Trump har fået corona

Den amerikanske præsident og førstedame er blevet smittet med coronavirus. Hvad betyder det for valget?
Dr. Fauci dækker ansigtet, da præsident Trump på et pressemøde lavede henvisning til konspirationsteori.
Den amerikanske præsident Donald Trump er blevet testet positiv for coronavirus. Det samme er den amerikanske førstedame Melania Trump.

Det skriver præsidenten på Twitter.

“Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19,” he tweeted, referencing first lady Melania Trump. “We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!,” lyder det i et tweet.

Udmeldingen kommer blot en måned før præsidentvalget og det kan naturligvis får enorme konsekvenser for valget, hvis Donald Trump vil være ukampdygtig i en længere periode.

I modsætning til modkandidaten Joe Biden, der har være meget påpasselig med at overholde corona-restriktioner i en grad, så Trump og hans republikanske partifæller har beskyldt ham for at gemme sig i sin kælder, så har Trump mere eller mindre kørt valgkamp som normalt.

Selvom de første udmeldinger fra Det Hvide Hus lyder på, at præsidenten har det godt, så er coronavirus ikke ufarligt for mennesker i Donald Trumps alder - han er 74.

Af de knap 200.000 amerikanere, der er døde med coronavirus, er 150.000 over 65, viser tal fra det amerikanske Center for Disease Control.

Hvad nu hvis?

Risikoen er selvfølgelig lille, men hvad nu alligevel hvis Donald Trump skulle gå bort. Hvad sker der så?

Det er ikke helt så ligetil, men i det tilfælde så vil det være op til den republikanske partiorganisations bestyrelse, RNC, at udpege en afløser.

Det ville formentlig blive vicepræsident Mike Pence, men det står ikke nogen steder at det skal være ham. Demokraterne har tilsvarende regler, hvis der skulle ske Joe Biden eller Kamala Harris noget.

Problemerne er dog ikke slut der, for præsidentvalget er som bekendt allerede i gang, millioner af vælgere har stemt og delstaterne har forskellige regler for hvornår man senest skal melde en udskiftning af kandidater.

Derfor vil Donald Trumps navn nogle steder være på stemmesedlen uanset om han er levende eller død.

Præsidentvalget afgøres formelt først når valgmandskollegiet samles og de vil så pege på hvem der skal være præsident og vicepræsident.

En ting vil være helt sikkert. Der vil bliver masser af advokater og jurister  involveret.

Død mand vandt

Det er før sket at en kandidat er død under valgkampen, ved valget i 1912 døde den republikanske vicepræsidentkandidat James Sherman nogle dage før valget, og hans navn forblev på stemmesedlen.

Det republikanske parti pegede på en afløser, universitetsrektor Nicholas Butler, efter valget, som fik Republikanernes otte valgmandsstemmer, mens demokraten Woodrow Wilson vandt valget.

I nyere tid er det mest kendte eksempel Missouri-politikeren Mel Carnahan, der i 2000 slog en siddende senator, på trods af at Carnahan var død i et flystyrt 38 dage forinden.

Hans enke, Jean Carnahan, blev efterfølgende indsat på posten og sad på posten i to år, indtil hun tabte et suppleringsvalg.
 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce