Annonce

Tidligere minister trækker sig som kandidat til LA-formandspost

Arbejde står i vejen for, at Merete Riisager kan blive landsformand for det kriseramte parti.
Tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) meldte i slutningen af oktober ud, at hun gerne ville overtage landsformandsposten i det kriseramte parti.

Men nu har hun alligevel ikke tid til det, meddeler partiet i en pressemeddelelse.

Jeg ønsker alle liberale ildsjæle alt godt, og takker for samarbejdet

”Når jeg har valgt alligevel ikke at opstille til landsformand til foråret, skyldes det, at jeg har måtte sande, at det arbejde, jeg står og skal i gang med, ikke harmonerer med en større partipolitisk post,” siger hun og fortsætter:

”Alex (Vanopslagh, red.) er en fremragende politiker og Liberal Alliance er stadig et politisk projekt, der er vigtigt for Danmark. Jeg ønsker alle liberale ildsjæle alt godt, og takker for samarbejdet og goder stunder.”

43-årige Merete Riisager var valgt til Folketinget fra 2011 til 2019, hvor hun valgte ikke at genopstille. Hun var undervisningsminister fra november 2016 og frem til regeringsskiftet i juni.

Hun er siden valget, siddet i bestyrelsen for den amerikanske tænketank Ideas Beyond Borders, som arbejder med at bekæmpe ekstremisme og radikalisering.

Vanopslagh bliver formand for det hele

Merete Riisagers beslutning om ikke at stille op til posten, betyder også, at posten som selvstændig landsformand ikke bliver genbesat, men at den i stedet slås sammen med posten som politisk leder – og dermed bliver førnævnte Alex Vanopslagh formand for det hele, oplyser partiet.

”Der lægges op til, at de to poster sammenlægges på næste landsmøde, og det er medlemmerne, der stemmer om, hvem, der skal bestride posten. Tidligere har Liberal Alliance organiseret sig på den måde, at den politiske leder var valgt af folketingsgruppen, og landsformanden var valgt af landsmødet til at lede organisationen,” skriver de.

Et parti i krise

Derfor får Alex Vanopslagh (med hjælp fra gruppeformand Ole Birk Olesen) ansvaret for både at holde styr på partiets tre mand store folketingsgruppe og for at lede partiorganisationen, der går igennem en svær tid.

Siden folketingsvalget, hvor Liberal Alliance gik fra 13 til fire mandater, har der været meget uro og flere udmeldelser fra partiet.

Mest markant har partiets tidligere minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, sammen med den tidligere politiske ordfører Christina Egelund, forladt Liberal Alliance og i stedet dannet partiet Fremad.

Foruden Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har partiet også mistet tre af partiets lokalpolitikere, byrådmedlem Almaz Mengesha fra Aarhus er skiftet til Venstre, byrådsmedlem Steen Holm Iversen fra Varde er blevet løsgænger og regionsrådsmedlem Jacob Rosenberg fra Region Hovedstaden er skiftet til de konservative.

Endelig har partiets næstformand gennem 10 år, Mai Christensen, også meldt sig ud af partiet.

I det seneste snit af meningsmålinger fra Berlingske Barometer, ligger Liberal Alliance til nøjagtig 2,0 procent af stemmerne, hvilket er lige nøjagtigt nok til at klare spærregrænsen.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet