Annonce

Trumps tur til Tulsa blev en skuffelse

Præsident Trumps første forsøg på at fjerne fokus fra sig selv blev en kæmpe fuser.
Præsident Trump skulle i weekenden forsøge at sparke liv i sin genvalgskampagne, der i den grad har taget vand ind under først håndteringen af coronakrisen og siden demonstrationerne mod politivold

Og de seneste dage er mediedagsordenen blevet optaget af den tidligere sikkerhedsrådgiver John Boltons bog, der giver et lidet flatterende billede af præsidenten, og fyringen af en kritisk dommer.

Trumps meningsmålinger har været i frit fald. I det vægtede gennemsnit af målinger, som hjemmesiden realclearpolitics.com samler, står Biden til at vinde med over 9 procentpoint.

Selv med usikkerhed i målingerne, skævhed i valgsystemet og forbehold om at det amerikanske præsidentvalg jo vindes i enkelte delstater og ikke på landsplan, så er det en føring som ville sikre modkandidaten Joe Biden en sikker sejr.

Derfor er Trump nødsaget til at få vendt mediebilledet og fortællingen, hvis han vil fortsætte i embedet efter januar.

Tilbage på landevejen

Og måden at genstarte valgkampen på, skulle være den, som indtil videre har været en succes for Trump.

Den store showman skulle ud på landevejen og tale direkte til folk på velbesøgte vælgermøder, hvor præsidenten mere eller mindre free-styler en tale foran en sal fuld af begejstrede Trump-tilhængere, med røde kasketter og alskens merchandise i de amerikanske nationalfarver.

Trump-kampagnen havde haft problemer med overhovedet at finde et sted at holde deres event, fordi store dele af USA stadigvæk er begrænset af coronavirus.

Man skulle derfor finde en stat, som overhovedet ville tillade, at man samlede så mange mennesker. Derfor faldt valget på Oklahomas næststørste by, Tulsa, hvor de lokale myndigheder blev set som Trump-venlige.

Flere havde advaret Trump om at det var sundhedsmæssigt uansvarligt at holde et vælgermøde, men kampagnen valgte alligevel at gennemføre.

Kun 6.000 fremmødte

Men selv om Trump-kampagnen havde modtaget bestillinger på mere end en million billetter til vælgermødet var det kun et fåtal, der dukkede op.

De lokale brandmyndigheder talte 6.200. Et udendørs-event, hvor Trump skulle have talt til dem som ikke kunne ind i arenaen, blev i al hast aflyst.

Grunden til at så få dukkede op skyldtes ikke mindst en kampagne på sociale medier, hvor især unge mennesker havde bestilt billetter til arrangementet - uden nogensinde at have intention om at tage dertil.

Trump-kampagnen troede at det var 3-400.000, der havde forsøgt at drive gæk med dem, men tallet viste sig større, og derfor endte man med en halvtom sal.

Trump har dog siden fundet en smule trøst i, at 11 millioner mennesker så med på tv-stationen Fox News, der live-transmitterede talen. “Largest saturday night audience in its hustory” skrev han med store bogstaver på Twitter - hvor brugerne straks gik i selvsving over stavefejlen.

Rammer forbi Biden

Trumps helt store udfordring er, at han har svært ved at sætte modkandidaten Joe Biden under pres. Både fordi Joe Biden er en anderledes modstander end Hillary Clinton, men også fordi Trump har svært ved at holde fokus.

“Hver dag, som ikke handler om Joe Biden, er en dag som Joe Biden vinder,” lyder den optimistiske vurdering fra Pete Giangreco, en demokratisk valgstrateg med erfaring fra ni præsidentvalgkampe, til mediet Politico.

Det skete også i weekenden, hvor Trump i stedet for at sætte angreb ind på Biden, brugte taletiden og medieopmærksomheden på at forklare hvorfor han var gået langsomt ned ad en sliske på West Point (hans sko havde lædersåler på), en historie som tog 14 minutter at genfortælle, uden at nogen vist blev meget klogere af det.

Har svært ved at ramme Biden

Målet for Trumps strategi er den samme, som for fire år siden sikrede ham sejren over Hillary Clinton, nemlig at overdynge Biden med så meget skidt, at vælgerne til sidst ikke kan kende forskel på de to kandidater.

Der er bare den afgørende forskel på Hillary og Biden, at vælgerne grundlæggende godt kan lide Biden, i modsætning til Hillary, som mange hader af et godt hjerte, og at det nu er Trump, der har siddet med ansvaret i fire år. Det betyder at han ikke længere troværdigt kan tale om sig selv som en outsider.

Angrebene på Biden bliver yderligere besværet af, at Joe Biden mere eller mindre har forskanset sig i sin kælder i huset hjemme i Delaware, hvor han siger så lidt som overhovedet muligt. Dermed minimerer Biden også den risiko, der hele tiden har været for at han kommer til at sige noget fjollet, der får ham til at fremstå som en gammel mand på 77 med kognitive udfordringer.

“Ikke så mange tests”

Ved vælgermødet i Tulsa kunne man også se, hvordan Trump forsøgte at angribe Biden, men angrebene druknede i historien om rampen, billeder af præsidenten, der viser han kan drikke vand med en hånd, og at han undervejs fik sagt, at han havde beordret færre corona-tests, fordi det fik USA til at fremstå negativt, at man fandt så mange smittede.

"Du ved, at testning er et tveægget  sværd. Vi har testet 25 millioner mennesker,” sagde han og fortsatte:  "Her er den dårlige del. Når du tester, når du tester, i det omfang, finder du flere mennesker. Du finder flere sager.”

"Så jeg sagde til mine folk, sæt tempoet ned, tak!”

placeholder

USA har testet knap 25 millioner, hvilket svarer til omkring 16 per million indbyggere - lavere end OECD-gennemsnittet på 23, men flere end store lande som Frankrig og Storbritannien.

Spørgsmålet er nu, om og hvordan Trump kan sparke liv i sin kampagne igen. Der er foreløbig ikke planlagt nogle nye vælgermøder i sportshaller.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes den 3. november.







 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja hvis der er noget danskerne og amerikanere kan blive enige om, så er det at den politiske leder er nasty og mere eller mindre rablende gal!
Og begge befolkninger har fuldstændig ret!