Annonce

Tidligere phoner for Mellemfolkeligt Samvirke: Vi var working-poor

Selvom Mellemfolkeligt Samvirke kæmper mod global fattigdom, så benytter de working-poor-arbejdskraft, der ikke har til dagen og vejen, lyder det fra tidligere ansat
Den humanitære udviklingsorganisation Mellemfolkeligt Samvirke er ifølge tidligere ansat hos telemarketing-bureauet TMPO dybt dobbeltmoralsk.

”Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at modvirke fattigdommen, men benytter selv working-poor-arbejdskraft. Det er dybt dobbeltmoralsk,” siger en tidligere ansat hos telemarketingbureauet TMPO, som blandt andet arbejder med at ringe rundt til potentielle støtter for Mellemfolkeligt Samvirke.

Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at modvirke fattigdommen, men benytter selv working-poor-arbejdskraft

Hendes kritik er også rettet mod Dansk Flygtningehjælp, som i mange år har benyttet phonere fra TMPO. Den tidligere ansatte arbejdede især med at ringe støtte hjem til netop Dansk Flygtningehjælp.

Netavisen Pio kunne torsdag afsløre, at TMPO lønner sine danske phonere i Berlin og Malaga med maksimalt 75 kroner i timen. TMPO har ellers overenskomst med HK herhjemme i Danmark. Ifølge overenskomsten skal TMPO aflønne de danske phonere, der arbejder for TMPO i Danmark, med 121-124 kroner i timen.

Hos fagforbundet HK er man ikke imponeret af Mellemfolkeligt Samvirke:

”75 kroner i timen er ikke en ordentlig løn for telemarketingsarbejde. Det er etisk bare ikke i orden,” siger formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, til Netavisen Pio.

”Mellemfolkeligt Samvirke er optaget af at mindske verdens fattigdom, af verdensmålene og af at verdens arbejdere har ordentlige arbejds- og lønforhold. MS er såkaldte do-gooders. Og det er rigtig fint. Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle. Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” siger René Knudsen til Netavisen Pio.

Meget svært at leve for TMPO-løn i Berlin

Den tidligere ansatte hos TMPO, hvis identitet er redaktionen bekendt, afviser – som hævdet af både MS’ fundraisingchef, Bejamin Thue Hansen, og TMPO’s administrerende direktør, Bjarke Andersen -, at man som ungt menneske sagtens kan leve af TMPO-lønnen i Berlin:

Efter skat og husleje er der ikke meget tilbage til mad og andet

”Det passer ikke. Lejlighederne i Berlin er meget dyre. Selv meget små lejligheder koster rask væk 5.000 – 6.000 kroner om måneden. Min timeløn lå på 8,86 euro. Efter skat og husleje er der ikke meget tilbage til mad og andet. Så det er faktisk meget svært at få tilværelsen til at løbe rundt i Berlin. Jeg og alle de andre TMPO-ansatte er og var klart working-poor-people,” siger den tidligere ansatte til Netavisen Pio.

Hun understreger, at telemarketingarbejdet er ekstremt belastende:

”Det er meget krævende. Man skal stå model til meget. Af samme grund gjorde TMPO en del ud af at holde moralen og gejsten oppe hos os ansatte. En af metoderne var at speede os op med techno-musik, rundkredse, hvor vi klappede ekstatisk af ekstra gode phoner-præstationer og stamme-danse,” fortæller den tidligere ansatte.

Et tweet fra TMPO Berlin fra 2017 illustrerer her, hvordan firmaet forsøger at holde gejsten oppe blandt phonerne:

placeholder
 

 

En anden anvendt TMPO-metode til at holde moralen oppe blandt de hårdt prøvede phonere, er at udnævne 'ugens stjerne':

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet