Trine Bramsens anklager kommer efter, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har angrebet en forsøgsordning, hvor unge kriminelle bliver sendt i husarrest i stedet for at blive varetægtsfængslet.
”Jeg synes, justitsministeren har misforstået, hvad hans job også handler om. Det handler ikke kun om at komme med de hårdeste ord og være fortaler for de hårdeste straffe. Det handler også om, hvad der har en effekt. At man sikrer, at der ikke bliver endnu flere kriminelle”, siger Trine Bramsen til Netavisen Pio og understreger, at der i det konkrete tilfælde endda er tale om sigtede og ikke dømte.
”Vi ved fra justitsministeriets eget forskningskontor, at når unge kan fortsætte deres skolegang og ikke omgås andre kriminelle, så er chancen for at de kan komme på ret køl væsentligt større. Derfor er det absurd, at landets justitsminister skyder det her forsøg ned med så store kanoner”, uddyber den socialdemokratiske retsordfører.
Mindre risiko for at de udvikler sig til grove kriminelle
”De her unge er normalt på en sikret institution. Nu kommer de hjem til mor og far, fordi de er sigtede for kriminalitet. Har Søren Pape ikke ret i, at de bliver belønnet for måske at have begået kriminalitet?”
- ”Man skal huske, at de ikke bare kommer hjem til mor og far. Der er strenge krav til, hvad de må. Det er hovedsageligt, at de må gå i skole. Ellers skal de være derhjemme uden telefon. Uden internet. Der bliver stillet meget hårde krav. Det, man undgår, er, at de sidder sammen med andre unge kriminelle. Og dermed er risikoen for, at de udvikler sig til endnu grovere kriminelle mindre”, svarer Trine Bramsen.
Vi bliver nødt til at fokusere mere på, hvad der har en effekt i forhold til at bekæmpe kriminalitet
”Vi skal kigge på effekten først og fremmest. Og vi ved fra fodlænker, at der er en positiv effekt i forhold til at undgå ny kriminalitet. Og meget tyder på, at det her forsøg også har en positiv effekt.”
Effekten af straffe bør komme højere op på dagsordenen
”Men er der ikke også et hensyn til retsfølelsen? At kriminelle skal modtage en passende straf, og at det ikke kun handler om, hvordan vi undgår, at de begår kriminalitet igen?
-”Der er ingen tvivl om, at retfærdighedsfølelsen er en del af et retssystem. Men de her mennesker er jo ikke dømt endnu”, siger Trine Bramsen og uddyber.
”Vi bliver nødt til at vende hele diskussionen om straf på hovedet. Vi bliver nødt til at fokusere mere på, hvad der har en effekt i forhold til at bekæmpe kriminalitet. Og vi ved, at det at man ikke sidder i fængsel har en effekt. Vi kan bare kigge på fodlænkeafsonere”, siger Trine Bramsen.
Effekten af straffe bør komme langt, langt højere op på justitsministerens dagsorden
”Skal det forstås sådan, at du mener, justitsministeren generelt er for lidt optaget af, hvordan man kan bekæmpe kriminalitet?”
-”Ja. Effekten af straffe bør komme langt, langt højere op på justitsministerens dagsorden. Der er en stigning i antallet af voldssager, der er rekruttering til rockere og bander. Der er længere sagsbehandlingstider. Alligevel har vi en justitsminister, der alene er interesseret i at sige hårdere straffe og ikke i at begrænse omfanget af kriminaliteten.”
Pape er for optaget af at være dommer i enkeltsager
”Sagen med de unge fra København er bare et eksempel af mange, hvor Søren Pape i sin iver efter at bruge hård retorik har overtrumfet enhver dokumentation for effekt og alle fageksperters anbefalinger. Det er meget, meget ærgerligt”, siger Trine Bramsen og siger, at justitsministeren bør lade domstolene tage
stilling til enkeltsager i stedet for at tage sagerne op på et politisk niveau.
”Der har været en dommer inde og vurdere de her konkrete eksempler. De har vurderet, at i lige præcis det her tilfælde giver det mening, at unge kan varetægtsfængsles i husarrest. Vi har en tredeling af magten, hvor dommere vurderer den enkelte sag. Hvor dommerne kender alle detaljer. Det er vigtigt at holde øje på.”
”Det er meget let som politiker at stille sig i de her enkelteksempler, møde ofrene og så være den, der afsiger en dom over hvor hård en straf, gerningsmanden har fortjent. Jeg kunne ønske mig, vi havde en justitsminister, der hævede sig lidt over det. Hævede sig over behovet for at kommentere på her enkeltsager. Som tog udgangspunkt i det, der er forskningsmæssigt belæg for. Og som tilmed kommer fra forskningsenheden i hans eget ministerium.”