Annonce

Trump tabte slag om sundhedsreformen

Trods republikansk flertal i Senatet lykkedes det ikke Trump at fjerne Obamas sundhedslov. Nye forsøg på at ændre loven på vej.
Præsident Trump og hans republikanske allierede i senatet havde ikke stemmerne til at stemme en reform af Obamas sundhedslov igennem. Forslaget, som var en mildere udgave af de tidligere forsøg på at fjerne sundhedsloven, havde ikke opbakning, da tre republikanske senatorer, Susan Collins fra Maine, Lisa Murkowski fra Alaska og den tidligere præsidentkandidat John McCain, valgte at stemme imod forslaget. Dermed faldt det med stemmerne 51-49.

Susan Collins fra Maine i New England har i mange år været tæt på Demokraterne i de fleste spørgsmål, mens Lisa Murkowskis modstand mod loven har været mere uklar. Alaska er ellers en sikker, republikansk stat, men er også en af de få republikanske stater, som har draget fordel af ObamaCare, hvilket ville betyde, at tusinder af Alaska-borgere ville miste deres sygesikring. Og selv om Det Hvide Hus truede Murkowski med, at Alaska ville miste økonomisk støtte, så stod hun fast.

Mac is back!
Det helt store medie-fokus var på 80-årige McCain, der kæmper med en aggressiv kræftknude i hovedet, og som havde rejst sig for sygesengen for at deltage i afstemningen.

”John McCain stavrede ind i salen, og strakte højrearmen ud, som han stadig ikke kan hæve over hovedhøjde, efter at han blev tortureret som krigsfange i Vietnam. Og vendte tommelfingeren nedad.

»Mr. McCain: No«, læste stemmetælleren højt. Den republikanske leder Mitch McConnell stod som forstenet, mens et overrasket og lettet suk gik gennem pladserne reserveret til demokraterne,” skriver Politikens Kristian Madsen om den dramatiske nat i Washington.

McCains kovending var overraskende, fordi den konservative politiker har været en af ObamaCares hårdeste kritikere, men han ville ikke haste en dårlig lov igennem Senatet. ”Better the devil you know,” som man siger.

Præsidenten selv var rasende over resultatet. På sit yndlingsmedie Twitter langede han i en lind strøm af tweets ud efter partifællerne, de politiske modstandere og senatets afstemningsregler.

Nu kan systemet bare bryde sammen, skrev præsidenten. Og det Hvide Hus’ officielle politik er, at Senatet ikke skal stemme om noget som helst andet, før man har stemt for at fjerne sundhedsloven, bekræftede budget-direktør Mike Mulvaney søndag.

Revision af Sundhedsloven fortsætter
At Obamacare har behov for at blive rettet til, er de fleste politikere i Washington enige om. En gruppe på omkring 40 midtsøgende kongresmedlemmer fra begge partier, er gået sammen om at finde fælles fodslag for en række forslag, der skal gøre systemet mere holdbart.

Det handler i første omgang om at finde penge, der skal finansiere forsikringerne for de svageste kunder. Et forslag som Præsident Trump tidligere har kaldt en ”bailout” for forsikringsselskaberne.

Samtidig fortsætter forskellige republikanske senatorer med nye forslag, der skal ændre sundhedsloven. Der er dog et stykke vej igen før at de kan sættes til afstemning og indtil videre er McCain rejst tilbage til Arizona for at modtage behandling. Dermed er der ikke flertal for at ændre loven lige nu, selv hvis han skulle skifte side.

Kaos i Det Hvide Hus
Fjernelse af sundhedsreformen har været en af Trumps vigtigste mærkesager, både i valgkampen og siden, men indtil videre holder den stand. Til gengæld røg Det Hvide Hus’ stabschef Reince Priebus ud.

Priebus, der var en af de få Trump-folk i Det Hvide Hus med en baggrund i det republikanske parti, blev erstattet af den tidligere general John Kelly, en marinesoldat kendt for at kunne holde disciplin og som ikke selv har en politisk dagsorden eller ideologisk overbevisning.

John Kelly står nu med opgaven med at få den kaotiske operation i Det Hvide Hus på ret køl. Den opgave kan vise sig sværere end som så, dels fordi præsidenten selv afsporer alle planerne, når han sender tweets ud han lige føler for, dels fordi Det Hvide Hus’ personale består af en broget flok af politiske novicer, som har mere travlt med at stikke knive i ryggen på hinanden, end på at få gennemført præsidentens hele tiden skiftende dagsorden.

Særlig opmærksomhed fik den nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci, som i sidste uge gave et meget opsigtsvækkende interview til magasinet The New Yorker, hvor han blandt andet beskyldte Reince Priebus for at have ”cock-blocket” ham og at han – i modsætning til Trumps chefstrateg, Steve Bannon, ikke havde interesse i selv at komme i medierne. “I’m not Steve Bannon, I’m not trying to suck my own cock,” sagde Scaramucci om sin nye kollega.  “I’m not trying to build my own brand off the fucking strength of the President. I’m here to serve the country.”.

Det kan godt være at The Mooch, som han kalder sig selv, ikke ønsker at komme i medierne, men det kom han alligevel.

Hele Scaramuccis interview med The New Yorker kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet