Det oplyser familien.
Poul Schlüter sov stille ind torsdag 27. maj.
Poul Schlüter meddelte KV-regeringens afgang 25. januar 1993 som en direkte følge af den kritik, der blev rettet mod hans regeringsførelse i forbindelse med Tamil-sagen.
De Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, skriver på Facebook og partiets hjemmeside, at med Poul Schlüters død har Danmark "mistet en af de mest betydningsfulde mennesker i vor tid":
"Det er med sorg, at jeg fra Poul Schlüters hustru og familie viderebringer meddelelsen om, at tidligere statsminister Poul Schlüter er død. Han sov stille ind torsdag, 27. maj 2021, kl. 07.15 omgivet af sine nærmeste. Han blev 92 år gammel. Familien har mistet et kært medlem, og vores land har mistet en af de mest betydningsfulde mennesker i vor tid."
I sine mindeord på De Konservatives hjemmeside gennemgår Søren Pape Poulsen Poul Schlüters livslange indsats for sit parti og for Danmark.
Søren Pape Poulsen skriver om de seneste års samtaler med Poul Schlüter:
"Det har været mit held, at have lejlighed til at tale med poul Schlüter de seneste år. han var ualmindelig velorienteret, hver gang man mødte ham. Han lyttede, havde sine holdninger og ikke mindst værdighed."
Pape Poulsen føjer til:
Man var i selskab med et menneske af format
"Man var i selskab med et menneske af format."
Statsminister Mette Frederiksen understreger i sine mindeord, at Poul Schlüter var særdeles respekteret og en dygtig politiker:
”Det er med stor sorg, at jeg i dag har modtaget meddelelsen om, at tidligere statsminister Poul Schlüter er død. I dag går mine tanker til familien. Poul Schlüter var en særdeles respekteret og en dygtig politiker, der brændte for Danmark."
Mette Frederiksen mener, at Poul Schlüter ikke mindst vil blive husket for sin pragmatisme:
vil han blandt andet blive husket for den pragmatisme
"I et årti med store og svære beslutninger vil han blandt andet blive husket for den pragmatisme, som på tværs af partier kunne skabe alliancer og resultater for Danmark. Arbejdsmarkedspensionerne for at nævne noget af det helt afgørende."
Statsministeren betoner, at Schlüter var både folkekær og charmerende:
Poul Schlüter var en folkekær politiker, godt og charmerende selskab
"Poul Schlüter var en folkekær politiker, godt og charmerende selskab. Altid med et glimt i øjet og i øvrigt en fremragende kommunikator. Han var en politiker og et menneske, som har sat aftryk i danskernes liv og vores fælles historie. Han var en stor politisk begavelse. Og formåede da også at blive den længst siddende statsminister siden 2. verdenskrig."
Brian Mikkelsen, konservativ minister i flere borgerlige regeringer, nu administrerende direktør i Dansk Erhverv, skriver på Twitter, at Poul Schlüter var en fremragende, samlende statsminister":
"Mit store politiske idol som ung mand var Statsminister Poul Schlüter. Han var en fremragende samlende Statsminister som fik ryddet op i dansk økonomi. Æret være hans minde."
Poul Schlüter bisættes grundlovsdag 5. juni fra Holmens Kirke i København.
Opdateret kl. 14.10 med uddrag af Søren Pape Poulsens mindeord
Kommentarer
Det er en god tradition, at man taler pænt om de døde.
Det gode er at man i Schlütters regeringer fik rettet op på en dårlig økonomi.
I rusen over Schlütters bedrifter glemmer man, at hans politik var at gøre de rige rigere på de fattiges bekostning. Socialhjælp, som det hed dengang, folkepension og dagpenge blev ikke reguleret i forhold til prisernes stigning og dermed blev levestandarten mindre for disse grupper. Ligeledes støttede Schlütterregeringerne en koldkrigspolitik som førte verden tættere på en atomkrig, en den har været siden Cuba krisen. Dette stoppede først, da Gorbatjov og Reagan kunne tale sammen og blive enige om nedrustning.
Det bedste ved Schlüter udover hans evne til at samarbejde med næste alle, var hans visioner for Danmark. Her tænker jeg specielt på målet om at gøre København til Norden Metropol. Det er Stockholm området der er Nordens mega byområde/Metropol hvor videns økonomien ( den 4 industrielle revolution ) har været i gange den sidste 10 år. Derved har Sverige sikkert sin status som højindkomstland mens Danmark synker ned på til et mellem niveau. Decentralisering og målløs liberalisme har sin pris. Jeg fortæller mine børnebørn at de skal lærer tysk og svensk for højst sandsynligt er deres fremtid i Stockholm eller Berlin.