Annonce

Tre gange Illum på valg

Socialdemokratisk politik er blevet en familiebegivenhed for Mathilde, Hanne og Pia Illum, der alle tre er på stemmesedlen til kommunal- og regionsvalget.
”Vi tre kan sammen forbedre kommunikation mellem Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Region Hovedstaden. For eksempel at man sikrer, at der er en sundhedsplejerske til den unge mor, der kommer hjem fra hospitalet. Ting som i det store billede måske er ligegyldige, men ikke hvis vi kigger på økonomi og da slet ikke, hvis vi kigger på mennesker.”

Der vimser tre kvinder rundt i en lejlighed på Frederiksberg. I gang med at forberede en fødselsdagsmiddag.
Det lyder umiddelbart ikke af noget særligt, men disse tre kvinder har en række fællestræk, som gør dem rimelig specielle. Mød datter Mathilde Illum, mor Hanne Illum og moster Pia Illum. De tre stiller op til kommunal- og regionsvalget, og alle sammen stiller de op for første gang for Socialdemokraterne. De vil forbedre kommunikationen mellem København, Frederiksberg og Region Hovedstaden:

”Jeg blev spurgt for halvandet år siden, om jeg ville stille op til Borgerrepræsentationen i København. Og siden kom Frederiksbergs socialdemokratiske borgmesterkandidat Katrine Lester og spurgte, om ikke også min mor og moster kunne være interesseret. Vi har åbenbart haft brug for et lille spark,” siger Mathilde Illum.

Møs møs går ikke på facebook
30-årige Mathilde Illum er kandidat til Københavns Borgerrepræsentation, 59-årige Hanne Illum stiller op til byrådet i Frederiksberg, og 58-årige Pia Illum stiller op til Region Hovedstaden. De tre kvinder har indvilliget i at lave interview sammen, mens flutene i ovnen bager færdigt og servietterne på fødselsdagsbordet sætter sig.

”Det sværeste er faktisk eksponeringen. Lige pludselig at være en offentlig person. Jeg har altid været socialdemokrat, men det er grænseoverskridende lige pludselig at skulle lave en LinkedIn-profil og en Facebookprofil. Jeg er ikke længere bare sygeplejerske, jeg er politiker,” siger Pia Illum.

Hanne Illum fortsætter: ”Ja, Mathilde har også måttet hjælpe mig med at lave en facebookprofil og komme på LinkedIn…”

”… Ja, og jeg har så også skulle lære dig reglerne for, hvad man kan skrive hvor. ”Møs møs” går ikke på LinkedIn, ligesom det gør på Facebook,” siger Mathilde Illum, der til dagligt arbejder med digitalisering i Københavns Kommune.

Kommentaren får de tre kvinder til at grine over deres nye både politiske og digitale eventyr.

Min opgave er at komme med idéer
Der er mange familiedynastier i dansk politik, for eksempel Hækkerup, Auken, Ellemann, hvor interessen for politik er blevet videregivet fra den ene generation til den næste. I tilfældet med familien Illum er det omvendt. Her er det datteren Mathilde Illums engagement, først i DSU og siden i partiet, som har fået mor og moster til at stå frem.

Ud af de 10.245 danskere, der stiller op til regionråds- og kommunalvalget den 19. november, er 30 procent kvinder. Et tal der har været meget debat om. Fordi hvorfor er der ikke flere hunkøn, der stiller op? Og hvordan får vi flere til at stille op?

For de tre Illum-kvinder gælder det, at de alle sammen er blevet opfordret til at stille op. Og så har de alle sammen fundet engagementet ved at kigge på deres egen hverdag. Mathilde Illum, som har en datter på to, ønsker at forbedre forældres adgang til vuggestuepladser i København. Hanne Illum, som bor til leje, vil have bedre lejeboliger på Frederiksberg. Og Pia Illum, som er sygeplejerske og tidligere fællestillidsmand, vil sætte en stopper for overbelægningen på hospitalerne i Region Hovedstaden.

”Kommunalpolitik er vigtigt for mig, fordi det er min hverdag. Og jeg synes, det er vigtigt at huske på, at det jo er politikerne, der kommer med idéerne og visioner, og så er det derfra op til embedsværket at beregne, om idéerne kan lade sig gøre. Jeg skal ikke komme med en færdig pakkeløsning,” siger Hanne Illum.

Magten ligger i budgetforhandlingerne
Opbakningen til de tre kvinder har været stor. Især fra andre kønsfæller. De positive kommentarer og roser har været overvældende, og Mathilde, Hanne og Pia Illum har da også gjort sig tanker om, hvad de kan gøre anderledes, hvis de alle tre bliver valgt ind:

”Vi tre kan sammen forbedre kommunikation mellem Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Region Hovedstaden. For eksempel at man sikrer, at der er en sundhedsplejerske til den unge mor, der kommer hjem fra hospitalet. Ting som i det store billede måske er ligegyldige, men ikke hvis vi kigger på økonomi og da slet ikke, hvis vi kigger på mennesker,” siger Hanne Illum.

Og datteren Mathilde Illum giver hende ret:

”Vores samarbejde har indtil nu været meget praktisk med valgplakater og så videre, men vi er jo enige om mere fokus på de menneskelige værdier. Vi skal ikke skal sende borgere eller regninger rundt mellem kommuner og regioner, men skabe fælles løsninger.”

De tre kvinder anerkender nu også, at de bløde værdier i sidste ende handler om kroner og øre:

”Selvom vi er kvinder og måske fokuserer lidt mere på de bløde værdier, så ved vi jo godt, at magten ligger i budgetforhandlingerne. Og dem er vi klar til,” slutter Mathilde Illum af. Samtidig bimler ovnen. Flutene er færdige, og nu mangler spaghettien bare at koge, inden fødselsdagsgæsterne kommer til middag.


Flere artikler om emnet

Annonce