Annonce

Tre fængslet for dukkeafbrænding

"Landets love skal overholdes," lyder det fra justitsministeren, efter at tre foreløbig er anholdt for at have afbrændt en dukke af statsministeren
En 32-årig mand blev mandag varetægstsfængslet for at have brændt en dukke, der forestillede statsminister Mette Frederiksen (S), og dermed er foreløbig tre personer sigtet for afbrændingen, efter at to personer tidligere er blevet varetægsfængslet.

placeholder

Dukken, der skulle forestille statsministeren, blev således hængt op i en lygtepæl i forbindelse med en demonstration lørdag mod coronarestriktioner i København.

"HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!" stod der på et skilt, som sammen med dukken efterfølgende blev brændt af.

”Det er fuldstændig uacceptabelt at fremføre så alvorlige trusler i et demokrati, og derfor er jeg godt tilfreds med, at den omfattende efterforskning allerede har ført til anholdelser i sagen,” siger politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes.

Fordømmes af politikere

Optrinnet har affødt kritik fra politikere til højre og venstre i folketingssalen og justitsminister Nick Hækkerup (S) har understreget, at man er velkommen til at demonstrere. Men det skal foregå på lovlig vis.

Københavns Politi leder fortsat efter en fjerde person, som de mistænker for at være bagmanden. De tre anholdte er mænd på henholdsvis 30, 32 og 34 år.

"Det vi så i går aftes (lørdag, red.) med vold og hærgen i de københavnske gader (og som desværre ikke er første gang), og afbrænding af en dukke, der skal forestille vores statsminister, hører ingen steder hjemme," skriver Nick Hækkerup på Facebook.

"Landets love skal overholdes. Punktum. Vi er allesammen frustrerede over den coronaepidemi, der nu har hærget Danmark og hele verden i et år. Vi håber alle, at det snart går over, og at vi igen kan lempe restriktionerne. Der er vi desværre bare ikke endnu. Regeringen har ved årsskiftet skærpet straffene for angreb mod vores betjente, og politiet kommer til at få benhårdt efter at drage vandalerne og voldsmændene til ansvar. Fuld opbakning til politiet.

"Man er i et demokrati som vores naturligvis velkommen til at demonstrere og være imod de restriktioner, som regeringen og Folketinget indfører for at passe på vores sundhedsvæsen og de borgere i Danmark, som ikke kan tåle at få corona. Ingen tvivl om det. Det har alle ret til. Men det skal foregå inden for landet love og regler."

placeholder

Angreb på regeringen

Alle tre mænd er sigtet efter paragraf 113 om angreb på regeringen, hvilket kan give op til 16 års fængsel. Men retten har dog ikke fundet, at der er belæg for at fængsle dem efter denne meget alvorlige paragraf.

De er i stedet varetægtsfængslet for brud på straffelovens paragraf 115 samt 266.

Førstnævnte handler om forbrydelser mod regeringen. Sidstnævnte handler om trusler.

Alle tre mænd nægter sig skyldige.

Borgmester brændte Løkke-dukke

Samtidig er det kommet frem, at også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har været udsat for – som dukke – at blive brændt af i forbindelse med en privat sankhans-fejring med deltagelse af Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen.

placeholder

Det har således været fast tradition i Ninna Hedeager Olsens familie at brænde en dukke af til sankthans med et billede af Pia Kjærsgaard (DF) eller Lars Løkke Rasmussen, der er løsgænger. Men det er givetvis slut nu, for teknik- og miljøborgmesteren i København giver en undskyldning for, at det har fundet sted.

"Det er selvfølgelig slet ikke i orden at brænde Skt. Hans-hekse af med billeder af andre mennesker på," skriver Ninna Hedeager Olsen på Twitter.

"På den baggrund skal der lyde en dyb og uforbeholden undskyldning til både Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen. Det hører ingen steder hjemme. Det er ikke i orden."

placeholder

Hvilket Lars Løkke Rasmussen, der havde kaldt afbrændingen "under lavmålet" og krævet en undskyldning, kvitterer for.

"Modtaget og accepteret," skriver den tidligere statsminister på Twitter.

placeholder

Opdateret klokken 16:15 med kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

NU må dette gadeteater stoppe. Det kan godt være, at det er en grundlovssikret ret at demonstrere, men det er ytringsfriheden også. Alligevel er der begrænsninger på ytringsfrihed, når den bliver misbrugt. Det samme må gælde misbrug af demonstrationsrettighederne. Og når der gang på gang er ballade og hærværk, så må politiet sige stop. I øvrigt må man kræve mundbind i disse tider, når så mange forsamles, ellers er vi alle til grin.

De sortklædte hooligans er en flok idioter, men det er da dybt godnat at sigte folk for at brænde en dukke af. En DUKKE!!! Paludan må brænde koraner af, hvorfor må de demonstrerende grødhoveder så ikke brænde en dukke af? Der er tale om en ytring, og vi har som bekendt ytringsfrihed, eller har vi? Sætningen med at "Hun må og skal aflives" kan selvfølgelig tolkes som en trussel, og kan måske også dømmes som en sådan, men selve dukkeafbrændingen er jo tydeligvis en (dårlig) joke.

Og at Ninna Hedeager nu får kolde fødder, fordi hun en gang har været med til at brænde hekse af St. Hansaften, er helt til grin. Lad os nu passe på, at vi ikke får amerikanske tilstande. Da Hjorten var beskæftigelsesminister lavede vi på et pipfuglekursus et portræt af ham, som vi så anvendte som måltavle, når vi spillede dart. Det var sgu da sjovt, og der var da ingen af os, der kunne finde på at krumme så meget som et hår på idioten.

Forargelse lader til at være comme il faut. Hvad skete der med det danske frisind, hvor man forventedes at kunne tåle at høre en (dårlig) joke i skurvognen, uden at se dødstrusler i hver eneste madkasse?

Nåhh Niels Duus.
Det kan da godt være at du og din familie synes det var sjovt at kaste dart pile efter et portræt af Claus Hjort, selvom det lyder ret bizart. Men at lave en dukke der ligner statsministeren, brænde den af og skrive ”hun må og skal aflives”, på en plakat er selvfølgelig ikke i orden. Dels er der en lov i mod det, og dels kan det opildne endnu større idioter til faktisk at følge opfordringen.
Peter Høst

Det var ikke min familie, men et hold langtidsledige, som blev trukket gennem Hjortens hjernedøde pipfuglekurser, som ikke fik nogen som helst i job, men som derimod gjorde en lang række medlemmer af Venstre rige, nemlig dem,som efter et godt råd fra Venstres folketingsgruppe oprettede kurser for de arbejdsløse, hvor akademikere kunne lære at skrive et CV, som om de ikke kunne det i forvejen.

Hvis man ikke må udtrykke sin utilfredshed gennem symbolske handlinger, er der jo netop nogle idioter, som går over til direkte aktion. At tro, at nogen vil slå MF ihjel fordi de ser en vodoodukke blive brændt af er stupidt, og vidner om en total middelklasemangel på forståelse for arbejderklassens humor - der er folk, der er dummere end politiet tillader, men det har vi jo netop politiet til at tage sig af, og hvis de virkelig vil stræbe statsministeren efter livet, gør de det sgu nok alligevel, dukke eller ej.

Niels Duus. Du kan forhåbentlig se, at der er stor forskel på hvad der bliver sagt over madkassen i skurvogne og lignende ydmyge steder, og så lave en dukke der ligner statsministeren, brænde den af offentligt, og skrive ”hun må og skal aflives”, på en plakat.
Hvad får dig til at tro det var en joke. Var der nogen der lo?

"HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!" stod der på et skilt, som sammen med dukken efterfølgende blev brændt af."

"Det er bare et ordspil"...come on man truer ikke med at aflive statsministeren ustraffet...

Det er fuldstændig uhørt, at sådanne metoder skal bringes ind i Danmark - det ligner jo mest af alt demoer fra bananrepublikkerne...

STRAFFES MÆND OG KVINDER ENS?
Det kan se ud som om Ninna Hedager Olsen, trods talrige "hekse" afbrændinger slipper for straf. Mens mændene ikke gør det. Eller er det andre forhold, der spiller ind? Er afbrænding et mere afsides sted og ved Sankt Hans mindre belastende end afbrænding ved en demonstration? Kunne en mand også være sluppet godt fra dukkeafbrændinger med en undskyldning?

I øvrigt støtter jeg, at politiet sættes end ved demonstrationer med vold og hærgen i gaderne.

Skal vi ikke være på forkant med Ku Klux Klan folk ? Jfr.Jakob Nielsens kronik i Politiken forleden, hvor han medgiver at være for sent ude med erkendelse af extremisme ! Det er vildt skræmmende at nogen vil vores statsminister til livs for at fremme konspirationsteoretiske synspunkter !

Erik Mortensen, hvad mener du med "på forkant"? Mener du at folk skal forhindres i at ytre strafbare ytringer, FØR de har ytret dem? I så fald opfordrer du til ulovligheder, og skal derfor efter din egen logik fratages din ytringsfrihed - kan du ikke selv se, at det er idiotisk?

Udoiver at brænde en dukke af ytrede idioterne noget, som næsten kun kan tolkes som en trussel, hvorfor de EFTERFØLGENDE sigtes efter straffeloven - helt efter bogen.

At udelukke folk fra at ytre sig, derimod, fordi de MÅSKE kunne finde på at sige noget, som de kan straffes for, kaldes censur. Og censur kan som bekendt ingensinde genindføres på ny. Uanset hvor forargede folk er.

Jeg gentager: Lad os nu ikke få amerikanske tilstande her i landet, det burde vores uddannelsesniveau sgu være for højt til.

At afbrænde dukker med en statsminister og med truende tekst, er uacceptabelt og skal straffes efter loven. Og det er uhørt, om det er Mette F. Løkke eller andre. Det hører ikke hjemme i Danmark overhovedet, ytringsfrihed eller ej. Ytringsfrihed er også under ansvar. Du må stå til ansvar for det du siger, så klar er loven her. Når den tåbelige borgmester, heldigvis stiller hun ikke op igen, er så dum at sætte det ud på facebook fra en privat fest, hvor hun er gæst, så viser det bare, hvor tomhjernet hun er. Men straffes kan hun ikke blvie andet end med vælgernes dom.

...Og mere end 1½ år senere, er der stadigvæk ikke faldet dom i sagen!