Annonce

Tre ministre forpassede chancen. Nu genåbner S-profil ophedet debat

Man er nødt til at handle politisk, når man ser de eksploderende priser i København, mener tidligere minister Rasmus Prehn (S)
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Rasmus Prehn (S), medlem af Folketinget
I februar kunne alle partier i den gamle røde blok enes om at beskatte boliggevinster mere. Lige bortset fra et.

Som Netavisen Pio beskrev dengang, tog både SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet nemlig varmt imod et forslag fra Venstres Preben Bang Henriksen om at indføre avancebeskatning på fortjenesten ved boligsalg.

“Det er skørt, at vores skattebyrde ligger på lønarbejde og ikke kapital,” udtalte eksempelvis Alternativets skatteordfører, Christina Olumeko, dengang.

I det største parti til venstre for midten var man noget mere tilbageholdende. Socialdemokratiet skød med det samme ideen til hjørne.

Men nu tager socialdemokratisk folketingsmedlem og tidligere minister Rasmus Prehn igen hul på den diskussion.

Når man tager bestik af de store stigninger i de københavnske boligpriser, bliver det nemlig klart, at politisk handling er nødvendig, slår han fast over for Netavisen Pio.

“Når man ser på den voldsomme prisudvikling, hvor det er eksploderet i København, så er man jo nødt til at kigge på: Hvad gør vi?”

Det er vigtigt for Prehn, at den løsning, man lander på, ikke er en “radikal ændring”

Siden 2000 er prisen per kvadratmeter i københavnske ejerlejligheder knap femdoblet. Til sammenligning er det generelle prisniveau kun omtrent halvanden gang højere nu end ved årtusindskiftet.

Ikke radikal ændring

Det er vigtigt for Prehn, at den løsning, man lander på, ikke er en “radikal ændring”, men i stedet “en løsning, der kan gå ind og tage toppen af prisudviklingen i København.”

Det ville være en løsning, understreger han, “som ikke er dramatisk, og som ikke kommer til at trække tæppet væk under boligmarkedet. Det er vigtigt, at folk, der har investeret og sat sig på at købe en ejerbolig og gået og spinket og sparet i mange år for at få råd til det, at de ikke lige pludselig får trukket tæppet væk under sig.”

I den økonomiske litteratur bliver der generelt set positivt på boligbeskatning

Hvilket tiltag kunne lægge en dæmper på de stigende boligpriser uden at ramme boligejerne for hårdt?

Prehn er ikke klar til at lægge sig fast på en bestemt model, men nævner både avancebeskatning og en højere grundskyld som muligheder.

“Jeg vil overlade det til eksperter at komme med nogle modeller, for det er ved Gud superavanceret, og jeg skal ikke kloge mig ud i detaljer på det her område.”

Drømmescenariet for Prehn er i stedet, at de økonomiske vismænd eller andre eksperter fremlægger nogle modeller, man kan tage udgangspunkt i.

“Jeg ser for mig, at man kan få nogle økonomer til at komme med nogle modeller og på baggrund af det, kan man så forhandle bredt i Folketinget. Og der tror jeg da, at der er folk både til venstre og til højre i Folketinget, der har noget positivt at bidrage med.”

I den økonomiske litteratur bliver der generelt set positivt på boligbeskatning. I 2016 skrev Det Økonomiske Råd således, at “grundskylden er en af de få skatter, der ikke påvirker den samfundsøkonomiske effektivitet negativt.”

Diskussion i god tid

Før Prehn har adskillige finansministre argumenteret for at beskatte boliger hårdere. Både Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet og Claus Hjort Frederiksen og Kristian Jensen fra Venstre har talt varmt særligt om muligheden for at indføre avancebeskatning.

Der er bare den hage, at de alle, som Politiken beretter i dag, har gjort det langt inde i deres farvel til ministergerningen og altså ikke udnyttede deres tid ved magten til faktisk at gennemføre en sådan reform af boligbeskatningen.

Man er nødt til at tage diskussionen i god tid inden et valg

Prehn peger på, at det kan være en meget udfordrende opgave for en regering at skulle indføre eksempelvis avancebeskatning. Både fordi det kan forårsage nogle midlertidige dyk i statskassen, og fordi det kan koste vælgere.

Og det er netop derfor, han tager hul på den debat nu og ikke midt i en valgkamp.

“Man er nødt til at tage diskussionen i god tid inden et valg og så finde en måde, hvor man ikke ryster boligmarkedet.”

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rasmus Prehn har da - sammen med mange fagøkonomer - ganske ret at samfundsskabte friværdier bør inddrages eller beskattes. Men resten af hans kronik i Politiken 22.august er jo en lang tilslutning til politikker, der netop skaber disse samfundsskabte friværdier i bl.a. København: stadig flere statslige jobs, udbygning af museer og videregående uddannelser, nybyggeri af mængder af nye ejerboliger - mange uden boligpligt, etablering af Lynetten. Den manøvre Rasmus Prehn er i gang med ved han godt ikke har gang på jord - slet ikke i SVM - regeringen. Til gengæld udstiller Rasmus Prehn hulheden og hykleriet i hans og enkelte andre S - politikeres forhold til ønsket om et Danmark med lige muligheder - et Danmark i balance. De ønsker og tror selv på, at København er lokomotivet og de vil fortsat overlade udviklingen til markedskræfterne og dermed skabe et endnu skævere Danmark. Vorherrebevares !

Sælg dit 60'er parcelhus i hovedstaden for 15.000.000 kr. skattefrit. Køb en sprit ny pragt villa på Lolland med havudsigt til 4 - 5.000.000 og lev resten af livet for de sidste 10.000.000 kr. som 50 årig.

Det er der virkelig mange tusinde af omkring hovedstaden, der har mulighed for. Hvis de vil. En del har allerede gjort det.

Det står vel folk frit for om de vil betale det en ejendom udbydes til
.

Prehn har fuldstændig ret. Det er enorme summer der scores på friværdier og passive investeringer. Og det er rent vanvid at det bedre kan betale sig at eje hus end gå på arbejde. Men igen viser S at de går ind for borgerlig politik.
At tjene en fornuftig skilling på et salg, er ok, men tjene fx. kr. 500.000 skattefrit pr. år i 10 år skal man være folketingspolitikker for at syne er i orden.

Særligt borgerlig folketingspolitiker.

Er det ikke alene et spørgsmål om udbud og efterspørgsel? Så længe folk står i kø for at købe top-dyre ejerboliger, vil priserne stige. Myndighederne bør varetage deres ansvar for anstændig byplanlægning ikke mindst, fx med forskellige boformer, der tilgodeser rimelige leje- og andelsboliger? Men lad os venligst slippe for grimme højhuse i metal og glas.

Er det i øvrigt ikke mest folk fra provinsen, der ønsker at bo midt i hovedstaden og er sure over priserne, der selvfølgelig er astronomiske, når man kommer fra Lemvig.