Trump kommer på statsbesøg i Danmark – SF’er vil demonstrere

USA’s kontroversielle præsident kommer med førstedame Melania Trump på statsbesøg i Danmark.
Donald Trump kommer på officielt besøg til Danmark.

Den amerikanske præsident Donald Trump kommer i begyndelsen af september på officielt statsbesøg i Danmark.

Præsidentens statsbesøg kommer i forbindelse med, at han også skal til Polen og deltage i højtidelighederne i forbindelse med markeringen af 80-året for 2. verdenskrigs begyndelse.

Officielt er det dronning Margrethe, der har inviteret præsidenten på statsbesøg.

Under besøget vil den nyvalgte statsminister Mette Frederiksen mødes med præsidenten, som desuden vil mødes med formanden for det grønlandske hjemmestyre, Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og med den færøske lagmand Aksel V. Johannesen (besøget ligger dagen efter lagtingsvalget på Færøerne).

Skal diskutere globale emner af fælles interesse

Statsministeren siger, at hun ser frem til at møde den amerikanske præsident i Danmark, hvor de skal drøfte ”globale emner af fælles interesse”, og hvordan de sammen kan ”styrke samarbejdet mellem Danmark og USA inden for blandt andet sikkerhedspolitik, arktiske spørgsmål og fremme af samhandel og investeringer”.

"USA er Danmarks vigtigste og stærkeste allierede i NATO. Vores soldater står skulder ved skulder i verdens brændpunkter og i forsvaret for Europas sikkerhed.

Danske virksomheder er dybt engagerede på det amerikanske marked, der i høj grad efterspørger danske kompetencer og knowhow, og store amerikanske investeringer i Danmark styrker vores økonomi og teknologiske udvikling,” lyder det diplomatisk fra Mette Frederiksen ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet og fortsætter:

”Venskabet mellem vores lande er rodfæstet i århundreders kulturelle og menneskelige bånd, som hvert år udbygges med tusindvis af turistbesøg. ”

Skal især diskutere Grønland

At præsidenten også skal mødes med landsstyreformand Kim Kielsen er ikke tilfældigt.

Det vil især være en række spørgsmål omkring den amerikanske tilstedeværelse på Grønland, f.eks. Thulebasen og oprydning efter andre amerikanske baser i Grønland der vil være øverst på dagsordenen, når Donald Trump mødes med statsministeren. Det skriver Altingets forsvarsredaktør Andreas Krog i en analyse.

En analyse der deles af udlandsredaktør Philip Christian Ulrich fra netmediet kongressen.com.

”Arktis og Grønlands-spørgsmålet er amerikanerne meget opmærksomme på. De ser nogle tendenser i regionen, som de mener er bekymrende i sammenhæng med den globale stormagts-konkurrence, som de mener er i gang mellem USA, Kina og Rusland. Der er de alle enormt aktive i det område, og der vil det være vigtigt for USA at sikre et godt forhold til Danmark, så man kan få forholdsvis nem adgang i området,” siger han til DR Nyheder.

SF-profil vil demonstrere

Der er endnu ikke fastlagt et endeligt program for hvad præsidenten skal lave i Danmark og om at han vil have nogle offentlige arrangementer, men der vil helt sikkert komme demonstrationer imod Trump. Og blandt de demonstrerende vil SF’s gruppeformand Karsten Hønge være iblandt. Det siger han til Berlingske:

”Hvis han vil besøge Danmark, så skal han da være mere end velkommen. Men jeg vil stå nede på gaden og råbe efter ham. At han er kvindehader, klimafornægter og en repræsentant for det reaktionære i verden,” siger Karsten Hønge til avisen, og understreger, at det er helt naturligt, at vi har en dialog med USA, som han kalder en ”god samarbejdspartner”.

Heller ikke Alternativets leder Uffe Elbæk virker begejstret ved udsigten til Trumps besøg. ”Hvem i hele Danmark ønsker at få uventet besøg af ...Trump?” skriver han på Twitter.

Der er dog også danske politikere, der glæder sig til Trumps besøg. En af dem er tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) der kalder det ”fantastisk” og at hele ”Danmark vil byde varmt velkommen til vores vigtigste allierede”.

Første statsbesøg siden Clinton

Donald Trump bliver den fjerde amerikanske præsident der kommer på besøg i Danmark. Den første var Bill Clinton i 1997. Siden har samtlige amerikanske præsidenter besøgt Danmark i hvert fald en enkelt gang, men Clinton er den hidtil eneste, der har fået et rigtigt statsbesøg.

Trumps umiddelbare forgænger på posten, Barack Obama, er den eneste amerikanske præsident, der har været her to gange, første gang i oktober 2009 i forbindelse med den internationale olympiske komités kongres i København og igen i december i forbindelse med det famøse COP15-topmøde om klima.

Præsident Richard Nixon var den første amerikanske præsident der besøgte et nordisk land. I 1973 var han på besøg i Island. Nixon besøgte desuden Danmark i 1962, hvor han 4. juli talte ved Rebild-festen, men der var han kun tidligere vicepræsident.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Skal Trump mon bo hos Dronningen på Fredensborg?
Og så håber jeg man vil lave en klog psykologisk profil på manden og hans motiver for at besøge landet. Jeg savner stadig en grundig analyse af manden i medierne, fx hvorfor Trump i det hele taget stillede op til præsident? Hvad synes han om jobbet nu og hvad får han ud af det? Det er jo fx for mig at se ret tydeligt han 'spiller præsident' i stedet for at være det.
Derefter bygge modtagelsen af ham på det, dvs. delvist 'spille med på mandens spil', snakke ham efter munden og når han så er allermest tryg og tror han 'kører med klatten', så skal de skarpe spørgsmål komme, som 'fanger mandens argumenter' og får dem vendt mod ham selv... Æh, lidt svært at forklare, man kalder det vist for DIPLOMATI. ;o) Så de dygtigste både psykologer og diplomater må indkaldes!