Tidligere medarbejder om Fock: "Jeg var decideret bange for hende"

Alternativets nye politiske leder spredte frygt blandt kolleger og medarbejdere i partiet. Og nu forlader flere topfolk i partiet deres poster.
Den nyvalgte politiske leder Josephine Fock (Å) svinger med den grønne fane.
Valget af Josephine Fock som ny politisk leder sender chokbølger gennem Alternativet.

Lørdag valgte Alternativet overraskende for mange, tidligere folketingsmedlem Josephine Fock, som ny politisk leder efter Uffe Elbæk.

Hun vandt i tredje og afgørende valgrunde med 58 procent af stemmerne over folketingskandidat og klimapolitisk forsker Theresa Scavenius, der fik 42 procent. Forhåndsfavoritten, politisk ordfører Rasmus Nordqvist, røg ud allerede i anden runde.

Nordqvist stopper som politisk ordfører 

Der gik ikke mange timer, før at valget af Josephine Fock fik flere i Alternativet til at drage deres egne konsekvenser af valget.

Josephine skal nu have plads og mulighed for at folde sit politiske projekt for Alternativet ud

Mest markant, så meddeler Rasmus Nordqvist, at han stopper som politisk ordfører i Alternativet. Det skriver han på Facebook:

"Jeg stillede op til posten som politisk leder med et tydeligt projekt og en ny retning for Alternativet. Det som jeg mente og stadig mener ville være bedst for Alternativet og for Danmark. Det er jeg selvfølgelig ked af ikke lykkedes at skaffe den fornødne opbakning til.

"På den baggrund vil jeg ikke optage en plads, som naturligvis altid vil kræve et tæt samarbejde med den politiske leder. Josephine skal nu have plads og mulighed for at folde sit politiske projekt for Alternativet ud."

Rasmus Nordqvist skriver, at han fortsætter i Folketinget og vil fortsætte arbejdet med sine ordførerskaber, som herunder klima, Europa og finanspolitik.

Fock sender stikpille til skuffet Nordqvist

Den nyvalgte leder siger, at hun forstår Nordqvists beslutning og at den må skyldes skuffelse over det dårlige resultat.

"Jeg kan godt forstå, at Rasmus er rigtig skuffet og har brug for at sunde sig. Det er helt naturligt. Jeg tror, at jeg havde gjort det samme," siger Fock til Ritzau.

Jeg kan godt forstå, at Rasmus er rigtig skuffet og har brug for at sunde sig.

Hun oplyser videre, at hun ikke orienteret om, at Nordqvist ville trække sig. Hun siger videre, at hun har kig på et "par navne" til posten som politisk ordfører.

Med fem medlemmer i folketingsgruppen, hvor to af dem er Nordqvist og Uffe Elbæk, så efterlader det enten Torsten Gejl, Sikandar Siddique eller Susanne Zimmer som mulige afløsere for Nordqvist.

Elbæk: Ingen når Rasmus til sokkeholderne

Den nu tidligere leder, Uffe Elbæk, skriver på Twitter at han forstår Nordqvist beslutning og med et lille svirp til Josephine Fock skriver han, at ingen er bedre til at kommunikere Alternativets politik end Nordqvist:

"Forstår din beslutning Rasmus. Men det er et kæmpe tab for Alternativet. Jeg er selvfølgelig hamrende subjektiv her, men du har været en helt afgørende offentlig stemme for partiet. Ingen når dig til sokkeholderne, når det gælder at kommunikere partiets politik. Punktum," lyder det fra Elbæk.

Uffe Elbæk, der i øvrigt forlod det ekstraordinære landsmøde straks resultatet lå klar, og ikke deltog i den efterfølgende fest.

placeholder

HB-talsperson trækker sig

Rasmus Nordqvist er ikke den eneste i Alternativet som har valgt at drage konsekvensen af at Josephine Fock overraskende blev valgt som ny leder.

Også Leila Stockmarr, der er medlem af Alternativets hovedbestyrelse og har været talsperson under hele formandsvalget, har valgt at trække sig.

"Vil give pladsen til en som bedre kan se sig i det nye kapitel. Jeg er stadig Å-medlem og tror helt og holdent på behovet for et alternativ i dansk politik. ‬Jeg vil bruge den næste tid på at finde energi og den bedste platform til arbejde for projektet og det grønne omstilling," skriver Leila Stockmarr i en kort besked på Facebook.

Leila Stockmarr var fra 2015 til 2017 rådgiver i Alternativet, og fra januar 2018 til september 2018 var hun ansat som politisk chef hos partiet. Hun er nu ansat i Klimaministeriet, hvor hun arbejder med ministeriets internationale klimapolitik.

Tidligere ansat: “Jeg var decideret bange”

En af Alternativets seks grundværdier er empati, men det er ikke en værdi som klæber til Josephine Fock, hvis man lytter til nogle af de medarbejdere og folketingsmedlemmer, der har arbejdet sammen med hende.

En tidligere centralt placeret medarbejder hos Alternativet på Christiansborg beretter på Facebook om, at vedkommende oplevede Josephine Fock som både humørsyg og opfarende og at hun var frygtet blandt medarbejderne.

"Jeg var decideret bange for hende," lyder det blandt andet fra den tidligere medarbejder, som også har været både folketings- og byrådskandidat for partiet.

Josephine Fock kritiseres blandt andet for at have overfuset både folketings-kolleger og medarbejdere.

Vedkommende fortæller, at folk i partier gik i en stor bue udenom Josephine Fock for at undgå hende og hendes skiftende humør.

Det er var helt små ting, der skulle til for at få Josephine Fock til at eksplodere, og det lyder at en kommentar om talerækken på et gruppemøde, kunne være nok til at få temperamentet til at løbe over.

Hun kan ikke håndtere uenighed på nogen måde, lyder vurderingen, som ikke ønskes uddybet over for Netavisen Pio.

Tidligere kollega: “Kan ikke nævne én eneste positiv oplevelse”

Den harske kritik af den nye leder deles af en anden tidligere medarbejder, som ifølge Jyllands-Posten, beskriver at hun oplevede Josephine Fock som både “ubehagelig og manipulerende”.

På trods af, at jeg har arbejdet sammen med hende en større del af hendes folketingsperiode, kan jeg ikke nævne én eneste positiv oplevelse med hende.

“På trods af, at jeg har arbejdet sammen med hende en større del af hendes folketingsperiode, kan jeg ikke nævne én eneste positiv oplevelse med hende,” lød det inden valget om hendes oplevelser med Josephine Fock.

Medarbejderens oplevelser blev i øvrigt bakket op af tidligere folketingsmedlem Ulla Sandbæk.

 

Artiklen opdateret kl. 15.33. Leila Stockmarr blev tituleret som talsmand, hun var retteligt talsperson.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce