Tre grunde til at corona øger Trumps genvalgschance

Trods en udskældt håndtering af coronavirus, er der alligevel tegn på at Donald Trumps genvalgschancer faktisk bliver styrket af krisen.
Umiddelbart er vicepræsident Joe Biden stadig favorit til at vinde præsidentvalget til november, men der alligevel en række indikationer på at Trump er kommet styrket ud af krisen.

USA har i skrivende stund en kvart million smittede og time for time kommer der nye til. Og så er der arbejdsløsheden, der i de seneste uger er eksploderet, samtidig med at aktiekurserne på børserne er i frit fald. De to tal, den lave arbejdsløshed og de høje aktiekurser, var hjørnestenene i Trumps argument for hvorfor han skulle genvælges. Det er nu helt væk.

Ingen tværpolitisk enighed

Det politiske miljø i USA er meget anderledes end i Danmark, hvor regeringens tiltag langt hen af vejen er støttet af et enigt folketing.

Demokraterne og Republikanerne står ikke side om side for at bekæmpe krisen. I stedet har de to sider travlt med at beskylde hinanden for hvem der har ansvaret for at det hele nu løber løbsk, alt imens landets guvernører virker til at være overladt til at håndtere krisen lokalt efter bedste evne.

USA var et polariseret land inden coronavirus - og det er det stadig.

1) "Rally around the flag"

Ser man på meningsmålingerne, så er der ingen tvivl om at Trumps tal har taget et lille løft opad siden USA for alvor blev ramt af coronavirussen - som samme Trump i øvrigt regnede med "magisk ville forsvinde igen".

Det er ikke unormalt at regeringer og præsidenter styrkes under kriser. Det har vi både  herhjemme og i resten af verden.

I USA taler man om at "rally around the flag" - at folk samles omkring flaget.

11. marts - samme dag som regeringen besluttede at lukke Danmark ned - var Trumps approval rating, altså hvor mange der synes han gjorde det godt, på 42,3 procent.

I dag, 3. april, er den på 45,7. En stigning på omkring tre procent.

Det er værd at bemærke, at ja Trumps meningsmålinger har vist sig opadgående- men det betyder ikke at præsidenten er populær. Trumps såkaldte approval rating er stadigvæk negativ (45 % synes han gør det godt, 50 procent synes han gør det dårligt) og i forhold til hans forgængere, så er der langt fra entydig opbakning. F.eks. havde George W. Bush en approval rating i dagene efter terrorangrebet 11. september, på over 90 procent.

Trump har overbevist nogen - men langt fra alle - om at han kan håndtere krisen. Det er fordel nummer et.

2) Biden mangler en platform

En anden fordel for Trump er, at så længe coronakrisen står på, så er det ham der er i centrum.

På de daglige pressemøder optræder han som en blanding mellem en politiker i valgkamp og en vært på tv-shop, der fremviser de seneste gadgets i kampen mod coronaen.

placeholder

En tommelfingerregel er at den kandidat, der får mest medietid, oftest vinder.

Joe Biden har ingen rolle at spille i alt det her. Han er ikke engang medlem af senatet og kan bare står lidt på sidelinjen og komme med gode ideer til hvordan man bekæmpe krisen. Men han er i bund og grund uinteressant, så længe krisen står på.

placeholder

Han er som alle andre mere eller mindre tvunget til at sidde i sit hus i Delaware og kan bruge tiden på at ringe rundt til rige mennesker og tigge dem om penge,

3) Kan ikke få nøglerne til partikontoret

En tredje fordel for Trump, er at Demokraternes primærvalg stadig ikke er overstået. Der mangler stadig primærvalg i en snes stater, og selvom Joe Biden har en stor føring i delegerede, så er senator Bernie Sanders stadig formelt med i kampen.

Demokraterne partiorganisation, DNC, besluttede torsdag at flytte partiets konvent - det landsmøde hvor præsidentkandidaten vælges - til slutningen af august måned.

Det giver vtre centrale udfordringer for Biden. For det første kan han ikke officielt sætte sig på partiapparatet før han officielt har nomineringen. Det betyder ingen adgang til donorregistre, emaillister og medarbejdere. Alt står fortsat på stand-by.

Punkt to er naturligvis tiden. Demokraterne  får to måneder mindre at føre kampagne mod Trump i. Endelig betyder det også at Biden først kan nominere sin vicepræsidentkandidat der, og det vil betyde at vedkommende får kortere tid til at falde ind i rollen.

Endnu ikke at være den officielle kandidat med opbakning fra hele det Demokratiske parti kan blive en alvorlig hæmsko for Biden.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Thomas Fup

Annonce