Annonce

Topposter i Venstre: Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Jensen i magtkamp

Politisk kommentator: Ellemann går efter posten som politisk ordfører, mens Kristian Jensen går efter posten som gruppeformand
Venstres folketingsgruppe beslutter på et møde mandag eftermiddag, hvem der skal besætte topposterne i gruppen.

Ifølge politisk kommentator på Avisen Danmark, Thomas Funding, går tidl. miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen efter posten som politisk ordfører, mens Venstres næstformand, Kristian Jensen, går efter posten som gruppeformand.

Mødet, hvor også den øvrige gruppeledelse skal findes, starter kl. 14.

Besættelsen af posterne er samtidig en kamp om arvefølgen i Venstre, vurderer Funding over for TV 2.

En kamp om arvefølgen

”Det her er også en kamp om arverækkefølgen, og hvem der er kronprins i Venstre. Det trækker op til kampvalg, når den tid engang må komme, at Løkke trækker sig,” vurderer Thomas Funding.

Indtil for et halvt år siden har det været en bred opfattelse i Venstre, at Kristian Jensen ville efterfølge Lars Løkke som formand for Venstre. Men efter at Lars Løkke i sin bog ”Befrielsens øjeblik”, der udkom under valgkampen tilbage i maj, beskrev, at det ikke var nogen naturlov, at Kristian Jensen skulle efterfølge ham som formand, så har magtbalancen ændret sig, og Kristian Jensen kan ikke længere være sikker på at efterfølge Løkke.

Ifølge Thomas Funding lå det oprindeligt ikke i kortene, at Kristian Jensen ville gå efter at blive gruppeformand

Ifølge Thomas Funding lå det oprindeligt ikke i kortene, at Kristian Jensen ville gå efter at blive gruppeformand, men med Jakob Ellemann-Jensens kandidatur til posten som politisk ordfører og Lars Løkke Rasmussen som fortsat formand, er Kristian Jensen nærmest tvunget til at gå efter posten som gruppeformand.

Det er forklaringen på, at Kristian Jensen tilsyneladende selv går efter gruppeformandsposten. Den oprindelige plan var ellers, ifølge flere medier, at Kristian Jensens nære allierede, tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, skulle være gruppeformand.

Thomas Funding understreger over for TV2, at der er meget på spil for både Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, for hvis de hver især ikke får de poster, de går efter, kan det blive svært senere at blive valgt som formand for Venstre.

Ellemann er i gang med at positionere sig

Modsat Kristian Jensen har Jakob Ellemann-Jensen ikke åbent meldt sin interesse i at blive formand. Men han afviser det omvendt heller ikke. Og hans kandidatur til posten som politisk ordfører viser, ifølge Funding, at han netop er interesseret i formandsposten.

”Jakob Ellemann-Jensen er i gang med at positionere sig,” konkluderer Thomas Funding.

Politisk korrespondent for DR Nyheder, Christine Cordsen, vurderer, at Venstre med dagens fordeling af topposterne risikerer en periode med fløjkrige.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce