Top 10 på Netavisen Pio: Se årets mest læste historier

Overenskomstforhandlingerne 2018, de gule fagforeningers rolle og Lars Løkke årets mest læste historier. Se hvad der blev mest læst på Netavisen Pio.
Året er ved at rinde ud, og det er tid til at gøre status. Men hvad ville i, vores læsere, egentlig gerne læse om. Vi har kigget på tallene og lavet en liste over de 10 mest læste historier fra året der er gået.

Samtidig vil hele redaktionen gerne takke vores læsere for jeres reaktioner og indspark, positive som negative, og ikke mindst takke alle jer, som løbende deler og debatterer vores indhold på de sociale medier.

Vi starter bagfra. Lad nedtællingen begynde:


10) Løkke var ledsager ved hustruens fyringssag

Tilbage i maj måned blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) involveret i en sag om en faglig strid mellem Løkkes hustru, Solrun Rasmussen, og hendes nu tidligere arbejdsplads, Balletskolens Læseskole.

En sag, som vi også dækkede over adskillige artikler. Men det gav også en historie om, at Solrun Løkke Rasmussens advokat, Karoly Németh, bekræftede at Lars Løkke Rasmussen havde været bisidder ved et møde, sneg sig lige nøjagtigt ind på vores top 10.

Læs hele artiklen her.

 

9) Derfor er ”de gule” ikke rigtige fagforeninger

Diskussionen om rigtige, overenskomstbærende fagforeninger og deres gule konkurrenter, har også været et tilbagevendende emne.

I en artikel oplistede Jakob Esmann seks af de mest afgørende forskelle mellem de gule og de almindelige fagforeninger :

Få eller ingen overenskomster, nej til strejke-våbnet, ingen tillidsfolk og ingen adgang i Arbejdsretten kendetegner blandt andet de såkaldte gule fagforeninger, skrev han. Den historie var den 9. mest læste.

Læs den historie her.

 

8) Murermester takkede nej til ledige murersvende

En af årets helt store, tilbagevendende debatter, har været om mangel op arbejdskraft eller ej. Det har Netavisen Pio skrevet en hel serien af nyhedsartikler omkring og vendt løbende tilbage til. Særligt har vi faktatjekket arbejdsgiverne for at se om de virkelig også havde søgt efter den arbejdskraft, som de gik i medierne og klagede over manglen på.

Det viste sig, at stor en del af dem ikke havde gjort deres forarbejde. Det havde murermester Jesper Sørensen fra Horsens for eksempel ikke. Han havde overfor Børsen proklameret, at han på stående fod kunne ansætte 10 murersvende, men da Netavisen Pio gik ham på klingen, trak han i land. Og Børsen så sog efterfølgende nødsaget til at præcisere deres artikel.

Det var den 8. mest læste historie i år,

Læs hele den artikel her.

 

7) Mette Frederiksen vil stå vagt om Den Danske Model

Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, blandt venner kendt som OK18, var en anden af årets helt store historier. En af underhistorierne var Socialdemokratiets afventende holdning og afvisning om at blande sig i forhandlingerne. Det bragte Netavisen Pio et interview med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen om:

”Man kan ikke både hævde at respektere den danske arbejdsmarkedsmodel og samtidig kræve, at politikerne blander sig i forhandlingerne,” sagde hun til os.

Læs hele interviewet her.

 

6) Cepos-direktør hævdede at fattige børn havde sundt af at lære konsekvenserne af lediggang

Det er under to uger siden at det skete, men omtalen af et interview med Cepos-direktør Martin Ågerups fløj direkte ind på vores top 10.Cepos-direktørensbudskab om, at det kan være sundt for børn i fattige familier at lære værdien af at være i beskæftigelse vakte interesse.

”Det handler om de signaler, samfundet sender til børnene, om hvordan man får en god tilværelse. Og når børnene ser sig omkring og oplever, at deres kammerater med forældre, som arbejder, kan købe flere ting og have råd til et sjovere liv end ens egne forældre på overførselsindkomst, sender det et signal til dem om, at det nok er en god idé at satse på at få en uddannelse og få sig en tilværelse, hvor man er i beskæftigelse og forsørger sig selv,” siger Martin Ågerup i interviewet.

