Annonce

Top 10: De bedste film om finanskrisen

Finanskrisen blev et hit i Hollywood. Her er de bedste.
Siden finanskrisen ramte for 10 år siden, er historier om den og ikke mindst dens konsekvenser, blevet et emne som Hollywood gentagne gange har taget op, både i film, dokumenter og i tv-serier. Det er blevet til film som gengav begivenhederne som førte til finanskrisen, om de politikere der skulle håndtere krisen og historier om de skæbner, som blev ramt af finanskrisen.

Mens Hollywood har forsøgt sig med flere film om finanskrisen og finansverdenen, så har emnet ikke fået helt den samme opmærksomhed herhjemme, udover de udmærkede nyhedsdokumentarer og den mildest talt miserable DR-serie ’Bedrag’.

Nogle er selvfølgelig bedre end andre, men i anledning af ti-året for finanskrisen har Netavisen Pio lavet vores top 10 over de bedste og mest lærerige film, som finanskrisen inspirerede til.

Nummer 10: Capitalism – a love story (dokumentar)
Michael Moores dokumentar behandler en lang række forskellige ”sygdomme” i det amerikanske samfund, som lidt løst kan puljes sammen til at være kapitalismens skyld. Det er blandt andet Wall Streets ”kasinomentalitet”, private fængsler, finansgiganten Goldman Sachs indflydelse på amerikansk politik, lavtlønsarbejdere og grådighed.

Det er lidt meget på en gang og indimellem virker det som om Moore, har mere travlt med at lave scener med dørmænd og receptionister end at stille de rigtige spørgsmål til de ansvarlige chefer og direktører.

Det er langt fra den bedste film i Michael Moores ellers stjernespækkede dokumentar-katalog, ligesom det heller ikke er det bedste forklaring på finanskrisen. Michael Moores dokumentarer balancerer altid på kanten mellem at forklare emnet og prædike et budskab og i ’Capitalism – A love story’ virker det indimellem som om det sidste er vigtigere for Moore, end det første. Det bliver ganske enkelt for iscenesat.

Nummer 9: I.O.U.S.A. (dokumentar)
I denne dokumentar forsøger to journalister at beskrive forskellige typer af økonomiske ubalancer, som hver for sig er med til at sætte tonen for den amerikanske økonomi.

Det drejer sig blandt andet om det enorme amerikanske budgetunderskud, der truer med at vælte den amerikanske økonomi under store renteudgifter, om den store private gæld og manglende private opsparing, handelsunderskud og manglende økonomisk lederskab.

I dokumentaren medvirker blandt andet finansmanden Warren Buffet, centralbankdirektør Alan Grenspan og den tidligere amerikanske finansminister Paul O’Neill.

I.O.U.S.A. giver en god introduktion til de vigtigste slagsmål i amerikansk økonomi, men mange af emner går udover det der handler om finanskrisen, og mere om de amerikanske politikeres begejstring for at give skattelettelser, der ikke er råd til.

Nummer 8: Wall Street II – Money Never Sleeps
I opfølgeren til 80’er-klassikeren kommer Gordon Gekko ud af fængsel og finder sig selv isoleret fra den verden, han engang dominerede. Michael Douglas spiller stadig rollen som Gordon Gekko, mens rollen som hans unge protegé er overtaget af Shia Lebouef.

Resultatet blev lidt en klassisk mavelanding af en 2’er, der aldrig når den oprindelige Wall Street fra 1987 film til sokkeholderne. Den første film blev et decideret ikonisk billede på 80’erne yuppi-tid og  udgjorde en ramsaltet kritik af en kynisk finansiel sektor, der allerede i 80’erne var kørt af sporet. Filmen blev særligt kendt for Gordon Gekko motto ’Greed is good’, der stik imod intention en fik tusindevis af unge menneske til at søge hen imod en flamboyant tilværelse på Wall Street.

’Wall Street II – Money Never Sleeps’ er en mere rodet affærer, der nok udstiller de moralske dilemmaer og den materialistiske overflod. Den fungere bedst som kriminal-drama eller klassisk cowboy-film hvor helten skal have hævn over skurken. I ’Money Never Sleeps’ er pistolen bare skiftet ud med penge og finanshandel.

Nummer 7: The Company Men
Finanskrisen ramte ikke kun på Wall Street, men i høj grad også blandt almindelige mennesker, som mistede deres gode job som konsekvens af den. Den historie bliver virkelig godt fortalt i The Company Men, der handler om hvordan tre mænd og deres familier forsøger at overleve, efter at de er blevet fyret for den store virksomhed, som har været hele deres liv.

Den fortæller også en anden væsentlig historie om amerikansk økonomi , som falder sammen med finanskrisen, nemlig en om amerikansk industridød.

Filmen har en stjernesat besætning med Tommy Lee Jones, Chris Cooper, Ben Affleck og Kevin Costner.

Nummer 6: Wolf of Wall Street
Martin Scorses stjernespækkede biopic med Leonardo DiCpario i rollen som en skruppelløs børsmægler, handler ikke så meget om finanskrisen, men lægger sig i kølvandet på den lange række af film om grådighed i finansverdenen, som kom i sporet på finanskrisen. Filmen er lidt en lårklasker, der udmærket sig ved at være enormt underholdende. Selvom filmen har oplysende sekvenser og prøver at forklare kulturen på Wall Street, så er dens styrker klart at være underholdende.

Filmen var nomineret til en hel masse Oscars (5), men vandt ingen.

Nummer 5: Inside Job (dokumentar)
Den bedste dokumentarfilm om finanskrisen, der i forskellige segmenter forklarer og beskriver hvad der førte til finanskrisen. Hvordan de islandske banker blev dereguleret og senere privatiseret, hvad der skete da Lehman Brothers-banken gik konkurs, hvordan forsikringsgiganten AIG kollapsede og endelig hvordan Island (og resten af verden) endte i en stor global recession. Alt sammen under kyndig fortælling af skuespilleren Matt Damon, der lagde stemme til den vigtige dokumentar.

Inside Job vandt en Oscar for bedste dokumentarfilm i 2011.

Nummer 4: Up in the Air
Finanskrisen og ikke mindst dens konsekvenser, nemlig at en hel masse mennesker mistede deres arbejde, er baggrundstæppet for den romantiske komedie Up in the Air, som handler om en mand, hvis arbejde det er at flyverundt i USA og fyre medarbejdere for chefer, der ikke selv har nosserne til at gøre det.

Og en af de ting han gjorde var at blande skuespillere med rigtige mennesker, som var blevet fyret kort inden optagelserne, til at spille de medarbejdere som Clooney skal fyre og bad dem om at improvisere deres svar. Det kommer der nogle ret stærke scener ud af.

Filmen handler også om at have svært ved at binde sig i et forhold og ikke mindst hvor galt det kan gå, når man så endelig forsøger.

Nummer 3: Too Big to Fail
I den mere nørdede og tunge ende finder vi den fremragende  ”Too Big to Fail” med William Hurt i hovedrollen som den amerikanske finansminister Hank Paulson. Filmen tegner et stærkt og overbevisende portræt af hvad skete i Washington, de dage hvor den finansielle krise tager til.

Særligt Hank Paulson og Timothy Geithners rolle bliver hudflettet, ligesom også politikernes bail-out og direkte støtte til landets store banker bliver kortlagt. Hvis man gerne vil se finanskrisen fra et politisk perspektiv og gerne blive klogere på hvordan bankerne optrådte, så er Too Big to Fail helt fremragende., selvom den indimellem mangler lidt tempo og underholdning.

Det er den suverænt bedste filmen om finanskrisens politiske side.

Nummer 2: Margin Call (Giftig viden)
Den stjernespækkede finanskrise film har skuespillere som Kevin SpaceyJeremy Irons,  Demi Moore på rollelisten, udfolder sig over hektiske 36 timer, hvor man følger hvad er sker i et kæmpe finansimperium, når man i ren succes-eufori har fyret alle de folk, der skulle holde øje med, hvor stor risici (også kalder risk-mangement) virksomheden løber.

Margin Call forklarer på pædagogisk vis hvad der gik med investeringerne på boligmarkedet, den skumle kultur i den finansielle sektor og hvor svært det det var at komme igennem med budskabet om at noget var galt, Et kuriosum er at fejlen bliver opdaget af en lavt rangerende ingeniør ’The Rocket Scientist’, som på trods af sit talent har valgt Wall Street frem for NASA.

Filmen illustrer på glimrende vis hvorfor og hvordan det kunne gå så galt. Kombineret med fremragende skuespil af Spacey og Irons er det absolut en seværdig film.-

Nummer 1: The Big Short
Den bedste film om finanskrisen er The Big Short.

The Big Short er i virkeligheden tre separate historier som alle har det til fælles, at de handler om nogle af de mennesker som forudså, at det amerikanske boligmarked ville kollapse – og som blev meget velhavende da det skete. Filmen har, trods sit alvorlige emne, en let tone som man kender det for kup-film, som blandt andet Oceans Eleven.

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling og Brad Pitt spiller rollerne og særligt Carell er helt forrygende som børsmægler med ”anger management issues”.

Filmen formår også ganske pædagogisk at forklare ret komplicerede ting som ”sub-prime lån” og ”credit default swaps”, uden at det bliver til en forelæsning. At kunne skabe en film, der så underholdende og fængende kan gøre én seriøst klogere, er nærmest mesterligt. En film der skal ses!

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet