Totalitære tanker må ikke slå rod i dansk mediepolitik

Leder: Av – der er ikke højt til loftet i det Danmark Venstre forsøger at skabe. Nu vil Venstre fratage et enkelt medie mulighed for mediestøtte.
Hvis det danske mediebillede og mediestøtten skal styres ud fra hvad de kan og ikke kan lide i et enkelt politisk parti, så er ytringsfriheden gået fløjten, den mediemæssige mangfoldighed sat under administration og sindelagskontrollen endegyldigt implementeret.

Ytringsfrihed og pluralisme er ikke hvad den danske højrefløj er optaget af i de kommende medieforhandlinger.

Ytringsfrihed og pluralisme er ikke hvad den danske højrefløj er mest optaget af i de kommende medieforhandlinger. DR skal jordes for lejlighedsvist at have udtrykt et verdensbillede, der er større og mere nuanceret end det, der foregår på en sommerlejr i Venstres Ungdom. Og nu er fratagelse af mediestøtten til Netavisen Pio også kommet på bordet i forhandlingerne om nyt medieforlig. Netavisen Pio er et frit og uafhængigt medie med socialdemokratiske værdier, ligesom der findes frie medier med radikale, liberale, konservative eller sågar kommunistiske værdier.

Det er direkte totalitært, når Venstre proklamerer, at de vil udnytte et kommende medieforlig som en straffeekspedition overfor medier, som stiller kritiske spørgsmål til statsministeren og Venstre.

Det er direkte totalitært, når Venstre proklamerer, at de vil udnytte et kommende medieforlig som en straffeekspedition overfor medier, som stiller kritiske spørgsmål til statsministeren og Venstre.

Her må man håbe, at Folketingets andre partier har rygrad til at kæmpe for en pluralisme, og til at sikre, at der også plads til ikke-borgerlige stemmer i Danmark.

Er der plads til et enkelt ikke-højreorienteret medie?
Da de nuværende regler for mediestøtte trådte i kraft den 1. Januar 2014 handlede målsætningen for daværende kulturminister Marianne Jelved om “…at løfte den demokratiske debat og fremme mangfoldigheden i medierne”.

Det burde være en del af mangfoldigheden, at nye nichemedier som Føjleton og Zetland eller Netavisen Pio og Den Korte Avis skyder frem. Jeg vil godt sige, at Den Korte Avis i min optik huser komplet misvisende forestillinger: Men jeg vil gerne stå vagt om deres ret til at ytre sig om disse forestillinger. Men sådan er det øjensynligt ikke i Venstre. Mangfoldigheden synes kun at være plus, når den ikke udfordrer det højreorienterede Danmark?

Mangfoldigheden synes kun at være plus, når den ikke udfordrer det højreorienterede Danmark?

Behovet for at sikre mangfoldigheden er tydelig når man ser på et højreorienteret danske mediebillede. Selvom Netavisen Pio af to omgange har modtaget cirka 350.000 i årlig mediestøtte, fordi vi har opfyldt de objektive kriterier for mediestøtte, så ændrer det jo ikke på, at medier som Jyllandsposten, Berlingske og Børsen hører hjemme på højrefløjen – og Politiken til det ligeledes liberale Radikale Venstre.

De store borgerlige mediemastodonter får hver 17,5 millioner i mediestøtte. Hertil kunne man tillægge det det greb om landets lokalaviser, som Venstre har haft i årtier.

Men et enkelt medie, der ikke direkte er erklæret højreorienteret er åbenbart et medie for meget for Venstre? Av – der er ikke højt til loftet i det Danmark Venstre forsøger at skabe.

På vej mod den åndelige afgrund
Man kan håbe at Venstre blot har sovet i timen, men det forekommer besynderligt, at Netavisen Pio pludselig bliver en torn i øjet på Venstre. Som chefredaktør kan jeg ikke lade være med at tænke på, om det mon skyldes en voksende læsersucces over de seneste måneder, stigning i antallet af citerede historier, fremsendelse af en række aktindsigter på Løkkefonden og en enkelt nyansættelse, af en graver-journalist?

“Danmark er åndeligt på vej mod afgrunden”, sådan skrev tidligere Venstreminister og værdiforkæmper Birthe Rønn Hornbech om Venstres forhold til ytringsfriheden

“Danmark er åndeligt på vej mod afgrunden”, sådan skrev tidligere Venstreminister og værdiforkæmper Birthe Rønn Hornbech om Venstres forhold til ytringsfriheden. Lad os inderligt håbe at hun ikke får ret

Jens Jonatan Steen er chefredaktør for Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce