Annonce

Trump ser Grønland som en brik i global dominans

Små lande skal ikke stå i vejen for amerikansk dominans, siger Donald Trump Jr. efter besøg på Grønland. Faderen har kun respekt for de største, og han foragter EU. Men EU er mere end nogensinde småstaten Danmarks chance
Foto: Creative Commons/Rawpixel/Regeringen.dk/Colourbox
Donald Trumps udmeldinger om Grønland har sat statsministeren og regeringen på en vanskelig opgave. EU skal op i gear, skriver Michael Seidelin.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har gentagne gange udtalt, at "der ikke må kunne komme et A4-ark mellem Danmark og USA."

Man kan vælge at se den udtalelse som en garanti til USA om betingelsesløs dansk loyalitet eller en erkendelse af, at Danmark på alle måder er afhængig af USA og derfor skal klappe hælene sammen.

USA garanterer vores sikkerhed, USA er et vigtigt eksportmarked og vi deler fælles fundamentale værdier – det sidste kan blive tvivlsomt, hvis USA under Donald Trumps kommende lederskab udvikler sig i illiberal retning.

Trump Jr: Danmark er racistisk

Derfor står ikke kun statsministeren, men alle seriøse politiske kræfter i Danmark i en vanskelig situation efter den kommende præsidents udtalelser tirsdag, der ud over at provokere Danmark er en indblanding i den grønlandske valgkamp.

"Grønland er et fantastisk sted, og dets folk kommer til at drage stor fordel af det, hvis og når det bliver en del af vores land," lød det videre fra Trump på mediet Truth Social få timer før, hans egen søn ankom til Grønland på et mildt sagt demonstrativt turistbesøg.

Sønnen Donald Trump jr. gik på et pressemøde ved hjemkomsten til Florida endnu videre og beskyldte Danmark for racisme.

USA behøver ikke Grønland

Det var en opfølgning på tidligere formuleringer om amerikansk interesse i at købe Grønland – som faktisk blev fremsat allerede i 1946. Men den gang skete det vel at mærke efter en respektfuld henvendelse til Danmark fra den amerikanske regering.

USA behøver slet ikke at true med magt

Dengang bad USA i det mindste om lov. Det var rent formelt, for reelt kunne – og kan de fortsat – gøre nøjagtigt, som de vil, hvilket Donald Trump understregede på et pressemøde tirsdag aften i Florida, hvor han ikke afviste at bruge magt for at få sin vilje – og mere realistisk truede Danmark med handelskrige.

USA behøver slet ikke at true med magt. Realiteten er, at dansk – og grønlandsk – suverænitet hvad angår Grønland er rent formel, som en række forsvarspolitiske eksperter har påpeget.

Forsvarsaftalen med USA

Den dansk-amerikanske forsvarsaftale om Grønland fra 1951 er meget klar. Ifølge artikel 5 i aftalen, som den grønlandske regering underskrev i 2004, har USA "fri adgang til og færden mellem forsvarsområderne overalt i Grønland, herunder territorialfarvandene, til lands, til søs og i luften."

Den amerikanske Thulebase er det operationelle centrum for disse aktiviteter.

Aftalen blev ændret i 1968 med et amerikansk løfte om ikke at udstationere atomvåben på Grønland

I 1957 gav statsminister H.C. Hansen i et hemmeligholdt brev USA tilladelse til at udstationere atomvåben på Grønland, hvilket skete.

Aftalen blev ændret i 1968 med et amerikansk løfte om ikke at udstationere atomvåben på Grønland.

Det skete efter, at et B-52 bombefly styrtede ned nær Thule med det resultat, at plutonium fra fire brintbomber blev spredt over et stort område – og danske myndigheder blev holdt langt væk fra undersøgelsen af en ulykke med potentielle katastrofale følger på dansk territorium.

Ingen fiks idé

Forholdet mellem Danmark og USA var angående Grønland status quo, indtil præsident Trump i september 2019 fremsatte sit tilbud om at købe Grønland.

De seneste udmeldinger og tilsvarende trusler mod Panama og et ønske om at indlemme Canada i USA (det er forhåbentlig en dårlig vittighed) viser, at der ikke er tale om en fiks ide.

Som nævnt har USA heller ikke brug for at udøve formel suverænitet over Grønland af sikkerhedsmæssige årsager. Men hvad sker der så?

Amerika er igen begyndt at fastslå sin dominans og ikke lade sig føre af små lande, som ikke har vores økonomiske magt. Det er skønt at se

Måske gav Donald Trump Jr. svaret i et interview efter besøget på Grønland.

For ham er faderens krav på Grønland, Panamakanalen og Canada et udtryk for amerikansk styrke.

"Amerika er igen begyndt at fastslå sin dominans og ikke lade sig føre af små lande, som ikke har vores økonomiske magt. Det er skønt at se," sagde Donald Trump Jr.

Absolut amerikansk dominans

Den udtalelse afspejler en kendsgerning, som den amerikanske politolog Michael Beckley fremhæver i en artikel i det nyeste nummer af tidsskriftet Foreign Policy.

"USA er et splittet land, der bestandig opfattes som værende i forfald. Men alligevel forbliver det verdens rigeste og mest magtfuld stat i verden – med konkurrenterne bagefter."

Donald Trump respekterer kun de største, som han stadig vil være tvunget til at tale med, hvilket Ukraine sandsynligvis kommer til at mærke

Det er den magt, Donald Trump nu vil bruge til befæste og især udvide USA’s dominans i verden, og hans søn – der reelt taler på faderens vegne – gør det klart, at småstater ikke skal genere ham eller USA.

Donald Trump respekterer kun de største, som han stadig vil være tvunget til at tale med, hvilket Ukraine sandsynligvis kommer til at mærke.

Selv en stærk europæisk union, bestående af småstater som Danmark, Malta og Slovenien og tidligere store magter i frit fald som Frankrig og Tyskland, betragter han som en regulær fjende, hvilket han har udtalt ved flere lejligheder.

Fransk solidaritet

Hvor stiller det os?

På længere sigt handler det om at vende sig mod Europa

På kort og mellemlangt sigt er der intet alternativ til det tætte forhold til USA.

På længere sigt handler det om at vende sig mod Europa, selvom et storstilet europæisk sikkerhedsprojekt er et meget langsigtet og kompliceret med masser af udfordringer undervejs.

Og vi er ikke helt alene. Den franske udenrigsminister Jean-Noël Barrot var meget kategorisk i et interview i fransk radio onsdag.

Han fastslog, at Grønland er et territorium indenfor EU. "Der kan ikke være tale om, at EU lader andre nationer i verden, uanset hvem de er, antaste dens suveræne grænser," fastslog han.

EU’s nye udenrigspolitiske chef, Kaja Kallas, ønskede torsdag ikke at dramatisere situationen. Men hun fastslog i en udtalelse,  at:

"USA respekterer FN’s charter, som fastslår, at landenes territoriale integritet og suverænitet skal respekteres. Jeg er altså sikker på, at de også følger disse principper i fremtiden." 

EU’s store udfordring

Det er en meget diplomatisk udtalelse. Den franske udenrigsminister gik onsdag videre med konstateringen af, at vi nu er indtrådt i en epoke, hvor den stærkestes magt gælder. Og flere franske politikere har siden mindet om, at EU er verdens stærkeste økonomiske magt.

Nu er opgaven om få det europæiske projekt op i et gear, der kan minde om en europæisk føderation

Men nu handler det om, at europæerne tager den udfordring op og går i gang. Statsministerens dramatiske advarsler om verdens tilstand – som de fleste danskere nok havde forstået i forvejen – var nyttige. Men nu skal vi videre.

Nu er opgaven om få det europæiske projekt op i et gear, der kan minde om en europæisk føderation for at sikre den størst mulige effektivitet og sammenhængskraft. Det kan ikke gå for hurtigt.

Og måske kunne Danmark med en statsminister, der har erfaring, som har et godt navn i Europa og som har åbnet for fælles EU-finansiering af den nødvendige styrkelse af Europas militære kapacitet, tage et initiativ.

Journalist og historiker og tidligere mangeårig politisk korrespondent og medarbejder ved Politiken. Han har skrevet bøger om europæisk og amerikansk historie og politik. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor bliver Global Rasmussen af med sine vise ord...

Irak krigen i 2003 er statskudet til der, hvor vi står nu.

Make America Great igen på bekostning af Danmark og EU. USA har ingen venner. Kun interesser.

Den Grønlandske undergrund rummer med stor sikkerhed mineraler, sjældne jordarter, uran, olie og meget mere som er af afgørende betydning fremadrettet. Uarnede værdier på måske 25.000 - 50.000 milliarder eller mere. Måske meget mere.

Det vil Donald Trump gøre til den fremtidige basis for at Make America Great Again. Og han vil ikke dele med nogen som helst.

Hvad er forskellen mellem USA og Rusland???

Vi i Europa kan i hvert fald ikke tage USA for givet i fremtiden. Det må være lektion ger. Der kan muligvis stadig godt komme fornuftige præsidenter derovre, men vi kan ikke regne med det længere. Stabiliteten er fået fløjten, og Europa må nu lære at stå på egne ben. Og det er måske heller ikke for tidligt alligevel.

Læser Michael Seidelin ikke aviser? Ser han ikke meningsmålingerne?

Det er ellers tydeligt for enhver med øjne i hovedet, at den krise, som så mange europæiske regeringsledere står i for tiden, er tæt knyttet til de fejlslagne ambitioner om at omforme EU fra et frihandelsområde til en egentlig politisk føderation. De europæiske befolkninger vil meget gerne handle med hinanden, men vi vil ikke afgive vores nationale suverænitet til et centralt EU-organ, som ikke engang er folkevalgt.

Ønsket om national selvbestemmelse stikker dybt, og deles ikke kun af nationalister og fæle højreorienterede, også socialister og socialdemokrater er tilhængere af ideen om at have foden under eget bord. I hvert fald på græsrodsplan, man kan selvfølgelig aldrig vide med politikerne, som synes at være parate til at sige hvad som helst, hvis det kan mele deres egen kage - jf. Jeppe Kofod i sin nye rolle som korrupt bestyrelsesmedlem i et ukrainsk forsyningsselskab, hvor han afløser Biden junior som tovholder for vestlige kapitalinteresser.

Der er andre måder at samarbejde på, som ikke involverer suverænitetsafgivelser. Der er andre måder at agere politisk på end blindt at følge den liberale sirenesang, som forsøger at monopolisere begreberne "demokrati" og "frihed" med henblik på at herske ved hjælp af tvang snarere end ved folkelig konsensus.

Hvad med for en gangs skyld at handle ud fra socialistiske eller socialdemokratiske principper? Både demokrati og personlig frihed er meget vigtige værdier inden for den socialdemokratiske tanke, blot suppleres disse begreber af ideen om solidaritet, en term, som neoliberale á la Seidelin ikke har i sit ordforråd.

Interessant hvad du skriver om vestlige kapitalinteresser i Ukraine. Hvor meget mon danskere har købt af jord?
Når jeg ser dansk TV om Grønland-sagen, så tror jeg, jeg drømmer: Disse kommentatorer og eksperter taler om de sidste trusler fra USA med store smil og venlige ord. De prøver knap at skjule hvor smigrende det er for sådan nogle småfolk som os, at de store ønsker at overtage vort kære Grønland. Når det sker, vil Danmark måske handle ligesom i 1940, altså med nogle få timers symbolsk modstand. Og når vi ringer til Nato vil ingen der tage telefonen.

Så derefter vil vi samarbejde med besættelsesmagten.

Tag ham alvorligt, men ikke bogstaveligt!

Take him seriously, but not literally!

Prenez-le au sérieux, mais pas au sens littéral !

Ta honom på allvar, men inte bokstavligt!

Nehmen Sie ihn ernst, aber nicht wörtlich!

Ta ham på alvor, men ikke bokstavelig!

Taanna pingaartiguk, kisiannili eqqortumik!

Tak hann í álvara, men ikki bókstaviliga

Krigsfællesskabet styrkes!

Grønland som en brik i global dominans!

Alverdens Domino-brikker der i eget sprog og ret rejser sig på højkant!

Selvstændighedernes rundkreds der styres af fællesskabets dominerende sprog!

USA er et racistisk land! Spørg indianere, afrikanere, cubanere, puertoricanere, tyskere, franskmænd, mexicanere…

Donald Trump Jr. køber bogstaveligt talt hver en kritisk stemme i USA med Elon Musk dollars!

Vores nærmeste allierede var engang alle minoritetsgrupperne som udgjorde den amerikanske hær!

Elon Musk og techgiganterne styrer i dag den globale dominans!

Domino-brikkernes dominans kan blive Trump og Elons endeligt!

Hvis de i ord og gerning bogstaveligt rejser sig i egen ret og bliver til globale brikker!

at "der ikke må kunne komme et A4-ark mellem Danmark og USA."

Til gen-gæld bundter af udgåede 1000kr sedler!

Donald Trump stunt
Med dollar seddel bundt

EU er mere end nogensinde småstaten Danmarks chance Sammen med Færøerne og Grønland! på første række!

Dominobrikkerne der rejser sig på højkant i et fælles stormvejr!

Domino mod Donald!

Bogstaveligt talt!

Man skal aldrig udelukke noget . For en sjælden gang skyld er jeg enig med Aksel Jensen i hans budskab, leveret i vanlig knækprosa format . 👏

Hvis Trumps USA ikke vil levere våben til udbygning af Danmarks og EUs forsvar til at stå imod den nye verdensorden. Hvem skal så?

Vi er ikke i stand til at fremstille dem selv lige nu. Eller bare blive enige om det. I 30 år h ar EU været en klub for pengenes skyld. Intet andet. Danmark stemte ja til EF i 1972 for at skære kassen. De øst europæiske lande meldte sig ind i EU igen for at skåre kassen.

Annonce