Interviewet var en del af en større debat, der handler om at regeringens kontanthjælpsloft har fået antallet af fattige børn i Danmark til at eksplodere.

Læs hele artiklen her.

 

5) Lars Løkke skabte Udkantsdanmark

Debatten om Udkantsdanmark og regeringens udflytning af arbejdspladser, har også været heftigt debatteret.

I et debatindlæg af Jan Andreasen, blev der også udpeget en synder: ”Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen, der som indenrigsminister stod i spidsen for kommunalreformen, der i 00’erne bidragede voldsomt til at forvandle store dele af provinsen, til det vi i dag kender som Udkantsdanmark,” skrev han.

”Det er simpelthen århundredets største svindelnummer, med dybt alvorlige konsekvenser for rigtigt mange danskere. Intet mindre,” lød det.

Læs hele debatindlægget her.


4) De gule snyltere ødelægger den danske model

Endnu et indlæg om og imod de gule fagforeninger, har sneget sig med på vores top 10-liste.

Den socialdemokratiske folketingskandidat Alexander Grandt, beskrev hvordan de gule fagforretninger snylter på den danske arbejdsmarkedsmodel og det mest groteske er, at

danske skatteydere er med til at betale for det.

”Medlemmerne af de gule forretninger kan nemlig også trække noget af kontingentet fra i skat, selvom der langt fra er tale om medlemskab af en fagforening.

De betaler ikke for at være en del af den danske model, de forsøger aktivt at bryde med aftale systemet og de har endda intet problem med at indrømme det,” skrev han.

Læs hele debatindlægget her.

 

3) Svækket efterløn og førtidspension presser nedslidte ældre på sygedagpenge

En af de store debatter i efteråret, har handlet om nedslidning og værdig tilbagetrækning. En debat som vi også på Netavisen Pio har fulgt.

Men mest læst var historien om, at antallet af ældre, der har været på sygedagpenge, er steget med 30 procent de seneste fem år. Og at svækkelsen af efterløn og førtidspension bærer skylden.

“Det er kombinationen af afskaffelsen og svækkelsen de ordningerne, der tidligere sikrede folk. Derfor falder de ældre uden for ordningerne - til dels af hensyn til besparelser i kommunekasse,” sagde blandt andet arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Netavisen Pio.

Læs hele artiklen her.
 

2) Gul fagforening chokerede med opfordring

Endnu en historie fra OK18 er kommet på vores top 10-liste. Nemlig en om, at det vakte harme da en gul fagforening, Ase Lønmodtager, opfordrede sine medlemmer til at tage konfliktramt arbejde i forbindelse med en eventuel konflikt.

Og det vakte vrede:

"Det er helt vildt usolidarisk. Og jeg kan ikke forstå, at de ikke er i stand til at se det her i et lidt bredere perspektiv. Nemlig at det her ikke kun handler om dem selv, men om hele den danske model og princippet om at det er arbejdsmarkedets parter der forhandler løn og ikke er politikerne, der bestemmer det ved lov," sagde f.eks. Trine Falck Steen, der er næstformand for Silkeborg Lærerforening til Netavisen Pio.

Den historie var årets næstmest læste på Netavisen Pio.

Læs hele artiklen her.
 

1) Moderniseringssstyrelsen i krig med offentligt ansatte

Og det er også OK18, der tager førstepladsen på vores årlige tilbageblik. Og her var og er diskussionen om Moderniseringsstyrelsens rolle i den danske model omdiskuteret.

Hvis man virkelig ville forstå den truende storkonflikts DNA, så handlede det om hvorvidt offentligt ansatte har ret til at forhandle overenskomst, skrev Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen i en leder.

”Når forbundene i den offentlige sektor giver udtryk for at være villige til at tage en konflikt, hvis det ikke kan undgås, så skyldes det netop spørgsmålet om hvorvidt der overhovedet findes en dansk model og fri forhandlingsret på det offentlige område.

Moderniseringsstyrelsen har ganske enkelt fået til opgave at føre kniven over de offentlige overenskomster.” skrev han.

Det viste sig åbenlyst at være et populært synspunkt, for den leder, blev årets mest læste artikel på Netavisen Pio.

Læs (eller genlæs) lederen her.


Vi ses i det nye år.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce