Annonce

Trump vil købe Grønland og LA vil ikke kravle op i et træ

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Inden en velfortjent weekend begynder, så får du her et nyhedsoverblik fra Netavisen Pio.

Fredag har Liberal Alliances nye partileder Alex Vanopslagh lagt afstand til Anders Samuelsens kompromisløse linje og ultimative krav om topskattelettelser.

De interne stridigheder fortsætter i Venstre, hvor centrale skikkelser i forretningsudvalget nu lægger afstand til Venstre-toppens udlægning af deres hasteindkaldte krisemøde.

Men vi starter med fredagens måske mest opsigtsvækkende historie.

For nok siger mange, at USA’s præsident Donald Trump vil diskutere det såkaldte “arktiske spørgsmål”, når han først i september kommer til Danmark. Men nu er det kommet frem i flere internationale medier, at Trump har luftet tanken om at købe Grønland.


Trump vil købe Grønland

USA's præsident overvejer idéen om at købe Grønland. Det siger flere anonyme kilder, der har kendskab til sagen, til de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post samt til CNN. Også flere andre internationale medier - heriblandt New York Post, The Guardian og Huffington Post - skriver om sagen.

Donald Trump skal ifølge de anonyme kilder gentagne gange - med varierende grad af alvor - have luftet tanken om at købe verdens største ø over for sine rådgivere. Og kilderne fortæller, at Trump ved både møder, middage og samtaler skal have spurgt sine rådgivere, hvorvidt USA ville kunne købe Grønland.  

Det er naturligvis ikke noget, som de danske politikere har ladet gå ubemærket hen.

“Det siger voldsomt meget om Trump, at han rent faktisk tror, at man kan købe et helt land og et helt folk. Grønland er grønlændernes og det her er ikke 1800-tallet. Ikke til salg!,” skriver Enhedslistens leder, Pernille Skipper på Twitter.

placeholder
Læs mere om historien lige her.  
 

Magtkamp i Venstre: Bagland vil af med formand og næstformand

Lars Løkke, Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen har i de sidste par dage haft travlt med at bedyre, at der ovenpå mødet i forretningsudvalget er enighed om at samle sig om Lars Løkke og Kristian Jensen – og i øvrigt se frem ad.

”Har de seneste 2 dage holdt 2 gode møder i hhv. forretningsudvalg og folketingsgruppe. Det har luftet ud, skabt klarhed og opbakning til formand og næstformand i Venstre,” lød udlægningen fra Kristian Jensen i et tweet.

placeholder

Men BT’s kommentator Søs Marie Serup afslører nu, at melodien på forretningsudvalgsmødet i virkeligheden var nærmest den stik modsatte:

”Hvis baglandet står fast på, hvad de fleste af dem mener i dag, skal der inden årets udgang findes både en ny formand og næstformand for Venstre,” siger hun.

BT’s kommentator kan også afsløre, at formanden i Region Syddanmark, formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, åbnede ballet under onsdagens forretningsudvalgsmøde ved direkte at påpege, ”at mayonnaisen ikke kunne puttes tilbage i flasken”.

Læs mere om den seneste udvikling i magtkampen i Venstre på Netavisen Pio. 
 

Ny LA-leder: Det er slut med ultimative krav

Liberal Alliance 'tør stadig' godt tale om lavere skat. Men det er slut med ultimative krav om topskattelettelser og bitre stridigheder med DF og andre partier i blå blok.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, der har overtaget ledelsen af partiet, efter Anders Samuelsens kompromisløse linje led et eftertrykkeligt nederlag ved valget i juni.

Liberal Alliance vender nu tilbage til klassiske liberale værdier i udlændingepolitikken, understreger Alex Vanopslagh til partiets sommergruppemøde.

Han peger blandt andet på burka-loven, imam-loven og tiltagende overvågning af borgerne som tiltag, der går i en forkert retning. Og derfor er Liberal Alliance parate til at stemme for en afskaffelse af burkaloven, siger Alex Vanopslagh.

Læs mere om udmeldingerne på LA’s sommergruppemøde her.
 

Hummelgaard: Færre skal komme i klemme førtidspensionssystemet

Der bliver ingen gavebod, når reformen af førtidspension skal til kritisk eftersyn hos regeringen, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: 

"Vi har en målsætning om, at færre mennesker skal komme i klemme i systemet, og at der skal ryddes op i dårlige proceskrav samt urimelige og uforståelige aktiveringsforløb. Det betyder ikke, at alle, der selv mener, at de har grund til at få tildelt en førtidspension, kan få det per automatik. Men det vil klart betyde, at færre mennesker oplever et system, som ikke behandler dem ordentligt," siger beskæftigelsesministeren til Altinget.

Målet med det kritiske eftersyn af reformen, er ikke direkte, at flere skal på førtidspension, lyder det fra Hummelgaard:

“(..)problemformuleringen er ikke, at mange mange flere skal have førtidspension. Vores hensigt er, at færre mennesker skal opleve at møde et system, som ikke tager deres sag alvorligt nok eller sætter dem i gang med ressourceforløb, som ikke fører nogen steder hen, eller at indholdet i de ressourceforløb er spild af tid. Det kan du godt kalde en opblødning, men jeg vil kalde det sund fornuft," siger Peter Hummelgaard

Her kan du læse mere om den nye beskæftigelsesministers tanker om førtidspensionssystemets fremtid.
 

Efter afsløring af slumlejr: 20 transportfirmaer vil få uanmeldt besøg

Der skal bruges 100.000 kroner på kontrolbesøg hos transportvirksomheder i Padborg. Besøgene skal ligge i weekenderne og uden for almindelig arbejdstid, for at sikre at udenlandske chauffører ikke igen bliver stuvet sammen under usle og uhygiejniske forhold i containere.

Sådan lyder anbefalingen fra Aabenraa Kommunes Vækstudvalg for Land og By.

Ifølge borgmester og formand fra Økonomiudvalget Thomas Andresen (V) bliver indsatsen godkendt på mødet 20. august.

“Det er jeg overbevist om. Vi har taget en fælles beslutning om at klarlægge de forhold, der er i Padborg. Så der er en bred opbakning til indsatsen,” siger borgmesteren.

Læs hele historien på DR.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet