Annonce

Aktuelt: Tibet-sag genoptages, vred SF-formand og tilfredse kommuner

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Tibet-kommissionen genåbnes

Torsdag meddelte justitsminister Søren Pape Poulsen, at han er parat til at genåbne Tibet-kommissionen. Kommissionen afsluttede sit arbejde i december 2017. Men for nylig dukkede en række e-mails i sagen op, som Kommissionen ikke har haft adgang til.

”I den seneste tid er der kommet oplysninger frem, der har betydet, at der er blevet sat spørgsmål ved kommissionens adgang til mails og i forlængelse heraf kommissionens konklusioner. Den tvivl er ingen tjent med. Derfor vil regeringen nedsætte Tibet-kommissionen igen, så vi kan få skabt klarhed,” udtaler justitsministeren.

Tibet-kommissionen skulle undersøge hvem der gav ordre til, at demonstranter ulovligt fik konfiskeret tibetanske flag i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i Danmark i 2012. Kommissionen fik dog ikke adgang til at undersøge den øverste politiledelses mailbokse, fordi de angiveligt var blevet slettet.

Det er de e-mails, som Rigspolitiet nu har genfundet i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol. Kommissionen frikendte den øverste politiledelse og placerede i stedet ansvaret hos en vicepolitiinspektør og politikommissær.

Læs mere her.

 

SF-formand ”rystet og vred” over radikal melding
SF’s formand Pia Olsen Dyhr er “rystet og vred” på den radikale leder, Morten Østergaard. Det sker efter, at Morten Østergaard onsdag betegnede det gryende samarbejde mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF som “et rødbrunt kabinet”.

Den brune farve forbindes sædvanligvis med nazismen, og den sammenligning blev for meget for SF-formanden. ”To af SFs tidligere formænd sad i kz-lejr pga deres modstandskamp mod nazisterne!”, skrev hun på Twitter, hvor hun også betegnede Østergaards udmelding som ”historieløs”.

Læs mere her.

 
Aftale om kommunernes økonomi er i hus

Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet indgik torsdag middag aftale om kommunernes økonomi for 2019. Aftalen betyder, at der til næste år kommer lidt flere penge til den nære velfærd end det, regeringen oprindeligt havde spillet ud med. Og det glæder den socialdemokratiske KL-formand Jacob Bundsgaard:

”Når vi bliver markant flere ældre med behov for pleje og omsorg allerede til næste år, har det været absolut nødvendigt for os at få en aftale, der indeholder flere penge til service. Det er afgørende for at kunne følge med udviklingen og holde niveauet af den velfærd, vi leverer til borgerne.”

Årets aftale betyder, at kommunernes serviceramme til næste år løftes med 1,7 milliarder kroner i forhold til det, regeringen havde spillet ud med. Dermed bliver den samlede serviceramme på 251,9 milliarder kroner. Servicerammen er de penge, kommunerne samlet set kan bruge på velfærd som eksempelvis daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje.

Læs mere her.

 

Rokade hos Liberal Alliance
Liberal Alliance gennemførte i dag en rokade. Rokaden betyder, at politisk ordfører Christian Egelund fremover også skal være gruppeformand. Den post overtager hun fra Leif Mikkelsen.

Joachim B. Olsen afgiver posten som erhvervsordfører til May-Britt Kattrup, men overtager til gengæld posterne som udlændinge- og integrationsordfører fra Laura Lindahl. Han forsætter desuden som både finans- og skatteordfører.

Laura Lindahl overtager til gengæld den nyoprettede post som ordfører for den offentlige sektor. Og ud fra hvad hun efterfølgende skrev på Twitter, så burde det måske snarere hedde ordfører for en mindre offentlig sektor:

 
Pio Podcast: Dagpenge til debat

Dagpengene, en hjørnesten i den danske model, er under massivt pres. Og det skader både lønmodtagere og erhvervsliv, lyder det fra a-kasserne.

Er dagpengesatserne så attraktive, at de giver et påskud for at undlade at tage arbejde, og i stedet eksempelvis hygge sig rundt omkring på landets mange museer og biblioteker, eller er systemet efterhånden så udhulet, at det på sigt måske ikke længere aktuelt at melde sig ind i en A-kasse og understøtte dagpengesystemet?

Flere borgerlige peger på førstnævnte når talen falder på den forsikringsordning, der skal sikre lønmodtagere mod økonomisk usikkerhed, hvis de er så uheldige at ryge ud af beskæftigelse.

Dagpenge er for de fleste danskere noget man kun tænker på, når man får brug for ordningen, så derfor forsøger Pio Podcast i denne uge, sammen med Torben Poulsen, leder af Dansk Metals a-kasse og formand for Danske A-kasser, og Dennis Kristensen, der forhenværende formand i FOA samt Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen som er vært, sætter fokus på dette afgørende element i den danske arbejdsmarkedsmodel.


Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce