Tusindvis af børnehaver og vuggestuer mangler grundlæggende brandsikring

Brandsikkerheden på 5.700 børnehaver og vuggestuer er forældet, viser tal fra Danmarks Statistik. Socialdemokratiet går nu ind i sagen
Det er ikke kun på landets plejehjem, at brandsikkerheden halter. 5.700 daginstitutionsbygninger mangler livsvigtig og grundlæggende brandsikring i form af sprinkleranlæg og automatisk alarmering.

Det viser tal, som Danmarks Statistik har trukket for Radio4.

De tusinder af kommunale bygninger er alle bygget før 2004, hvor det blev et krav med sprinkling og automatisk brandalarmering.

Ifølge sammenslutningen af beredskaber, Danske Beredskaber, har meget få af bygningerne sprinklings- og ABA-anlæg, fordi det ikke var et krav, da bygningerne blev opført.

Ifølge formanden i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, er det særligt vigtigt med netop de to typer brandsikring:

Hvis man ikke har det, kan det betyde, at branden ikke bliver opdaget i tide, og at branden vokser sig større

”Hvis man ikke har det, kan det betyde, at branden ikke bliver opdaget i tide, og at branden vokser sig større. Sprinkleranlægget dæmper branden og forhindrer, at branden spreder sig. Det betyder, at branden bliver holdt i skak indtil brandvæsenet kommer, og at pædagogerne får tid til at evakuere børnene ud af børnehaven,” siger han til Radio4.

Børnehaver og vuggestuer vurderes på samme niveau som plejehjemmene af brandmyndighederne, fordi børn og ældre har lige svært ved at redde sig selv ud af en bygning i brand.

Da tre ældre kvinder døde i en brand på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro på Djursland i august sidste år, viste det sig, at plejehjemmet manglede sprinklere. Jarl Vagn Hansen advarer om, at der kan opstå samme type brænde rundt om på vuggestuer og børnehaver.

S: Brandsikkerheden på daginstitutioner må undersøges

I 2018 registrerede Beredskabsstyrelsen 31 brande i daginstitutioner, i år er der ind til videre registreret 17.

Hos FOLA, Forældrenes Landsorganisation, mener formand Signe Nielsen, at alle dagtilbud skal have den brandsikkerhed, der kræves i dag. Også ældre institutioner selvom det vil koste kommunerne penge:

”Pengene skal nok blive fundet, når det går galt. Men det her skal gøres, inden det går galt. Kommunerne må sætte sig ned og lave en plan for brandsikkerheden,” siger Signe Nielsen.

Socialdemokratiets boligordfører, Henrik Møller, vil nu have undersøgt området. Han undrer sig over, at man ikke har undersøgt både plejehjem og daginstitutioner, da den forhenværende boligminister, Ole Birk Olesen (LA), satte en undersøgelse af brandsikkerhed i gang efter dødsbranden på Farsøhthus på Djursland sidste år:

Det her handler om børnenes og personalets sikkerhed på vores daginstitutioner

”Det her handler om børnenes og personalets sikkerhed på vores daginstitutioner. Derfor er det vigtigt, at vi nu også får set på daginstitutionernes brandsikkerhed,” siger Henrik Møller til for Netavisen Pio.

Opdateret 22.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce