Tidligere LO-formand skal få folk til at blive længere på jobbet

Den tidligere LO-formand Harald Børsting bliver formand for en tænketank for seniorarbejdsliv, nedsat af regeringen og Dansk Folkeparti
En ny tænketank med den tidligere LO-formand Harald Børsting skal få seniorerne til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Et godt seniorarbejdsliv kan betyde, at flere vil vælge at blive længere på arbejdsmarkedet. Og derfor har regeringen og Dansk Folkeparti torsdag nedsat en seniortænketank, der skal forbedre mulighederne for, at seniorer kan fortsætte med at være en del af det arbejdende fællesskab.

”Seniorerne udgør en værdifuld arbejdskraftreserve for virksomhederne, som oplever rekrutteringsudfordringer - og tænketanken skal være med til at sætte fokus på, hvordan vi i fællesskab kan sikre, at endnu flere seniorer kan og vil blive på arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i forbindelse med nedsættelsen af afgiften.

Tænketanken skal blandt andet indsamle viden om, hvad der får seniorer til at blive på arbejdsmarkedet, og hvordan beskæftigelsesindsatsen kan få ledige seniorer i arbejde.

Flere lever længere

I spidsen for tænketanken, som skal komme med sine anbefalinger i første halvår af 2019, står Harald Børsting, som indtil 2015 var formand for LO.

Jeg håber, at vi med tænketankens arbejde kan være med til at inspirere flere ældre til frivilligt at blive længere på arbejdsmarkedet.

”Vi lever længere og har flere raske leveår, som bliver omsat til flere aktive år på arbejdsmarkedet. Nu står vi over for den meget vigtige opgave at understøtte, at den positive udvikling fortsætter,” siger tænketankens nye formand i en pressemeddelelse.

Tænketanken skal blandt andet lade sig inspirere af hvordan man i vores nabolande har været bedre til at fastholde ældre på arbejdsmarkedet.

”Jeg håber, at vi med tænketankens arbejde kan være med til at inspirere flere ældre til frivilligt at blive længere på arbejdsmarkedet. Vi vil se nærmere på eventuelle barrierer - og årsager til, at mange forlader arbejdsmarkedet. Det handler om at styrke mulighederne og motivationen for, at mange flere vælger at blive lidt længere,” siger Harald Børsting.

Udover Harald Børsting bliver blandt andet tidligere Aarhus-borgmester Louise Gade, der i dag er direktør på VIA University College, direktøren for Ældre Sagen Bjarne Hastrup, formanden for Danske A-Kasser Torben Poulsen og forbundsformand Ole Wehlast på NNF Fødevareforbundet, ligesom at arbejdsmarkedets parter og Kommunernes Landsforening får pladser i tænketanken,

LO: Fokus på arbejdsmiljø

Seniortænketanken har igennem længere tid været et ønske fra LO, som håber på at tænketanken vil komme med svar på udfordringen med at skabe ordentlige rammer for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet, som nu forventes at skulle blive endnu længere på arbejdsmarkedet.

”Der er behov for at kortlægge udfordringerne og komme med en række anbefalinger til, hvordan vi bedst indretter arbejdsmarkedet til, at vi kan få flere gode år på arbejdsmarkedet. Også i vores seniorarbejdsliv,” siger LO’s næstformand Morten Skov Christiansen og henviser til en undersøgelse som LO har lavet, der viser hver anden efterlønsmodtager og folkepensionist ville være blevet længere på arbejdsmarkedet, hvis de kunne være gået ned i tid, havde bedre muligheder for tilpasning af arbejdsopgaver eller fået mindre fysisk eller psykisk belastende arbejde.

Nedsættelse af tænketanken er en del af den aftale om ændringer af det danske pensionssystem, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti tilbage i juni 2017.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook