Annonce

Trods corona fortsætter husejernes fest i hovedstaden

Boligmarkedet i de store byer bliver sværere og sværere at komme ind på, viser nye tal.

Selv om Danmark står i en stor økonomisk krise og ledigheden i de seneste måneder er steget kraftigt, så er det ikke til at se på boligmarkedet, der fortsat buldrer derudaf.

Der er nemlig blevet færre huse at vælge imellem for boligkøberne - og så er de blevet dyrere. Det viser tal fra Boligsiden.

Det samlede udbud af villaer og rækkehuse har været faldende i næsten alle landets kommuner sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Ved indgangen til september 2020 er der 30.245 huse til salg i Danmark. Det er 15 procent færre end på samme tidspunkt sidste år.

Boligøkonom kalder situationen usædvanlig.

”Det er en usædvanlig situation, vi befinder os i, og vi kan se, at det faldende udbud er gældende i alle landsdele. Samtidig er det meget tæt på at være en gennemgående landsdækkende tendens. For ser vi på situationen i de enkelte kommuner, er der aktuelt færre huse til salg i 89 af landets i alt 98 kommuner sammenlignet med samme tidspunkt sidste år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I rene tal svarer det til, at de danske boligkøbere nu har cirka 5.300 færre huse at vælge imellem.

Færre boliger til salg i hovedstaden

Dermed lander det samlede udbud af huse for fjerde måned i træk på det laveste niveau i de seneste 10 år.

Det er især i storbyerne og omkring København, at udbuddet af boliger er faldet markant. På Frederiksberg er udbuddet af bolig faldet med 41 procent, i Aarhus er tallet 39 procent, i Glostrup på vestegnen er det også 39 procent, mens faldet i Dragør er på 35 procent.

Omvendt, så er der i år flere boliger til salg i Jammerbugt (+7 procent), Billund (+4 procent) og Vesthimmerland (+4 procent)

Det to eneste steder på Sjælland hvor udbuddet af villa og rækkehuse er steget, er i nabokommuner Ishøj og Vallensbæk, vest for København, her var der i Ishøj samme tid sidste år 52 boliger udbudt til salg - i år er det tal 53. Og i Vallensbæk er tallet steget fra 35 til 36.

Cheføkonom: Helt vildt

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, mener, at markedet har klaret sig imponerende gennem første del af coronakrisen.

"Vi har gennem sommeren været vidne til et boligudbud, som er skrumpet med den højeste hastighed, der nogensinde er målt."

"Det er faktisk helt vildt, at næsten hver fjerde bolig er forsvundet fra markedet alene gennem det seneste år," skriver han i en kommentar til Ritzau.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, boligmarkedet er i det hele taget ufleksibelt og skaber menneskelig nød og lidelse ved at stavnsbinde dem til usælgelige huse ved arbejdsløshed, sygdom og skilsmisse. Det er vigtigt, at der er lejeboliger og almene boliger i alle bykvarterer. Men selv lejeboliger og almene boliger har huslejer som langtfra rækker til en indtægt. helst skal man have to indtægter, eller bi-indtægt ved udlejning, mens man selv bor i kolonihave eller hos familien om sommeren.