komme alle til gode,” sagde René Christensen til Netavisen Pio.

René Christensen nævnte også en anden mulig model:

”Man kunne lade de første arvede penge – efter bundfradraget på de 289.000 kroner – beskatte med en lavere procentsats end de 15 procent, som arveudgiften udgør. Det kunne også være en model. Men nu må vi se, hvad regeringen eventuelt lægger frem. Vi siger bare helt grundlæggende, at det skal være finansieret. Det må ikke gå ud over velfærden, det her,” understregede René Christensen.

Berlingske kogte over

René Christensens kølige meldinger stod i skærende kontrast til Berlingske, der lørdag den 3. marts proklamerede følgende med helt store typer:

”Blåt flertal åbner for et opgør med arveafgiften: Det er dybt urimeligt, at man skal betale skat, efter man er død” og noterede i underrubrikken: ”Dansk Folkeparti er positive”.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce