Annonce

Tilfældige danskere skal testes for corona og Wammen testet negativ

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang

Mens vi torsdag venter på at få endelig besked om omfanget af anden fase af genåbningen af Danmark,  kan du her læse om, at tilfældige danskere nu skal testes for corona. Tjek din e-boks, så finder du ud af, om du er en af de udvalgte.

Finansminister Nicolai Wammen er testet negativ for corona. Og hver anden dansker har ikke forhandlet løn i et år, viser et rundspørge.

Velkommen til dagens Aktuelt og god bededagsferie.

 

Tjek din e-boks: Tilfældige danskere skal testes for corona

Tusindvis af udvalgte danskere vil i dag modtage en besked i e-boks fra Statens Serum Institut.

Her vil de blive bedt om at blive testet for coronavirus - også selv de ikke har symptomer.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i det politiske magasinSlotsholmen på P1.

“Vi vil nu sætte gang i en stikprøvetest, så vi kan få klarlagt, om der er smitte i samfundet steder, vi ikke har set endnu. Flere tusinde danskere i dag vil modtage indkaldelse,” siger han.

Testen er frivillig, og det er er planen, at de danskere, eksperterne har udvalgt, vil kunne blive testet i næste uge.

Den danske teststrategi er tidligere blevet kritiseret for at være for defensiv, blandt andet afverdenssundhedsorganisationen WHO. Siden da har myndighederne skiftet strategi, og antallet er test er den seneste tid blevet sat gevaldigt op.

Det sker for at give et bedre indblik i hvor mange, der er smittede rundt om i landet og derved minimere et mørketal.

"Der arbejdes så hårdt og kraftigt på at eskalere op i test, og vi er nu i Danmark i top ti på verdensplan over antal test per million indbyggere. Hvor vi kom fra en situation for få uger siden, hvor vi virkelig havde problemer, har vi nu fået bygget det her op takket være et kæmpe arbejde fra medarbejdere og myndigheder," siger Heunicke.

Samtidig er formålet med stikprøvetesten at være sikker på, at et repræsentativt udsnit i befolkningen bliver testet, så der er ikke er nogle befolkningsgrupper, der ikke data på.

"Når vi har stikprøvekontroller, så er det klart, det ikke er alle, der reagerer på det, så vi skal se, om der er en underrepræsentation af visse grupper af befolkningen, for vi skal være sikre på, at alt bliver samlet op – og det er det, som forskerne er i gang med," siger Magnus Heunicke.

Læs mere her.
 

Hver anden dansker har ikke forhandlet løn i et år

Hver anden dansker - 50,6 pct. - forhandlede ikke løn på arbejdspladsen i 2019.

Det viser en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for netmediet A4 Arbejdsliv.

Hvis chefen springer lønforhandlingen over, kan det blive et problem, siger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet. I hvert fald, hvis du er på en minimallønsoverenskomst.

“ Den egentlige lønforhandling ligger ude på virksomhederne. Det er derfor, at det er vigtigt, at man får den lønforhandling. Det er hele princippet i mininimalslønsområdet. Sker det ikke, kan de pågældende lønmodtagere have svært ved at hænge på den lønudvikling, som man kan se for andre grupper på arbejdsmarkedet, siger han.

Søren Kaj Andersen, der er leder af FAOS - Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, understreger, at han udtaler sig med det forbehold, at der i målingen ikke er spurgt ind til, om respondenterne arbejder indenfor minimalløns- eller normallønsområdet. Ansatte på en normallønsaftale skal normalt ikke forhandle løn lokalt, da taksterne fastlægges i centrale overenskomstforhandlinger.

Men arbejdsmarkedsforskeren kender godt til problemet med, at den årlige lønforhandling droppes.

- Vi ved, at der er dele af mindstebetalingsområdet, hvor det er vanskeligt for folk at få en lønforhandling. Netop på handels- og serviceområderne, for eksempel i mange små butikker, ved vi, at det kan være svært for de ansatte, der måske dårligt nok har en tillidsrepræsentant og dermed står lidt alene, at få snakket løn med chefen en gang om året, siger Søren Kaj Andersen.

 

I Europa er antallet af corona-dødsfald nu over 150.000

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Europa er torsdag nået op over 150.000.

Det viser en optælling foretaget af det franske nyhedsbureau AFP.

De fleste dødsfald er sket i Storbritannien, Italien, Spanien og Frankrig.

“Med i alt 150.138 dødsfald ud af 1.640.799 bekræftede tilfælde er Europa det hårdest ramte kontinent,” skriver AFP.

På globalt plan er 263.573 mennesker døde efter at være smittet med virusset.

Storbritannien har de fleste coronadødsfald i Europa med over 30.000 døde - efterfulgt af Italien.

Målt på antallet af indbyggere er det hårdest ramte land i Europa Belgien, hvor der er rapporteret 8415 dødsfald. Målt per 100.000 indbyggere er 69,4 døde i Belgien.

Herefter følger Spanien med 54,4, Italien med 48,1 og Storbritannien med 43,3. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

I Danmark er der rapporteret 506 dødsfald, og her lyder tallet per 100.000 indbyggere på 8,7.

Det kan dog være svært at sammenligne forskellige landes dødstal direkte.

Det har Christian Wejse, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitetet, som beskæftiger sig med et globalt perspektiv på epidemier, tidligere forklaret over for Ritzau.

Eksempelvis har Storbritannien indtil slutningen af april kun opgjort dødsfald på hospitaler, mens Frankrig fra start har talt dødsfald på både hospitaler og plejehjem.

Derudover er der også stor forskel på, hvilke dødsfald der tælles med fra hospitaler og plejehjem i de officielle corona-statistikker.

 

Wammen testet negativ

Finansminister Nicolai Wammen (S) kunne ånde lettet op, da han onsdag aften fik besked om, at han ikke var smittet med coronavirus. Han blev testet, efter han oplevede influenza-lignende symptomer. Men testet var altså negativ.

Det skriver finansministeren på Facebook.

“Min coronatest var heldigvis negativ, så jeg og min familie er meget lettet. Jeg vil gerne igen takke for alle de søde og betænksomme beskeder, jeg har fået dagen igennem,” skriver Wammen.

placeholder

 

Han er fortsat sløj med det, han selv kalder en ”god gammeldags influenza”. Wammen forventer dog at være tilbage på jobbet snart.

Onsdag kom det frem, at Nicolai Wammen havde symptomer, der kunne være coronarelaterede. Derfor måtte han indstille arbejdet og aflyse alt, han havde i kalenderen, efter hans læge havde henvist ham til en test grundet symptomerne.

Nicolai Wammen måtte onsdag aflyse et møde i Folketingssalen. Samme aften skulle han også have deltaget i talkshowet ’Lippert’ på TV 2.

Udmeldingen kom kort tid efter, at han i selskab med en række andre partier havde præsenteret en aftale om en kommunal udligningsreform.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet