Tusindvis af tips om mulig coronasvindel og ny aftale om faglighed og trivsel

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Hvidvaskjægere spotter tusindvis af mulige coronasvindlere, nye indsatser skal styrke faglighed og trivsel, og Nye Borgerlige brager frem og har nu tredjeflest medlemmer.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Hvidvaskjægere spotter tusindvis af mulige coronafuskere

Hvidvasksekretariatet har indberettet over 4.000 mistanker om coronafusk og fået rekordmange hvidvaskmistanker i 2020.

Det skriver Finans.

Statens coronahjælpepakker har åbenbart fristet mange danskere over evne. I løbet af 2020 er der trillet 4.433 underretninger om mistanker om svindel med hjælpepakkerne ind til Hvidvasksekretariatet.

Det viser sekretariatets statistik for året.

De 4.433 sager er endt med 2.654 unikke underretninger til andre myndigheder.

Sekretariatet fik opgaven, da myndighederne ønskede at give svindel med coronahjælp særlig bevågenhed.

Men de i alt 4.433 corona-mistanker drukner fortsat i de samlede 73.261 indberetninger, som sekretariatet modtog om især hvidvask. Langt hovedparten kommer fra bankerne, der bruger enorme ressourcer på opgaven.

Læs mere her.

 

Nye indsatser skal styrke faglighed og trivsel

Coronakrisen påvirker nogle elevers faglige niveau og trivsel. Derfor er et flertal af Folketingets partier enige om en række indsatser frem mod sommeren 2021. Med aftalen åbnes for kortere udendørs møder i faste trivselsgrupper med op til fire elever og en lærer/underviser/pædagog.

Sådan skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Børn, unge og voksne i uddannelse har fået sat deres trivsel og undervisningsudbytte på prøve under nedlukningen af skoler og uddannelsesinstitutioner.

Regeringen, Venstre, DF, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Frie Grønne har derfor indgået en aftale om at anvende 600 millioner kroner til at understøtte et fagligt løft og trivslen.

Indsatserne er både målrettet elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne.

”Vi har som samfund et ansvar for at give vores unge mennesker de bedste forudsætninger for at fortsætte deres uddannelse og komme videre i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Vi skal samtidigt sikre, at mistrivslen ikke slår rod. Jeg håber inderligt, at de initiativer, vi nu præsenterer, vil gøre en forskel for vores børn og unge og skabe lidt luft og lys i en svær tid,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Initiativerne møder stor ros fra flere led i fagbevægelsen.

“Der bliver brug for hjælpen, for at lære et praktisk fag uden at kunne øve sig i praksis, det er en umulig opgave,” skriver næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund, på Twitter.

placeholder
 

“De har brug for at kunne forlænge både grund- og hovedforløb. Teams er velegnet til mange ting, men ikke til at træne håndværksmæssige færdigheder,” skriver forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, på Twitter.

placeholder
 

Læs mere her.

 

Nye Borgerlige stormer frem og har nu tredje flest medlemmer

Nye Borgerlige indtager nu pladsen som Folketingets tredjestørste parti målt på medlemstal.

Det skriver tv2.dk.  

Partiet med Pernille Vermund i spidsen har kun siddet i Folketinget siden seneste valg i 2019 og er med sine fire mandater et af de mindste.

Men ifølge Kristeligt Dagblad er Nye Borgerlige nu vokset fra 6000 medlemmer for et år siden til over 15.200 medlemmer i dag - kun overgået af de to gamle partier Venstre og Socialdemokratiet.

Læs mere her.

 

Ny ordning skal hjælpe nyuddannede ind i små og mellemstore virksomheder

Små og mellemstore virksomheder kan gennem en ny pulje på godt 10 millioner kroner få tilskud til at sluse en nyuddannet ledig ind på arbejdspladsen.

Sådan skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Nyuddannede kvalificerede ledige kan med en ny ordning komme på graduate-forløb i små og mellemstore virksomheder. Her kan virksomheden få tilskud på 10.000 kroner i fire måneder til lønudgifter.

Den nye ordning skal være med til sænke dimittendledigheden. Forløbene skal være begyndt 1. september i år for at få det fulde tilskudsbeløb.

“Situationen er desværre kun blevet værre som følge af coronakrisen, og ledigheden for dimittender er alvorlig. Derfor har regeringen også nedsat et nyt partnerskab, der skal hjælpe dimittender hurtigere i arbejde,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Læs mere om puljen til graduate-forløb her.

 

Der er udskrevet valg i Grønland

Om bare 49 dage skal grønlænderne stemme i et ekstraordinært valg til landets parlament, Inatsisartut.

Det skriver Ritzau ifølge tv2.dk.

Der skal den 6. april være ekstraordinært valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut.

Det vedtog et stort set enigt parlament tirsdag aften dansk tid.

27 af parlamentets i alt 31 medlemmer stemte for lovforslaget, der betyder, at der udskrives valg i Grønland.

Valget til Inatsisartut vil formentlig være enden for regeringspartiet Siumuts Kim Kielsen tid som landsstyreformand.

Han blev i november vippet af pinden som formand for sit eget parti, men er blevet siddende som landsstyreformand lige siden.

Det er i øjeblikket Erik Jensen, der er formand for Siumut.

Partiet står ifølge målinger til at gå tilbage og miste posten som regeringschef, mens Inuit Ataqatigiit bliver spået fremgang og kan blive det største parti ved valget.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce