Tre fagforbund vil være akademikere

Fysioterapeuter, ergoterapeuter og jordemødre forlader Fagbevægelsens Hovedorganisation til fordel for Akademikerne
Tre fagforbund er på vej til at forlade Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og Jordemoderforeningen med i alt 27.000 medlemmer vil hellere være medlem hos Akademikerne.

Mens både fysioterapeuter og ergoterapeuter er optaget i Akademikerne, venter jordemødrene på, at den formelle beslutning falder på plads. Det sker, når Akademikerne holder repræsentantskabsmøde tirsdag. Alle tre organisationer forlader FH den 1. januar 2020. Det skriver a4nu.dk.

Formanden for Ergoterapeutforeningen, Tina Nør Langager, siger, at udmeldelsen ikke er et fravalg af FH, men ”et tilvalg af noget nyt”.

”Det er en rejse, vi er begyndt på med en øget akademisering i vores grunduddannelse. Vi har fået vores egen kandidatuddannelse, så vi ser skiftet som en naturlig del af vores udvikling,” siger Tina Nør Langager til A4 Nu.

Når vi ser på fysioterapiens fremtid, så er jeg ikke i tvivl om

Også fysioterapeuterne lægger vægt på, at de vil føle sig bedre hjemme hos Akademikerne, hvor de ifølge formanden Tina Lambrecht vil få 'et fællesskab med klart fokus på uddannelse og professionsudvikling'.

”Der er styrker og svagheder ved begge organisationer, men når vi ser på fysioterapiens fremtid, så er jeg ikke i tvivl om, at Akademikerne er det bedste sted for os,” begrunder Tina Lambrecht udmeldelsen på fysioterapeuternes hjemmeside.

Da det stod klart, at de to terapeut-organisationer ville takke ja til invitationen fra Akademikerne, valgte jordemødrene at følge trop og banke på samme dør.

En gammel diskussion

Med udmeldelsen af de tre sundhedsorganisationer har i alt fem fagforbund valgt at vende ryggen til FH, som resultatet af en fusion mellem LO og FTF.

Den nye hovedorganisation, med 1,4 millioner medlemmer i ryggen, har tidligere måttet konstatere, at hverken Finansforbundet eller Konstruktørforeningen ville være en del af det nye fællesskab.

De 8.500 konstruktører er siden blevet optaget hos Akademikerne, mens de godt 53.000 finansfolk fortsat står uden for en hovedorganisation.

Det er en gammel diskussion og ikke et resultat af skabelsen af FH

FH-formand Lizette Risgaard ærgrer sig over de nye udmeldelser.

”Men jeg kan forstå, at det er en problemstilling, de har overvejet i længere tid, altså mens de var medlemmer i FTF og faktisk også har drøftet med Akademikerne ved tidligere lejligheder. Og det er en vigtig del af historien om deres udmeldelse, at det er en gammel diskussion og ikke et resultat af skabelsen af FH,” skriver Lizette Risgaard i en mail til A4 Nu.

Også Danske Bioanalytikere, der var imod fusionen mellem LO og FTF, har haft forholdet til den nye hovedorganisation på dagsordenen igen. Men i modsætning til terapeuter og jordemødre valgte bioanalytikerne at blive i FH.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook