Top 3: Dansk Folkepartis historieløse sludder

Dansk Folkeparti har i debatten om 1864-serien anklaget Ole Bornedal for at være historieløs, men fremtrædende DF-politikere har selv haft en lemfældig omgang med historiske fakta.
Kritikken af Danmarks Radio og Ole Bornedal har været altoverskyggende i den kaotiske debat om TV-serien ’1864’. På forreste række i koret af kritikere har vi haft Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard i spidsen. Hun har i store vendinger anklaget seriens forfatter og instruktør, Ole Bornedal, for at være historieløs.

Hun har eksempelvis skrevet på sin Politiko-blog, at Bornedal ”har et afslappet forhold til virkeligheden og historiske kendsgerninger.”

Det er interessant, at disse ord kommer fra et parti, som i særlig høj grad lægger vægt på dansk historie og kulturarv, men som selv har været leveringsdygtige i en perlerække af historiske fejl. Her kommer de tre værste.

1) Søren Espersen:
Vi har haft grænsekontrol i 2000 år
Fakta: Vi har haft grænsekontrol i et par hundrede år

”Vi har haft grænsekontrol i 2000 år i Danmark, og pludselig ophører man med det, fordi man finder ud af, at vi har et ideologisk projekt, der siger, at nu skal vi have et fælles Europa,” sagde Søren Espersen i TV-programmet ’Jersild minus’ spin i midten af november.

Men det er forkert. Programmet ’Detektor’ på P1 har spurgt flere historikere, som slår fast, at kontrollen ved de danske grænser kun har eksisteret i et par hundrede år. Den kom først i slutningen af 1700-tallet eller begyndelsen af 1800-tallet. Desuden har staten Danmark ikke eksisteret i 2000 år, men kun siden år 965 e.Kr., som det fremgår af Jellingstenen – og en stat med definerede grænser er vel en grundlæggende forudsætning for overhovedet at tale om grænsekontrol?

Programmet ’Detektor’ på P1 har spurgt flere historikere, som slår fast, at kontrollen ved de danske grænser kun har eksisteret i et par hundrede år. Den kom først i slutningen af 1700-tallet eller begyndelsen af 1800-tallet.

2) Pia Kjærsgaard: Der var ingen sigøjnere i Danmark i 1864
Fakta:
De første sigøjnere kom til Danmark i 1500-tallet

”Nu var der, såvidt jeg ved, ikke sigøjnere i Danmark i 1864, så hvorfor dukker de op her?” udtalte Pia Kjærsgaard til Berlingske den 9. oktober.

Ole Bornedal var selv hurtig til at svare. Han forsvarede sig og sagde, at der har været signøjnere i Danmark siden 1500-tallet. Det bakkes op af historiske kilder, blandt andet et brev fra den skotske konge fra 1505, som beder Danmark tage pænt imod romaerne. I 1533 beordrede den danske konge Christian II, at alle romaer skulle udvises inden for tre måneder.

3) Pia Kjærsgaard: USA er et nyt samfund, som ikke havde nogen oprindelig befolkning
Fakta: Indianerne har befolket Amerika i mere end 15.000 år

”Det er jo et samfund som eksempelvis det amerikanske, som er et nyt samfund, et nyt land, hvor folk er flyttet til, og hvor der for så vidt ikke har været en oprindelig befolkning, og det bliver så et multikulturelt samfund,” sagde Pia Kjærsgaard den 23. august 2014 i P1-programmet ”Ugens gæst”.

Pia Kjærsgaard glemmer bare indianerne. Før europæerne koloniserede Amerika og slog sig ned som nybyggere, var Nordamerika (og i særlig grad det, som vi i dag kalder USA) beboet af indianere.

Forskerne er ikke helt enige om den præcise tidshorisont, men de første indianere bosætter sig i Amerika for mellem 35.000 og 15.000 år siden. Omkring år 1500 var der syv millioner indianere i Nordamerika, og i år 1900 var der 250.000 indfødte indianere tilbage. Forholdet mellem indianerne og kolonisterne var præget af sygdomme fra Europa, fysisk vold, krige, massakrer, tvangsforflyttelser og undertrykkelse.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce