Trump taber klimakampen til virkeligheden  

Kampen mod klimaforandringer er og bliver vores generations altoverskyggende opgave. Og hvad betyder det så, med en skeptisk amerikansk præsident? Den gode nyhed er; slet ikke så meget som det har gjort.
Lørdag runder Trump 100 dage i Det Hvide Hus. Det markeres i 300 byer verden over med en klimamarch, der skal vise, at vi er mange, der er lodret uenige med Trumps ønsker om nedskæring på de nødvendige klimaindsatser endsige en opsigelse eller genforhandling af Paris-aftalen.

Jeg går selv med på lørdag – og håber, at rigtig mange vil dukke op. Ligesom jeg glæder mig over, at vi i Socialdemokratiet i weekenden satte en tyk streg under bæredygtighed som en helt central del af vores nye principprogram.

Vedvarende energi er ’big business’
Kampen mod klimaforandringer er og bliver vores generations altoverskyggende opgave. Og hvad betyder det så, med en skeptisk amerikansk præsident? Den gode nyhed er; slet ikke så meget som det har gjort. For selvom det selvfølgelig stadig er skadeligt, hvis Donald Trump ruller lovgivning tilbage eller løber fra internationale aftaler, så har de sidste års aftaler, nye investeringssignaler og prisfald på de grønne løsninger ændret spillets regler. Den vedvarende energi er ved at blive ’big business’ – og hverken befolkningen, virksomhederne, staterne eller verdens byer har tænkt sig at følge Trump tilbage til fortiden.

Den vedvarende energi er ved at blive ’big business’

Lad os tage et par eksempler på hvordan udviklingen ikke lader sig stoppe selv med Trump i det ovale værelse.

Verdens største udleder, Kina, investerer med den aktuelle femårsplan frem til 2020 op mod 2500 milliarder i vedvarende energi. Der er intet der tyder på, at en skeptisk amerikansk præsident ændrer på de planer. Dette skyldes ikke blot ønsker om mindre CO2-udledning, men i høj grad også de massive luftforurenings- og smogproblemer i de større kinesiske byer. Dermed tegner Kina sig for en tredjedel af de globale investeringer i vedvarende energi og cementerer en lederrolle på området fremfor – som nogle iagttagere havde frygtet - at vende tilbage til kul for ikke at tabe konkurrencekraft overfor USA.

Los Angeles, New York, Chicago og DONG trodser Trump
Som danske medier kunne berette midt i marts, så er DONG i gang med en storstilet offensiv på havvindmølleområdet i USA og den nye regeringen i DC ser ikke ud til at ændre på de planer. Paradoksalt nok kan det ende med at Trump gør mindre for at stoppe havvindmøllerne end Kennedy-familien gjorde for 15 år siden, da en planlagt vindmøllepark skæmmede udsigten fra deres sommervillaer langs kysten i Massachusetts.

Trump gør mindre for at stoppe havvindmøllerne end Kennedy-familien gjorde for 15 år siden

Før påske lagde 17 amerikanske delstater sag an for at stoppe Trumps dekret der forsøger at hjælpe kulindustrien ved at skrotte Obamas lov om udledninger fra kraftværker. Obamas lov var i forvejen blevet udfordret med modsat fortegn af de republikanske delstater, så det siger nok i virkeligheden mere om præsidentens trods alt begrænsede magt end det siger noget om at delstaterne skulle have ændret holdning.

Og mens delstaterne og DC slås om hvem der har magten til at diktere kraftværkernes udledninger så rykker byerne på andre områder. 30 byer med Los Angeles, New York og Chicago i spidsen trodser Trump og investerer massivt i elbiler. De har sammen skrevet direkte til bilproducenterne og spurgt, hvad det koster, hvis de vil købe 114.000 elbiler til skraldehåndtering, gadefejning og politiopgaver. Som Matt Petersen, chefen for bæredygtighedskontoret i Los Angeles sagde i den forbindelse: ”Ligegyldigt hvad præsident Trump gør, eller hvad der sker i Washington, så vil byerne fortsætte med at stå i spidsen for, hvordan vi tackler klimaforandringer”.

Trump har ikke magt, som han har agt
Der er altså meget der taler for, at Donald Trump heldigvis ikke er så magtfuld endda, når det kommer til at stoppe den amerikanske eller internationale klimakamp. Både New York og Californien taler åbent om at de vil påtage sig lederskab, når Trump svigter på det føderale niveau. Læg dertil at 1000 virksomheder lægger fælles pres på præsidenten for ikke at droppe Paris-aftalen.

Det viser – udover at man kan håbe, de overtaler ham – at der er mægtige spillere, som agter at holde den grønne fane højt uanset hvad der sker i Det Hvide Hus. Herhjemme skal vi gøre vi det samme. På lørdag og i årene der kommer.

Jens Joel er medlem af folketinget for Socialdemokratiet, hvor han er klima- og energiordfører.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og/eller debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kommentarer fra Facebook