Tyrkiet sender IS-kriger, hærværk mod jøder og Britta Nielsen blev fristet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Det er endnu engang blevet tid til ugens første nyhedsoverblik fra Netavisen Pio.

Denne mandag byder Aktuelt på en besked fra Trump til Mette Frederiksen, en forklaring fra svindelsigtede Britta Nielsen og politiske reaktioner på weekendens antisemitisk hærværk på jødiske gravsteder.

 

Britta Nielsen sætter ord på svindel: “Jeg faldt for fristelsen”

Det var økonomiske problemer på hjemmefronten og sygdom i familien, der fik Britta Nielsen til at begynde at svindle sin arbejdsplads. Det sagde hun mandag i retten.

Hun er tiltalt for at have stjålet knap 117 millioner fra Socialstyrelsen.

”Jeg faldt for en fristelse i systemet og overførte de her penge for at få hjælp til økonomien. Vi havde svært ved at betale vores regninger,” forklarede Britta Nielsen.

Her kan du læse flere af de svar, som den Britta Nielsen kom med i retten mandag.
 

Tyrkiet sender dansk IS-kriger hjem

En dansk IS-kriger sendes hjem til Danmark mandag.  

Det siger en talsmand for det tyrkiske indenrigsministerium til det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

I et skriftlig kommentar til Ritzau skriver justitsminister Nick Hækkerup (S):

“Fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet,” siger han.

Præsident Erdogan oplyste torsdag, at der sidder 1149 medlemmer af IS i landets fængsler, og at 737 af dem er udenlandske borgere.  

Læs mere om sagen på TV 2.
 

Trump forventer øget dansk forsvarsbudget

Når Mette Frederiksen (S) tager til Nato-topmøde i starten af december, så forventer Trump, at hun have en plan for, hvordan Danmark vil nå målet om at bruge to procent af BNP på forsvaret.

Det skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en orientering om det forsvarsministermøde i Nato-regi, som Bramsen selv deltog i sidst i oktober.

"Den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, understregede, at der var en klar forventning til alle allierede om, at de senest til Nato-topmødet i december 2019 har en plan for, hvordan de vil nå to procent," skriver hun i orienteringen til Folketingets Forsvarsudvalg.

Selv om der kun er 22 dage til Nato-topmødet, er embedsmændene i Forsvarsministeriet ikke i gang med at strikke en plan sammen for et større dansk forsvarsbudget.

Den danske regering mener nemlig, at den allerede lever op til aftalen om at "sigte mod at bevæge sig mod toprocentsmålsætningen" inden for ti år.

Læs mere om presset fra Trump her.
 

Hærværk mod jøder i hele landet på årsdag for Krystalnatten

Over 80 jødiske gravsten blev lørdag aften overmalet på Østre Kirkegård i Randers.  Også i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg har der været politianmeldelser.

Det jødiske samfund i Danmark kan desuden fortælle om episoder i Göteborg og Stockholm.

“Vi har fået underretninger om flere episoder, hvor man har påklistret eller malet davidsstjernen forskellige steder,” siger Henri Goldstein, der er formand i Dansk Mosaisk trossamfund.

“Antisemitisme og racisme har ingen plads i vores samfund. Og weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre,” lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag på Facebook.

 


Læs flere politiske reaktioner på Netavisen Pio.  
 

Dansk politi forsinker polsk Kurt Beier-sag

Dansk politi har efterforsket Kurt Beier Transport på mistanke om menneskehandel i over et år, efter at Fagbladet 3F afslørede en slumlejr samt lave lønninger på 15-20 kroner i timen for filippinske og srilankanske lastbilchauffører i Padborg.

I Polen kører en lignende sag mod vognmanden, og er venter polsk politi venter stadig på informationer i sagen fra dansk politi.

Den ventetid er den polske anklager Miłosz Ziółkowski ikke tilfreds med.

“Sagen er stadig åben, da flere vidner skal interviewes. Anklagemyndigheden afventer også oplysninger fra Syd- og Sønderjyllands Politi. Det er jeg lidt utilfreds med,” siger Miłosz Ziółkowski til Fagbladet 3F.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook