Tidligere LO-formand ser problemer i S-nedslidningsforslag

Harald Børsting mener, at en ny ret til tidlig pension kan medføre "dødvægt"
Tidligere LO-formand Harald Børsting mener, ifølge Jyllands-Posten, at Socialdemokratiets forslag om tidligere pension til nedslidte ikke er en optimal løsning på arbejdsmarkedets fremtidige udfordringer.

Harald Børsting blev sidste år udnævnt til formand for VK-regeringens nye senior tænketank.

I et interview med Jyllands-Posten siger den tidligere LO-formand, at en ny rettighed til arbejdstagere med mange år på arbejdsmarkedet eller som er nedslidte risikerer at føre til, at samfundet betaler til folk, der egentlig godt kunne fortsætte med at arbejde:

”Hvis man indfører en rettighed, vil der altid være en dødvægt i form af nogle, der kommer på ordningen uden at have brug for det," siger Børsting, der var formand for LO fra 2007 til 2013, til Jyllands-Postens netmedie, Finans.dk.

Socialdemokratiet fremlagde i januar et forslag til differentieret pensionssystem. Ifølge forslaget skal folk, der har været længe på arbejdsmarkedet og som er nedslidte, have ret til at gå tidligere på pension end andre.

3F: Løsningen er både og

Fagforbundet 3F’s formand, Per Christensen, er uenig med den tidligere LO-formand:

Men Harald er helt galt afmarcheret her. Danskerne vil gerne arbejde længe

”Jeg har respekt for LOs tidligere formand. Men Harald er helt galt afmarcheret her. Danskerne vil gerne arbejde længe. Men idag slides mange ned inden de når pensionsalderen. Og alle har ret til gode år på pension. Derfor er løsningen både en forbedring af seniorførtidspension og fleksibel tilbagetrækning,” skriver Per Christensen således på Facebook.

Per Christensen uddyber:

”Tallene taler deres eget tydelige sprog. Ufaglærte får færre år på pension, og i mange fag er nedslidningen desværre alt for stor. Man svigtede nemlig fuldstændig, da man indgik velfærdsforliget i 2006. Den stigende pensionsalder holder man fast i. Men investeringen i arbejdsmiljø og uddannelse blev det ikke til. Tværtimod spares der på arbejdsmiljø og uddannelse. Det er helt hen i vejret. Det skal laves om. Og det ville jeg koncentrere mig om, hvis jeg var formand for regeringens seniortænketank. For arbejdsmiljø og uddannelse får danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men lige nu er der i høj grad brug for Socialdemokratiets udspil,” skriver 3F’s formand i sit facebook-opslag.

placeholder

 

Harald Børstings efterfølger, formand for Fagbevægelsen Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er også lodret uenig:

På det her punkt er jeg uenig med Harald

"På det her punkt er jeg uenig med Harald. Det er afgørende, at der indføres en rettighedsbaseret tilbagetrækningsmulighed for de lønmodtagere, som er trådt tidligt ind på arbejdsmarkedet, har været der i mange år og nu er nedslidte og ikke kan mere," siger Risgaard til Finans.dk.

Lahn: Harald ønsker også en kombination

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn afviser, at en ny rettighed vil blive brugt af folk, som ikke har behov for tidlig pension:

"Hvis du er glad for dit arbejde og tjener en god løn, så fortsætter du jo bare med at arbejde - i stedet for at gå på folkepension," siger Lahn til Netavisen Pio.

Han mener ikke, at Harald Børsting og Socialdemokratiet reelt står så langt fra hinanden, når man læser det fulde interview, som Finans.dk har lavet med Harald Børsting:

"Læser man det med småt, som Harald siger i det længere interview, så taler Harald her for en kombination af en rettighed og en visitationsordning. Og det ligger jo faktisk ret tæt på dét, som Socialdemokratiet har foreslået. Vi siger jo netop, at hovedsporet er en rettighed og sidevognen er en visitation til dem, der bliver nedslidte. Så efter en nærlæsning ser jeg ikke den store uenighed mellem det Harald mener, og det Socialdemokratiet har foreslået," siger Leif Lahn.

Troels Lund: "Ærligt og befriende"

Ifølge Finans.dk mener Harald Børsting, at det er bedre at give nedslidte forbedrede muligheder for at kunne blive visiteret til tidlig tilbagetrækning:

"Hvis man mener, at man har råd til det, kan man selvfølgelig godt indføre en ren rettighedsbaseret model, men man kan diskutere, om det er klogt at give pengene til nogle folk, som ikke har brug for dem," siger Harald Børsting.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over udmeldingen fra Harald Børsting, som han over for Finans.dk betegner som "ærlig og befriende".

Børsting understreger over for Finans.dk, at han ikke udtaler sig på seniortænketankens vegne, men alene på egne vegne.

Opdateret 16.02.2022 som led i undersøgelse af citat-skik

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce