Annonce

Trump på valium fungerer faktisk

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er på det seneste holdt op med at sige idiotiske ting. Og det virker.
Hvad der for et par uger siden så ud til at udvikle sig til en regulær valgkatastrofe for Donald Trump og hele det republikanske parti, der lignede nogen på sikker vej mod det største valgnederlag i generationer, har – langsomt, men sikkert – vendt sig.

Efter en horribel afslutning på juli måned, hvor Trumps angreb på forældrene til en død soldat dominerede dagsordenen og en august, hvor internt splid i hans kampagne tog dagsordenen, så er der kommet helt anderledes – alt er jo relativt -styr sagerne.

Det er faktisk ved at være flere uger siden, at Trump har sagt noget som sådan for alvor gav fordømmelserne frit løb. Nærmest som om han har fået valium eller et andet sløvemiddel.

Trump er også blevet langt bedre til at holde sig til sine talepapirer og ikke lade tankerne flyve frit, hvilket oftest er der hvor det er gået galt.

Clintons tur til at skyde på medierne
Enkelte målinger har sågar vist et forspring til Trump – hvilket betyder, at Trump igen er begyndt at dele målinger på Twitter. Nu er de åbenbart ikke længere en del af en stor mediekonspiration imod ham.

Hillary Clinton er dog stadigvæk pænt stor favorit til at vinde valget, men bare med en meget mindre margin end det altså så ud til. Præcis som i primærvalgkampen mod Bernie Sanders, så er det igen lykkedes for hendes kampagne at brænde et stort forspring af og gøre valget tæt.

Det er selvfølgelig frustrerende for Clinton, som valgte at bruge sit første pressemøde i ti måneder, på at beklage sig over mediernes dækning af hendes kampagne.

”Der er en forskel på den måde medierne behandler Trump og hans kampagne og den måde vores kampagne bliver behandlet,” sagde Clinton, der mener at mange af de outrerede ting Trump siger, får lov til at passere, mens hendes egne udtalelser bliver minutiøst dissekeret.

Trump sætter dagsordenen
At medierne ikke har problematiseret Trumps mange sindssyge udtalelser, kommer nok meget an på hvem man spørger. De fleste neutrale observatører kan dog konstatere, at hver eneste af Trumps kontroversielle udtalelser bliver flittigt dækket. Men det er som naturligvis frustrerer Clinton-kampagnen er, at Trumps mange håbløse udtalelser ikke rigtigt flytter vælgere over til hende.

Men problemet for Hillary Clintons kampagne er mere grundlæggende, at hun ikke selv sætter en dagsorden om noget som helst. Dens budskab kan grundlæggende koges ned til ”Stem på mig, fordi Trump er en dum racist! P.S. Og fordi jeg er kvinde”.

Det betyder, at det er ham der bestemmer emnerne. Det handler derfor ikke om hvad hun vil med sundhedssystemet, hvordan hun vil lave et mere fair skattessystem, hvordan hun vi få flere ind i uddannelsessystemet eller hvordan hun vil udvide borgerrettighederne. Det handler om udlændinge og om race.

Og det handler i stedet om Trump. Om hvad Trump har sagt, gjort eller vil gøre.

Hele mediedagsordenen bliver diktereret af hvad Trump siger og skriver på Twitter. Og hvis det ikke handler om Trump, så handler det om Hillary Clintons mange virkelige og indbildte skandaler, med skjulte emails, penge til familiefonden eller hendes helbred.

Og den mediedynamik bliver hun nok nødt til at ændre, hvis hun skal vinde.

David Troels Garby er redaktør for Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet