Tony Blair: Labour kan være tabt

Labour har under Jeremy Corbyns ledelse taget et omfattende ryk mod venstre. Måske for bestandigt, lyder det fra Tony Blair.
Foto: Tony Blair Institute for Global Change
Tony Blair
En af 90’ernes mest succesfulde socialdemokratiske ledere, Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair, blander sig nu i debatten om partiets udvikling med Jeremy Corbyn. Det skriver BBC.

I en podcast med BBC-journalisten Nick Robinson siger Tony Blair, at han tvivler på at partiets mere midtsøgende kan tage magten tilbage fra venstrefløjen. Han mener, at Labour under Jeremy Corbyn har undergået en ”omfattende forandring”.

”Det er en anden type Labour. Kan det tages tilbage? Det ved jeg ikke,” siger han i podcasten.

Spillet er game-over

I podcasten siger Blair også, at han stadig håber, at hans fløj kan genvinde kontrollen med partiet, men at mange fra hans tid for længst har afskrevet den mulighed.

"Der er mange mennesker, som jeg er i forbindelse med, der føler at Labour er tabt, og at spillet er game-over," siger han.

"Jeg håber, at de ikke har ret."

Frygter midtervælgerne forsvinder
Blair mener, at der stadig er en stor gruppe vælgere, der støtter "social-liberal, progressiv" politik, men som også tror på "en stærk privat sektor, samtidig med en stat, der er i stand til at hjælpe mennesker.”. De vælgere frygter han, vil fravælge både Labour og de konservative som værende uspiselige.

"Jeg tror ikke, at det britiske folk vil tolerere en situation ved næste valg, hvor det for eksempel er (tidligere udenrigsminister) Boris Johnson mod Jeremy Corbyn.”

"Jeg ved ikke, hvad der vil ske, og jeg ved ikke, hvordan det vil ske. Men jeg tror bare ikke, at folk vil finde det et acceptabelt valg. Nogen vil fylde det vakuum."

Labour har aldrig været mere forenet
Tony Blair har været kritisk overfor Jeremy Corbyn, siden han tog over som formand, og Blair har tidligere udtalt, at partiet risikerede at blive ”udslettet”, hvis han blev formand.  

Under Jeremy Corbyns ledelse er medlemstallet i Labour vokset fra 388.000 til i dag 540.000 medlemmer og ved det seneste valg fik partiet 40,0 % af stemmerne, hvilket var den største andel siden 1970.

Tony Blairs kritik bliver afvist af partiets venstrefløj.

”Jeg forstår virkelig ikke hvad Tony taler om. Labour har aldrig været mere forenet,” sagde parlamentsmedlem Chris Williamson, som er tæt på Jeremy Corbyn, i et radioprogram.

"Vi fik næsten 13 millioner stemmer ved sidste valg, og vi giver håb til millioner af mennesker, der var blevet meget kyniske i forhold til politik og vi inspirerede mennesker på en måde, som jeg aldrig har været vidne til i mine 42 år som medlem af Labour.

Og en talsmand fra partiet tilføjede: "Labour giver en stemme og håb til grupper, der er blevet holdt nede og ignoreret i årevis. Vores politik for at afslutte austerity og bringe vandværker, energi og jernbaner tilbage til offentlige ejerskab er populære og afspejler nu mainstream i af den offentlige debat".

New Labour, med Tony Blair i spidsen, vandt tre valg i træk i 1997, 2001 og 2005. Der skal senest være valg i Storbritannien i 2022.

Hele podcasten med Tony Blair kan høres her.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Blair og Thorning - to katastrofer for socialdemakratisk tankegang.
Han siger det selv: "Socialliberalisme" Fy for pokker! Men så forstår man jo, hvad Thorningville med Coridon!
Jeg bliver dårlig bare ved tanken.

Annonce