Tid til at vise handlekraft?

Overenskomstforhandlinger: Arbejdsmarkedets parter skal gå forrest i kampen for at sikre et dansk arbejdsmarked uden løndumping.
Det er i krisetid, at grundlaget for en lysere fremtid skabes. Parterne har ved de kommende overenskomstforhandlinger mulighed for at tage et fælles ansvar.

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked påbegyndes om få uger. Som ansat på én af landets største industriarbejdspladser, ser jeg frem til de kommende forhandlinger. De sidste to overenskomstperioder bød ikke på de store gennembrud.

”Lønmodtagerne skulle holde igen”. Bankernes grådighed og tabet af tusindvis af arbejdspladser til udlandet havde skabt sorte skyer over nationen. Lønmodtagerne udviste ansvarlighed men belønningen er udeblevet.

De sorte skyer hænger stadig over os og der er vel ikke mange der forventer, at nu kommer belønningen for vores tilbageholdenhed? Krisen er stadig ikke drevet bort og banksektoren er endnu ikke tæmmet, så truslerne er overordnet de samme.

Men endnu en nul-løsning er ikke godt nok!

Arbejdsmarkedets parter skal gå forrest ved at indgå et forlig, der gør op med mange af de dårligdomme der er blevet en del af arbejdsmarkedet.

Lønninger på 50 kroner og arbejdsdage på 14 til 16 timer er blevet en del af hverdagen på det danske arbejdsmarked. Tusindvis af job på ordentlige vilkår er blevet erstattet af børnearbejde og underbetalt arbejdskraft, ansat på vilkår, der mest af alt om moderne slavehandel.

Næsten ni ud af hver ti danskere mener, at billig udenlandsk arbejdskraft er en trussel mod det danske arbejdsmarked. Det viser, at opbakningen til den danske model og dermed til parterne er stor.

Parterne skal bruge opbakningen til, med Dansk Industri i front vise, at de for alvor vil tage kampen mod de virksomheder, der groft udnytter udenlandsk arbejdskraft og samtidig underminerer den danske arbejdsmarkedsmodel.

En udvidelse af kædeansvaret, så dette gælder i alle overenskomster, vil være et glædeligt første skridt på vejen. Fagforbundene skal sikres adgang til oplysninger om lønninger i alle virksomheder, så ingen virksomheder slipper billigt fra, at underbyde dets ansatte.

Det er i krisetid, at grundlaget for en lysere fremtid skabes. Parterne har ved de kommende overenskomstforhandlinger mulighed for at tage et fælles ansvar. Det ville fastholde troen på, at den danske model stadig er verdens mest effektive arbejdsmarkedsmodel.

En model, der bygger på at vi sammen løser vores fælles problemer. At vi, vores modsætninger til trods, har en fælles interesse i at de fordele vi sammen har opbygget ikke underløbes.

Morten Søndergaard (f. 1975) er fællestillidsmand for 3Ferne på Københavns Postcenter.


Kommentarer fra Facebook

Annonce