Tulle vender ryggen til Løkke og bejler til Mette F

Dansk Folkeparti vil ikke automatisk pege på Lars Løkke som statsminister, siger Kristian Thulesen Dahl. DF kan godt ende med at pege på Mette Frederiksen som statsminister.
Siden Anders Fogh Rasmussen kom til magten i 2001, har Venstre og Dansk Folkeparti været som pot og pande i dansk politik. Så tæt var samarbejdet under Anders Fogh, at Claus Hjort Frederiksen i 2006 endda sagde, at Venstre og Dansk Folkeparti havde de samme værdier. Men det kan hurtigt få en ende, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl i et interview med Fagbladet 3F. ”Er tingene fastfrosset, støbt i cement til evig tid, i forhold til hvordan positionerne er? Nej, selvfølgelig ikke”, siger han ifølge Ekstra Bladet til Fagbladet 3F i morgen.

Efter Lars Løkke Rasmussen vandt valget i 2015, har der dog været en del kurrer på tråden mellem de tidligere så tætte partnere. Efter at have lagt stemmer til en række borgerlige forslag gennem 00’erne, rykkede Dansk Folkeparti væk fra Venstre. Modstand mod at hæve pensionsalderen, modstand mod topskattelettelser, modstand mod Uber og placeringen af politiskolen har sat en kile ned mellem Venstre og Dansk Folkeparti.

Til gengæld har Dansk Folkeparti i den økonomiske politik placeret sig væsentligt tættere på Socialdemokratiet. Og det er netop i Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, at Kristian Thulesen Dahl ser muligheder for fremtiden.

”Vi vil bruge alt vores energi på at skabe den mulighed for Dansk Folkeparti at kunne lave flertal med forskellige partier i Folketinget. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi har fået en dialog op at køre, der gør det muligt for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at samarbejde på et helt andet niveau, end vi har gjort tidligere. Det tror jeg er godt for Danmark. Godt for lønmodtagerne. Og det skal vi bare udvikle.”

Mette F: Vi arbejder på samme måde
I de kærestebreve, der bliver sendt i de danske skolegårde, kan den udkårne svare på bejlerens tilnærmelser med et ”ja”, et ”nej” eller et ”måske”. Mette Frederiksens svar på Kristian Thulesen Dahls kærestebrev kan bedst betegnes som et ”måske”. Hun er dog glad for, at Dansk Folkeparti har nærmet sig Socialdemokratiet i den økonomiske politik.

”Jeg tror, at jo tættere vi kommer på et valg, jo flere bogstavlege vil der være. Og egentlig oplever jeg, at Kristian og jeg arbejder på samme måde: Når der er et problem, der skal løses, så søger vi at finde et ordentligt svar. Det er faktisk lykkedes os på en række områder at gøre i fællesskab. Jeg er glad for samarbejdet. Og hvad fremtiden bringer, vil fremtiden vise”, siger Mette Frederiksen til Fagbladet 3F.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce