TV 2: Vi har begået “en kæmpe fejl”

TV 2 News-redaktionschef Ulla Østergaard lægger sig fladt ned: “Jeg beklager dybt” - Grønlands landsstyreformand er rystet
TV2 bragte få dage før landstingsvalget i april en opsigtsvækkende historie om formanden for Inut Ataqutigiit (IA), Múte B. Egede.

I historien påstod TV 2, at Egede har været inhabil i to sager, og har deltaget i beslutninger, som har forgyldt ham selv.

Men historien er lodret forkert, og dagen efter valget beklagede TV 2 historien og tilføjede rettelser og en beklagelse i toppen af artiklen, men lod den oprindelige artikel stå. Men mandag og tirsdag har TV 2 rettet yderligere til, sådan at TV 2 nu direkte skriver, at den oprindelige artikel aldrig burde være bragt - og TV 2 beklager uden forbehold: 'TV 2 beklager artikel om grønlandsk politiker', hedder artiklen nu. Og den oprindelige artikel er nu helt fjernet.

den oprindelige artikel er nu helt fjernet

Mandag skriver Ekstra Bladet - baseret på mobiltelefonbeskeder og mails sendt mellem Egede og de menige TV 2-journalister/Ulla Østergaard og oplysninger fra kilder tæt på sagen - at det var redaktionschef på TV2 News, Ulla Østergaard, som spillede den absolutte hovedrolle i affæren.

Det var således Ulla Østergaard, som koordinerede TV-stationens dækning af det grønlandske valg, der af uvisse årsager pressede to menige journalister til at skrive artiklen.

Landsstyreformand er rystet

Múte Egede, som vandt det grønlandske valg, og som derfor nu er Grønlands landsstyreformand, er rystet over hele affæren.

Egede understreger, at han op til valget forgæves forsøgte at få TV2 til at indse, at historien var falsk. Og at han aldrig blev præsenteret for påstandene i artiklen, før den blev offentliggjort:

Ud fra den dialog kan jeg ikke se andet, end at det er en plantet historie, som TV 2's redaktionschef er hoppet på

“Jeg var rystet over, at det kom lige før valget," sige Egede til Ekstra Bladet og tilføjer, at ud fra den dialog og korrespondance han har haft med TV 2, er der for ham og se tale om en plantet historie, som TV 2's redaktionschef, Ulla Østergaard, var hoppet på.

Over for Ekstra Bladet erkender nyhedsdirektør Ulla Pors, at TV 2 med historien har begået “en kæmpe fejl”. Men afviser dog, at TV 2 har indgået i et påvirkningsforsøg af det grønlandske valg.

Ulla Østergaard undskylder og lægger sig også fladt ned:

“Jeg beklager dybt, at den historie nogensinde blev offentliggjort. Det var mig, der havde ansvaret for dækning. Og det gjorde jeg på ingen måde godt nok," hedder det i en skriftlig udtalelse fra Ulla Østergaard til Ekstra Bladet.

Jeg beklager dybt, at den historie nogensinde blev offentliggjort

Østergaard havde “for tætte bånd” til Venstre 

I april var der også kritik af Ulla Østergaard.

I forbindelse med presseomtale af bogen “Forfra” om tidligere politisk redaktør på TV 2, Anders Langballe, oplyser samme Langballe, at et medlem af TV 2’s ledelse i årene op til Langballes blodprop i oktober 2018 havde “for tætte bånd” til Venstres daværende ledelse, inklusive den daværende formand, Lars Løkke Rasmussen.

Langballe oplyser i et interview med BT’s daværende politiske redaktør, Henrik Qvortrup, i podcasten  Q & Co., at han flere gange oplevede, at der blev krediteret medarbejdere til Venstre-landsmøder, som ikke var udvalgt af ham - på trods af at Anders Langballe var politisk redaktør - og havde ansvaret for TV 2’s dækning af de pågældende landsmøder.

Qvortrup, der selv er tidligere mangeårig politisk redaktør på TV 2, nævner i interviewet overfor Langballe, at han jo selv kender forholdene på TV 2 ganske udmærket indefra - og at han derfor “gætter på, at du taler om Ulla Østergaard”.

Langballe svarer, at han oplevede, at der eksisterede en usund forbindelse mellem Venstre-toppen og et medlem af  TV 2’s ledelse:

“Jeg oplevede, at der af og til var for tæt udveksling af oplysninger med Venstres daværende ledelse.”

I DR-podcasten Genstart gentager Anders Langballe sine anklager om, at der er for tætte forbindelser mellem den daværende ledelse i Venstre og TV 2-toppen:

“Nogle gange har jeg konstateret, at der var for tætte bånd mellem TV2 og Venstre.”

Ulla Østergaard, redaktør på TV2 News, er gennem årene flere gange blevet kritiseret for at have for tætte bånd til Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, som hun var spindoktor for i årene 2001 til 2007, da Lars Løkke var indenrigs- og sundhedsminister i de to første Anders Fogh Rasmussen-regeringer.

Nyhedsdirektør Ulla Pors afviste i maj over for Netavisen Pio, at der skulle være for tætte bånd mellem TV 2 og Venstre:

“Bogen er Anders Langballes erindringsbog – og som Anders også selv skriver det i bogen – så er det hans udlægning af historien. Jeg har en meget anderledes opfattelse end de beskrivelser, bogen giver af kollegaer og TV 2s politiske linje. Jeg må på det kraftigste afvise påstanden om, at der i forbindelse med TV 2s politiske dækning – eller på andre områder – skulle være bånd til nogle partier,” skriver Ulla Pors blandt andet i en mail til Netavisen Pio.

Ulla Pors understregede tilbage i maj, at hun har fuld tillid til Ulla Østergaard:

Der tegnes et billede af Ulla Østergaard som jeg ikke kan genkende

"Der tegnes et billede af Ulla Østergaard som jeg ikke kan genkende. Ulla Østergaard har en bred profil og har arbejdet i mange forskellige funktioner på TV 2 – på indland, udland, Christiansborg og på NEWS’ magasiner. Uden for TV 2 har hun arbejdet hos SF, Ny Alliance, Venstre og senest for socialdemokraten Mogens Lykketoft, og hendes mangeårige og varierede erfaring – også indenfor det politiske – gør hende til en af de journalister, som ved allermest om dansk og international politik. Samtidig er hun en dygtig og engageret redaktør og meget loyal TV 2-medarbejder, som jeg har fuld tillid til."

Opdateret kl. 21.15 med oplysningen om, at TV 2 nu helt har fjernet den oprindelige, forkerte artikel om Múte Egede

Opdateret 07.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Utroligt at det kan kommer bag på EB og BT samt alle øvrige medier, at journalister og medier fordrejer eller fortier sandheder i jagten på de største overskrifter. Sørgeligt at journalist-standen er sunket ned på et fagligt niveau, hvor de ikke længere tages seriøst af den brede befolkning. Trist at den faglige stolthed sælges for en pæn løncheck. Det er vel det man kan kalde ludermentalitet.

Det må og skal få ansættelsesmæssige konsekvenser for nyhedsredaktør/redaktør på en såkaldt "public service" landsdækkende TV-kanal.
Havde det været DR der havde blandet sig så direkte i valget så havde hele "BLÅ" presse skreget, skreget o skreget og breaking news osv... .

Her bare LARMENDE TAVSHED.

Ja, og det gør er meget tankevækkende med den tavshed. Lad os forestille os at det var sket til et dansk folketingsvalg. Men det handler altså ikke om den borgerlige fløj i politik eller borgerlige presse... denne falske historie ville jo hjælpe det grønlandske socialdemokrati... Siumut.

Presselogen havde noget i lighed med historien oppe i vende. Ulla Pors på stod at man aldrig på tv 2 ...osv. Jakob Nielsen og JP redaktøren spurgte om hun var helt sikker, og man kunne tydelig læse på deres ansigter at Pors ikke huskede sandt. Jeg sad og tænkte på Anders Langballes bog, måske er det på tide tv 2 kigger indad.

Den borgerlige presse for fuld udblæsning...de skyr ingen midler for at få en god historie...

Bjarne, følg lige lidt med i hvilke medier der vil ha' denne sag kulegravet, før du bare lukker sådanne postulater af.

Jeg er enig med de grønlandske partier som nu kræver en kulegravning af sagen om TV2s Ulla Østergaard og hendes rolle i det grønlandske valg. Jeg er også enig med SF's Karsten Hønge om at TV 2 bør afsløre, hvem der tippede om den falske historie. For der er ikke tale om en nyhed eller en nyhedskilde. Der er tale om et stykke PR-arbejde, hvor det gjaldt om at manipulere et demokratisk valg. Det kalder ikke på kildebeskyttelse. Tværtimod. Det har været fremme at Ulla Østergaard har haft en usund tæt forbindelse med sin tidligere arbejdsgiver Venstre, imens hun var på TV2 nyhederne. I det her tilfælde synes det som, at hun har flere usunde forbindelser. Jeg foreslår at man “follow the money”. Hvem ville den falske historie ha' gavnet? I første omgang selvfølgelig “grønlandsk socialdemokrati” Siumut. Men der ville ha' været en til vinder, hvis Siumut havde vundet valgt. Nemlig Kina, som medejer af Greenland Minerals… og som det land der stod til at skulle stå for at importere og bearbejde de sjældne jordarter fra Kvanefjeldet. Det har været fremme GM brugte mange penge på reklame/PR op til valget. Det i sig selv er problematisk. Men med TV2 sagen er det nødvendigt at få undersøgt om en fremmed stat har prøvet at manipulere det grønlandske valg. Uanset udfaldet af dette, synes det klart at hverken Ulla Østergaard eller nyhedsdirektør Ulla Pors bør betros arbejde med nyheder i fremtiden. Og uanset hvem der forsøgte at manipulere hvem så børe Socialdemokratiet (regeringen) mane sig op og få sat en undersøgelse igang. Vi skal turde konfrontere dem som vil manipulere valg i Kongeriget, uanset hvem og hvor.

Annonce