Annonce

Toprådgiver giver Støjberg ret og BNP har oplevet rekordfald

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
 

Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at Inger Støjbergs tidligere særlige rådgiver giver hende ret på et centralt punk i sagen om den berømte/berygtede instruks, at Danmarks BNP har taget det største fald nogensinde og at vi først i 2022 finder vi ud af, om pensionsalderen kan standses ved 70 år. Og så er der registreret 165 nye smittede siden i går.

Tak fordi du læser med.

Tidligere rådgiver støtter Støjberg: Hun gav en ”lidt træt accept” af undtagelser fra omstridt instruks

For første gang fik offentligheden fredag Mark Thorsens udlægning af, hvordan et forløb i Inger Støjbergs (V) ministerium i 2016 endte med en ulovlig instruks om konsekvent at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det skriver Danmarks Radio (DR)

Mark Thorsen var ansat i 10 år i både Venstre og siden som særlig rådgiver for tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Inger Støjberg har forklaret, at hun godt nok udadtil gav udtryk for, at parrene konsekvent og uden undtagelse skulle skilles ad, men at hun indadtil godkendte et notat i ministeriet, der gav mulighed for at lave undtagelser. For eksempel hvis parrene ikke boede sammen grundet tvang, eller hvis de havde fælles børn.

Notatets betydning har været undsagt af flere ledende jurister i ministeriet, men Mark Thorsen forklarede i Instrukskommisisonen, at Inger Støjberg modvilligt godkendte, at der kunne ske undtagelser.

”Det var en lidt træt accept. Man trækker på skuldrene og siger: 'så er det sådan, det er'.”

Accepten faldt, dagen før en pressemeddelelse blev udsendt fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet den 9. februar 2016.

Mark Thorsen erkendte i Instrukskommissionen, at han vragede flere udkast til pressemeddelelsen fra presseafdelingen som led i sit arbejde, der til dels bestod i kommunikationsrådgivning af ministeren. De blev vraget, fordi de indeholdt undtagelser fra adskillelsen - og det ønskede Mark Thorsen ikke. Han frygtede, at fokus "kom på undtagelserne - og ikke hovedreglen".

Ifølge Mark Thorsen godkendte daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen, at undtagelserne blev pillet ud, hvilket støttes af forklaringer fra både Inger Støjberg og departementschefen selv.

En udsendt pressemeddelelse, der på daværende tidspunkt var det eneste skriftlige dokument i offentligheden om sagen og lagde op til at adskille parrene konsekvent - og dermed uden undtagelse. En praksis, der ifølge Folketingets Ombudsmand, der har gransket sagen, var ulovlig - netop fordi der ikke var indskrevet undtagelser, sådan som de vragede udkast lagde op til.

Læs hele historien her.

Dansk BNP tager det største fald nogensinde

Danmarks BNP er under coronakrisen faldet så dramatisk, at det overgår alt, vi før har oplevet.

Det skriver TV 2.

I årets andet kvartal er den samlede danske produktion af varer og tjenester nemlig styrtdykket med 7,4 procent. Det viser et skøn fra Danmarks Statistik.

Til sammenligning faldt BNP’et i 2008, da finanskrisen var på sit højeste, kun med 2,4 procent på et enkelt kvartal. Og derfor er skønnet ikke rar læsning, mener finansminister Nicolai Wammen (S).

”Det vidner om, at vi står midt i en krise af historiske dimensioner med fortsat store økonomiske udfordringer som følge af corona,” siger han.

Og den udlægning er Las Olsen, som er cheføkonom i Danske Bank, enig i. Men samtidig understreger han, at meget allerede har ændret sig siden andet kvartal, der løb fra april til juni.

”Det er jo det værste, vi nogensinde har oplevet, så på den måde er det selvfølgelig rigtig slemt. Men selvom det er den dybeste recession, vi har haft, er det også den korteste,” forklarer han.

Siden produktionen blev opgjort, er store dele af økonomien nemlig åbnet op sammen med resten af samfundet, og derfor ser billedet i august væsentlig anderledes ud end i foråret.

Raske slagteriarbejdere oplever hetz efter coronaudbrud

Hetz, chikane, udskamning.

Det er noget af det, som slagteriarbejdere oplever i øjeblikket. Slagteriarbejdere, som vel at mærke ikke er smittet med coronavirus.

Det skriver Fagbladet 3F.

Slagteriarbejdernes forbund, Fødevareforbundet NNF, har således fået mange henvendelser fra deres medlemmer og tillidsfolk.

Det sker, efter at 142 medarbejdere på slagteriet Danish Crown i Ringsted er testet positiv for covid-19, hvilket har ført til en lukning af slagteriet og selvisolering for 5-600 medarbejdere.

Fødevareforbundet NNF’s næstformand, Jim Jensen, mener, at der foregår en ”unødig hetz” mod slagteriarbejdere.

Han fortæller, at en tillidsrepræsentant har haft en grædende kollega i røret, fordi hun var blevet antastet på en strand og bedt om at tage hjem, da hun var blevet genkendt som én, der arbejder på slagteriet.

”Medlemmer ringer generelt og spørger: Må jeg gå ned og handle? Jeg er på ferie, må jeg tage på stranden? Eller fortæller forundret, at deres nabo ser skævt til dem, mens de slår græs,” siger Jim Jensen til Fagbladet 3F.

Jim Jensen konstaterer, at hetzen er tiltaget, efter at Danish Crown har meldt ud, at man har modtaget omkring 20 henvendelser fra bekymrede Ringsted-borgere, der har set slagteriansatte, som burde være i selvisolation, bevæge sig rundt i bybilledet.

”Det er ikke klædeligt af Danish Crown. I stedet burde man slå ring rundt om sine ansatte og forsøge at få hetzen til at tone ned”, siger Jim Jensen.

Læs hele historien her.

Først i 2022 finder vi ud af, om pensionsalderen kan standses ved 70 år

Har Danmark råd til at stoppe den stigende pensionsalder? Det skal en pensionskommission undersøge.

Men midt i en ophedet politisk debat om netop pensionsalderen ser det ud til, at vi må vente med at få svaret fra kommissionen i 2022 i stedet for 2021.

Det viser et udkast til kommissoriet for pensionskommissionen, som Altinget er kommet i besiddelse af, skriver netavisen.

Radikale og Dansk Folkeparti trækker grænsen ved 70 år. Det samme mener SF, som truer med at gennemtvinge en afstemning i Folketinget.

Enhedslisten vil kæde et loft over pensionsalderen ved 68 år sammen med forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning til Arne og andre nedslidte, som regeringen efter lang tids tilløb skyder igang i næste uge.

"Regeringen er dog ikke parat til at trække bremsen, men hører man godt efter, kan man høre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) henvise til en pensionskommission, som skal undersøge, om det kan lade sig gøre," skriver arbejdsmarkedsredaktør Søren Elkrog Friis i en analyse og fortsætter:

"Den kommission - eller rettere sagt kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning - kommer vi til at høre meget mere om, både i forbindelse med forhandlingerne om Arne, og ikke mindst når regeringen i løbet af efteråret fremsætter lovforslaget til den næste opregulering af pensionsalderen til 69 år i 2035."

Læs hele historien her.

Der er registreret 165 nye smittede siden i går

165 personer er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn, hvor der er kommet svar på 22.029 test.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, skriver DR.

77 af de nye tilfælde er registreret i Aarhus, der er ramt af et udbrud, der har fået myndighederne til at forbyde besøg på plejehjem og indført påbud om at bære mundbind i den kollektive trafik.

Antallet af nye konstaterede smittetilfælde er det højeste registrerede siden slutningen af april. Der bliver dog også testet væsentligt flere i disse dage, end der gjorde i foråret.

Antallet af indlagte er steget med en siden i går. Der er fortsat en person med coronavirus indlagt på intensiv afdeling, mens der for tredje dag i træk ikke er nogen i respirator.

Det er fortsat Aarhus, der har flest registrerede smittetilfælde i løbet af den seneste uge. Her er 407 personer blevet testet positive for coronavirus siden den 7. august. Det svarer til 116,3 smittede pr. 100.000 indbyggere.

I Silkeborg er der registreret 45,7 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En lidt tynd forklaring, tænk hvis alle embedsmænd skulle læse, en ministers svar ud fra deres kropssprog, et skuldertræk, en Rynken i panden eller andet nonverbalt, den holder ikke vand. Fint en venstre rådgiver bakker din minister op, men men .... Det skulle også være troværdigt. Spændt på hvad Støjberg sagen ender med.