To tredjedele af verdens milliardær-formuer er resultatet af arv, monopol og lyssky vennetjenester

Regeringer bør lave drastiske indhug i ekstrem rigdom, og arbejde skal belønnes bedre, anbefaler Oxfam verdens ledere, som i denne uge samles i Davos.
Verdensøkonomien har fået det markant bedre, siden finanskrisen kastede mennesker og banker ud i den største økonomiske nedtur siden 1930'ernes depression. Ifølge Verdensbanken vil den samlede verdensøkonomi i år vokse med hele 3,1 procent, og det er på det positive bagtæppe, at nogle af verdens rigeste forretningsfolk i dag mødes med toppolitikere, journalister og NGO'er i den lille schweiziske alpeby Davos til World Economic Forum.

Men ikke alt er fryd og gammen, for selv om økonomien buldrer derudaf, gør uligheden ligeså:

82 % af al vækst i verdensøkonomien sidste år gik til den rigeste ene procent, mens den fattigste halvdel af menneskeheden ikke oplevede nogen fremgang overhovedet.

Det viser en ny rapport fra Oxfam IBIS, hvori de kommer med en række anbefalinger til verdens ledere om, hvordan den ekstreme fattigdom – og rigdom – kan udryddes.

Elite-netværk skal forbedre verdens tilstand
World Economic Forum er en privat non-profit organisation, hvis officielle mål er at 'forbedre verdens tilstand'. Det sker ved at skabe forbindelse mellem politiske aktører, erhvervslivet, pensionskasser, internationale græsrodsorganisationer, universiteter og kulturlivet, som mødes til netværksarrangementer, konferencer og taler denne ene uge om året. ”Vi tror på, at fremgang sker ved at bringe folk sammen fra alle steder i livet, som har energien og indflydelse som det kræver at skabe positiv forandring,” skriver WEF på deres hjemmeside.

Dog betaler man dyrt for sin indgangsbillet – og jo mere man betaler, jo mere eksklusive personer kan man få lov at mingle med.

I år er et af de centrale temaer for Davos-mødet ulighed, og her er nok for verdens elite at gå i gang med, mener Oxfam IBIS.

For sidste år steg antallet af milliardærer mere end nogensinde i historien – med én ny dollarmilliardær hver anden dag. Der er nu 2.043 personer i verden med en formue på over en milliard dollars. Ni ud af ti er mænd.

På bare 12 måneder voksede denne elites formue med over 762 milliarder dollars. Det er nok til at afskaffe ekstrem fattigdom syv gange, påpeger IBIS.

I arbejde, men fattig
En af de mere provokerende ting, som Oxfam-rapporten fastslår, er, at det ikke er almindeligt flid, der vil bringe dig til tops, eller i det mindste sikre dig et værdigt liv. Oxfam har beregnet, at omkring to tredjedele af samtlige milliardærers formuer er resultatet af arv, monopol og lyssky vennetjenester.

I Danmark tager det gennemsnitsdanskeren et år at tjene det samme, som en dansk topchef tjener på fem dage. Men endnu vildere tager det en syerske i Bangladesh et helt år at tjene det samme, som en topchef fra en af verdens fem største tøjvirksomheder tjener på bare fire dage.

Det er en stigende tendens, at arbejde ikke rækker til at undgå fattigdom. Nye tal fra FN’s Internationale Arbejdsorganisation (ILO) viser, at næsten en ud af tre arbejdere i udviklingslande og højvækstlande lever i fattigdom, og at andelen er stigende.

Derudover anslår ILO, at 40 millioner mennesker var slaver i 2016, heraf var 25 millioner i tvangsarbejde.

Derfor er Oxfam også kommet med en række anbefalinger til toplederne om, hvordan arbejdet kan belønnes på en mere retfærdig måde, herunder blandt andet:

  • Begræns aktionærernes udbytte og promovér en regel om, at selskabernes topledere maksimalt kan tjene 20 gange deres medarbejderes medianløn, og helst mindre end det.
  • Afskaf lønforskellene mellem mænd og kvinder og beskyt kvindelige arbejderes rettigheder i hele økonomien. Annullér love, der nægter kvinder fuld økonomisk lighed, og indfør love og reguleringer, der understøtter kvinders rettigheder.
  • Afskaf slavearbejde og fattigdomslønninger. Skab en overgang fra ”mindsteløn” til ”løn, man kan leve af” til alle arbejdere baseret på data for leveomkostninger og fuld involvering af fagforeninger og andre sociale partnere.
  • Promovér arbejdernes organisering. Indfør lovmæssig beskyttelse af arbejdernes organiserings- og strejkeret, og afskaf alle love, der går imod disse rettigheder. Tillad og giv støtte til overenskomster med bred dækning.
  • Afskaf dårligt betalt arbejde uden sikkerhed i ansættelsen, og sørg for, at alle nye former for beskæftigelse respekterer lønmodtagerrettighederne. Beskyt også rettighederne for husarbejdere, migrantarbejdere og uformelt ansatte. Kom i gang med en gradvis formalisering af den uformelle økonomi for at sikre, at alle arbejdere er beskyttet, og at uformelt ansatte inddrages i beslutningsprocesserne.

På mødet forventes politikere som amerikanske Donald Trump, tyske Angela Merkel, franske Emmanuel Macron og israelske Benjamin Netanyahu at holde tale.

 

 


Kommentarer fra Facebook