Tidligere LA-minister: Løkke manglede viljen til at lede

Tidligere LA-minister Mette Bock kritiserer Lars Løkkes manglende lederskab i den seneste regeringsperiode. Hun misunder den socialdemokratiske regering.
Den forhenværende kultur- og kirkeminister, Mette Bock (LA), tager nu bladet fra munden.

Det sker i et interview med TV 2, hvor hun langer ud efter forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der stod i spidsen for det borgerlige flertal fra 2015 til 2019. Først som statsminister i en et-parti-regering, men i slutningen af november 2016 blev den rene Venstre-regering udvidet til en Venstre-ledet trekløverregering med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Jeg oplevede en mangel på vilje til at lede

”Jeg oplevede en mangel på vilje til at lede og få tre forskellige partier – og vi var jo tre forskellige partier – til at fungere i et fælles projekt,” siger Mette Bock til TV 2.

Misunder den socialdemokratiske regering

Den tidligere LA-minister synes egentlig, at regeringsgrundlaget, der bar titlen ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark”, var et godt udgangspunkt for at formulere et fælles projekt.

Det lykkede dog ikke for alvor at få det op at flyve, mener hun og fortæller, at hun faktisk misunder den nye regering:

Jeg kan godt misunde den nuværende regering

”Jeg har jo selv været leder mange forskellige steder. Og jeg kunne godt have tænkt mig, at man havde brugt mere tid på at formulere et fælles projekt. Jeg kan godt misunde den nuværende regering for at være en etparti-regering – der er det lettere at lægge nogle linjer.”

Problematisk forhold til Dansk Folkeparti

Det var især uenigheder mellem regeringspartiet Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti, der førte til samarbejdsvanskeligheder og uro i den blå lejr.

Det kom især til udtryk i december 2017, da daværende udenrigsminister og partileder Anders Samuelsen (LA) – som i øvrigt er Mette Bocks lillebror – pludselig truede med, at partiet ikke ville stemme for regeringens egen finanslovsaftale.

Samuelsens udmelding kom blot to dage før den endelige vedtagelse af finansloven for 2018. Han krævede, at der også var forhandlet en aftale om topskattelettelser på plads, som var et Liberal Alliancens vigtigste valgløfter.

Netop det problematiske forhold mellem DF og LA krævede stærkt og dygtigt lederskab, men det kunne Løkke ikke levere, mener Mette Bock.

Katastrofalt folketingsvalg

Det seneste folketingsvalg i juni blev en katastrofe for Liberal Alliance, der tabte 5,9 procent og mistede 9 af sine 13 mandater i Folketinget. Dermed opnåede partiet en vælgertilslutning på blot 2,3 procent – kun lige over spærregrænsen – svarende til 4 mandater.

Kun lige over spærregrænsen

Det betød også, at flere LA-profiler røg ud af Folketinget. Det mest iøjnefaldende exit var daværende partileder Anders Samuelsen, men heller ikke etablerede navne som Joachim B. Olsen og Christina Egelund opnåede genvalg til Folketinget.

Siden er en folketingsgruppe på fire mandater blevet til tre, efter at Simon Emil Ammitzbøll-Bille – sammen med Christina Egelund – stiftede partiet Fremad i november i år.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce