Annonce

Ti kulturperler på finansloven

Kokkelandsholdet, herregårdsmuseum og selvfølgelig Fregatten Jylland. Netavisen Pio har samlet ti kulturperler fra årets finanslov.
Ikke en finanslov med Dansk Folkeparti uden penge til Fregatten Jylland. Det er efterhånden blevet en fast tradition, at der i forbindelse med finanslovsaftalen øremærkes en række mindre beløb til forskellige kulturelle og historiske tiltag rundt om i landet. I år er ingen undtagelse.

Sidste år var det blandt andet afsat halvanden millioner kroner til runesten og et tilsvarende beløb til markering af den danske kolonitid på de vestindiske øer. Og op gennem nullerne blev der år for år bevilget masser af penge til koldkrigsforskning, kulturmindesmærker og renoveringer af diverse kirker og herregårde.

I år er der også masser af kulturperler på finansloven. Netavisen Pio har samlet en række af dem:

1. Fregatten Jylland
Fregatten Jylland er efterhånden blevet lidt af en klassiker på finansloven. Både under røde og blå regeringer er der blevet afsat penge til det gamle museumsskib, der kæmpede heroisk i under Slaget ved Helgoland i 1864. Denne gang er bevillingen på 3 millioner kroner årligt frem til 2020 til løbende vedligeholdelse og renovering.

2. Vikingeskibsmusset
Partierne bag finansloven er enige om, at vikingeskibene på museet i Roskilde bør bevares for eftertiden. Næppe et synspunkt, der udløser store folkelige demonstrationer. Der er endnu ikke sat beløb på, hvor stort tilskuddet skal være, men de fire partier har aftalt at ”drøfte, hvordan bevaringen af vikingeskibene kan sikres for fremtidige generationer”.

3. Bunkeranlæg fra Den Kolde Krig
En nyskabelse på finansloven er Regan Vest. Regan Vest er et bunkeranlæg, der under Den Kolde Krig havde til formål at huse kongehuset, regeringen og embedsmænd i tilfælde af atomkrig. Nu skal anlægget åbnes for offentligheden, som blandt andet skal kunne se de underjordiske tunneller. Der gives et tilskud på 2,6 millioner kroner årligt frem til 2020.

4. Herregårdsmuseet ved Gammel Estrup
Gammel Estrup på Djursland fortæller om den danske herregårdskultur gennem tiderne. Det er også vigtigt at bevare for eftertiden. Derfor har regeringen afsat halvanden millioner kroner frem til 2020 til den løbende drift af museet.

5. Den Gamle By
Den Gamle By i Aarhus fortæller de danske købstæders historie gennem bygninger og installationer, der dækker flere hundrede års historie. Med finansloven for 2017 får Den Gamle By en ny årlig bevilling til den løbende drift på 3 millioner kroner årligt frem til 2020.

6. Kokkelandsholdet
Når fodboldlandsholdet ikke kan, så er det jo godt, at vi har kokkelandsholdet. Og gastronomiens svar på Kasper Schmeichel og Christian Eriksen er nu kommet på finansloven for at ”fremme af gastronomi i Danmark og internationalt kendskab til Danmark som førende gastronomination”, som det hedder. Der gives en halv million om året frem til 2020.

7. Kapellet på Grathe Hede
På Grathe Hede mellem Silkeborg og Viborg blev Kong Svend i 1157 besejret af Valdemar, der herefter kunne kalde sig Valdemar den Store. Efter at have været skjult i århundreder har arkæologer nu lokaliseret Svens sidste hvilested. Partierne bag finansloven vil derfor give fire millioner kroner til arkæologiske undersøgelser af Grathe Kapel og den dertilhørende kirkegård.

8. Frihedskampen
Frihedskampen bliver også markeret på årets finanslov med beskedne 100.000 kroner. De går til Mindelunden i Ryvangen, og skal bruges til ”undervisning og formidling om frihedskampens betydning for kommende generationer.” Bevillingen gælder frem til år 2020.

9. Arbejdermuseet
Arbejdermuseet i Rømersgade får tilført 800.000 kroner årligt i perioden 2017-2020 til løbende drift af museet. Der er dog ikke tale om ”nye” penge, men om at den hidtidige bevilling, der udløb i 2016, er blevet forlænget med yderligere fire år.

10. Bornholms museum
Bornholms museum i Rønne, ed sloganet "Ét museum - fire unikke oplevelser”, har til opgave at videreformidle Bornholms Kulturhistorie. Hvad baggrunden er for, at museet nu skal på finansloven, står ikke helt klart. Men museet kan se frem til tilskud på 500.000 kroner årligt frem til 2020.

 

Billede: Wiki Commons


Flere artikler om emnet