Tidligere S-formand: Østergaard og Elbæk øger DFs magt

Balladen i rød blok gavner kun Lars Løkke og Dansk Folkeparti, lyder det fra den socialdemokratiske nestor, Mogens Lykketoft
Det er uforståeligt, at de radikale og Alternativets ledere, Morten Østergaard og Uffe Elbæk, har skabt maksimal usikkerhed om deres vilje til at støtte til Mette Frederiksen som ny statsminister. Og det er kun med til at øge Dansk Folkepartis magt.

Det skriver tidligere formand for folketinget, Mogens Lykketoft (S), i et debatindlæg i Dagbladet Politiken,hvor han opfordrer til, at alle dem, som frygter Dansk Folkeparti i regering ”hurtigst muligt besinder sig”.

Den socialdemokratiske nestor og tidligere partiformand, kommenterer dermed for første gang diskussionen om hvem der efter næste valg peger på hvem. Et spørgsmål som har optaget mange i dansk politik, siden Uffe Elbæk før sommerferien og Pernille Skipper efter, proklamerede, at de var henholdsvis den tredje og fjerde statsministerkandidat.

Radikal udlændingepolitik sender DF i regering
Mogens Lykketoft mener, at radikale krav om udlændingepolitiske lempelser, har været hovedårsagen til borgerlige valgsejre siden folketingsvalget i 2001.

”Den ulykkelige kendsgerning er, at de krav, som nuværende og tidligere radikale gennem de seneste 17 års valgkampe har stillet til Socialdemokratiet om lempeligere udlændingepolitik, har været den væsentligste årsag til de borgerliges valgsejre.

Man har opnået at gøre det let for de borgerlige at betvivle Socialdemokratiets evne og vilje til at stå fast på, hvad partiet selv har stemt for,” skriver han.

En kurs, der stik Lykketoft har været med til at styrke Dansk Folkeparti: ”Derfor er Radikale, stik mod deres erklærede hensigter og ønsker, blevet det parti, der uden skyggen af tvivl har gjort mest for at styrke Dansk Folkepartis indflydelse. Nu risikerer de endda at hjælpe DF i regering!”

Danmark har det bedste, når RV og S står sammen
Ifølge ham bør partierne til venstre for midten, fokusere mere på det, som de er enige om, nemlig sikring af velfærd og klima.

”Jeg mener, at det er vigtigt, at Socialdemokratiet og Radikale og venstrefløjen enes om mest muligt for at sikre den danske velfærdsmodel bedst muligt.

Det er mellem disse partier, der eksisterer fælles holdninger om det allervigtigste for vort samfund og vores verden - en langt mere ambitiøs indsats for at redde klimaet og realisere en udvikling, der er både socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtig,” skriver han blandt andet og tilføjer at han over de sidste 37 år har kæmpet for samarbejde mellem socialdemokrater og radikale på Christiansborg.

Mogens Lykketoft fremhæver især oppositionssamarbejdet under Schlüter-regeringerne og regeringssamarbejdet med Marianne Jelved som billedet på det stærke parløb.

Alle ved jo inderst inde godt, at der kun er to mulige statsministerkandidater.


Fis i en hornlygte
Ifølge Mogens Lykketoft er det spil for galleriet, når partierne som alligevel ikke har opbakning til at vinde statsministerposten, alligevel gør det.

”Man kan da fristes til at mene, at alt det aktuelle postyr - også Pernille Skippers totalt langt ude krav om at blive opfattet som statsministerkandidat - er en fis i hornlygte.

Alle ved jo inderst inde godt, at der kun er to mulige statsministerkandidater.

Alle burde også vide, at hvis hvert enkelt af de fire partier, der sammen med Socialdemokratiet nu er i opposition, stiller nøjagtigt de samme krav til Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen - og gradbøjer svarene - så må de ende med at pege på Mette (Frederiksen),” skiver han i indlægget.

Mogens Lykketoft frygter, at diskussionen internt i rød blok, vil få vælgerne til at fravælge den. Og dermed giver Lars Løkke Rasmussen en periode mere – eventuelt med Kristian Thulesen Dahl som regeringspartner.

Svaret fra Uffe Elbæk: SPEJL!
Mogens Lykketofts analyse får ikke umiddelbart mange roser fra Alternativets leder Uffe Elbæk.

”Nu hvor Mogens Lykketoft (som jeg ellers har pokkers respekt for) direkte nævner mig (sammen med Morten Østergaard) i dette debatindlæg, kræver det næsten en kommentar. Og det gør jeg med et eneste ord. Til gengæld staver jeg det med store bogstaver: SPEJL,” skriver Uffe Elbæk i en kommentar til artiklen på Twitter.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce