Trump trækkes ned af coronavirus

I måling efter måling er tendensen den samme: Trump taber terræn til Joe Biden.
Mens andre stats- og regeringsledere i disse måneder kan notere pæn fremgang i meningsmålingerne, så ser det anderledes ud for den amerikanske præsident Donald Trump.

I en lang række meningsmålinger, både på landsplan og i de afgørende swing stater, er billedet nemlig, at det ser ud til at Trump tabe terræn til sin forventede modstander, den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Det er i hvert fald billedet her seks måneder før valget.

De landsdækkende målinger

I det gennemsnit som hjemmesiden realclearpolitics.com har regnet sig frem til, på baggrund af de seneste målinger, fører Joe Biden med 6,3 procent, hvilket formentlig vil være nok til at vinde - også selvom det amerikanske valgsystemet favoriserer de små stater og dermed Republikanerne.

Ser man alene på stemmetal, så tabte Trumo som bekendt valget i 2016 til Hillary Clinton med 2,1 procent, eller knap tre millioner stemmer, men han endte alligevel med at vinde overbevisende i valgmandskollegiet.

De afgørende swingstater

Et amerikansk præsidentvalg afgøres på delstatsplan, ved at den kandidat, der får flest stemmer får alle statens såkaldte valgmænd. Dem er der 538 af og man skal have 270 for at vinde.

Derfor er det interessant at se, at den samme tendens som man ser i det nationale målinger, også gør sig gældende på delstatsniveau. Nogle stater stemmer enten overvældende på enten Demokraterne eller Republikanerne ved hver eneste valg, men der er også en god håndfuld stater, som kan gå til enten Demokraterne eller Republikanerne - det man kalder swingstater.

Og i dem står Joe Biden nemlig til at vinde en lang række af de stater tilbage, som Hillary Clinton tabte i 2016, men som Barack Obama vandt enten i 2008 eller 2012..

Det drejer sig om de såkaldte rustbælte-stater som Pennsylvania, Michigan og Ohio, men også stater som Wisconsin, North Carolina, Florida og Arizona lader til at være i spil.

Joe Biden skal - afhængigt af størrelsen - vinde to eller tre af dem, for at vinde valget.

Selv i den meget konservative delstat Texas, som Trump sidste gang vandt med 9 procent, er inden for Joe Bidens rækkevidde.

Den seneste måling fra UT/Texas Tribune viser at Trump kun fører med 5 procent.

Præsidentens approval rating

Der er en tommelfingerregel i amerikansk politik, som indikerer at præsidentens approval rating, altså hvor mange der synes præsidenten gør det godt, kontra hvor mange der synes han gør det dårligt, giver et godt fingerpeg på om præsidenten kan blive genvalgt eller ej.

Er præsidentens approval rating på valgdagen under 50, så ser det normalt skidt ud.

Også her viser målingerne, at Trumps tal lige nu går i negativ retning, efter at han oplevede et lille boost i begyndelsen af coronakrisen.

Donald Trumps approval rating er i skrivende stund på 42,6 procent.

Økonomien i frit fald

En anden tommelfingerregel er økonomien.

Den danske professor Peter Kurrild-Klitgaard har lavet en analyse som viser, at de økonomiske konjukturer, eller mere præcist den kvartalsvise udvikling i de disponible realindkomster, giver et helt afgørende fingerpeg om hvem der ender med at vinde.

Og den amerikanske økonomi er som bekendt lige nu i frit fald. Mere end 20 millioner er blevet arbejdsløse siden coronakrisen start, virksomheder går konkurs og det samme er flere af delstaterne ved at gøre.

Spørgsmålet er om situationen er så ekstraordinær, at vælgerne alligevel tilgiver præsidenten.

Trump har massiv pengetank i ryggen

En tredje tommelfingerregel i amerikansk politik er at den kandidat med flest penge i ryggen, oftest vinder valget. Og her har Trump stadigvæk en kæmpe fordel overfor Joe Biden.

Ifølge hjemmesiden opensecrets.org, der følger pengestrømmene i amerikansk politik, så har Trump på nuværende tidspunkt samlet 300 millioner dollars sammen og har 120 millioner dollars på kontoen.

Joe Biden har kun har samlet godt 200 millioner dollars sammen, men han har også været igennem en lang valgkamp og han har kun 58 millioner dollars tilbage på kontoen.

Men valg afgøres som bekendt af vælgerne på valgdagen (og i nogle tilfælde i amerikansk politik, af dommere i retssale) men som det ser ud lige nu, så er det op ad bakke for Trump.David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce