Tysk socialdemokrat stopper som formand i EU

Tyskeren Martin Schulz takker af som formand for Europa-Parlamentet. Han går nu efter en karrierer i tysk politik – måske endda som kansler.  
En af de mest markante socialdemokratiske personligheder i europæisk politik, tyskeren Martin Schulz, meddelte i dag, at han stopper som formand for Europa-Parlamentet til januar. I stedet stiller han op som kandidat i Nordrhein-Westfalen ved næste års valg til det tyske parlament, Forbundsdagen.

Dagens udmelding kommer ikke som den store overraskelse. Dels udløber hans nuværende valgperiode ved årsskiftet, og det er tvivlsomt, om han kan få opbakning fra parlamentets konservative og liberale grupper til endnu en periode. Og dels har han gennem længere tid været rygtet på vej hjem til tysk politik for at spille en central rolle i SPD frem mod næste års valg til forbundsdagen.

Martin Schulz blev valgt som formand for Europa-Parlamentet i januar 2012. Inden da var han gennem næsten otte år formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, oprindelig kendt som Party of European Socialists og siden 2009 har været kendt som Progressive Alliance of Socialists and Democrats, i daglig tale blot S&D.

Schulz som kanslerkandidat?
Schulz har gennem længere tid spøgt i kulissen i tysk politik. Da den nuværende udenrigsminister Frank Walter Steinmeier i sidste uge meddelte, at han stopper som udenrigsminister for at blive ny præsident for forbundsrepublikken, blev der spekuleret i, at Schultz kunne overtage posten.

Efter dagens udmelding spekuleres der nu også i, om Schulz kunne gå efter posten som SPD’s kanslerkandidat ved næste års valg til forbundsdagen. Den nuværende vicekansler og økonominister Sigmar Gabriel virker umiddelbart som det mest oplagte bud, men Gabriel er ikke synderligt populært hverken i SPD eller den brede offentlighed. Derfor kan både Schulz og andre kandidater kan nå at komme på banen.

Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev allerede for en uge siden, at Schulz på de indre linjer har meddelt Gabriel, at han ønsker at være kanslerkandidat. Hvordan Gabriel stiller sig til tilbuddet – eller udfordringen – vides endnu ikke. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår SPD, der de seneste tre år har været i koalition med Angela Merkels CDU-parti, skal have valgt sin kanslerkandidat.

Socialdemokrater mister formandspost
Med Schulz’ exit står socialdemokraterne til at miste sin eneste af de tre formandsposter for de europæiske institutioner. I øjeblikket besættes posterne som formand for det Europæiske Råd (Donald Tusk) og formand for Europa-Kommissionen (Jean-Claude Juncker) af personer, hvis partier er repræsenteret i den konservative-kristendemokratiske EPP-gruppe.

Formandsposten i Europa-Parlamentet besættes for 2 ½ år af gangen, og formanden er således også på både ved åbningen og halvvejs igennem Parlamentets femårige valgperiode. Der er tradition for, at de to store partigrupper, socialdemokraterne og EPP-gruppen, hver besætter posten for 2 ½ år i løbet af den femårige valgperiode.

Martin Schulz’ periode udløber altså om kort tid, og ifølge traditionen skulle han overlade pladsen til en konservativ. Det faktum, at de konservative sidder på de to øvrige formandsposter har dog ledt til spekulationer om, at Schulz måske ville forsøge at fastholde posten endnu en periode. Det er nu åbent, hvem der skal sætte sig på posten, men flere medier skriver i dag, at flere konservative kandidater allerede har meldt deres kandidatur. Det vides endnu ikke, om S&D-gruppen også vil stille med en kandidat.

Sammenstød med Berlusconi – og Nyrup
Martin Schultz blev for alvor kendt i Europa, da han under Silvio Berlusconis besøg i Europa-Parlamentet i 2003 stillede den daværende italienske premierminister kritiske spørgsmål om hans økonomiske forhold. Det fik en oprørt Berlusconi til at foreslå, at Schultz indtog rollen som fangevogter i en nazistisk koncentrationslejr i en aktuel italiensk filmindspilning.

Året efter blev han formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet. I gruppen sad også den nyvalgte Poul Nyrup Rasmussen, der kort efter blev valgt som formand for Party of European Socialists (PES), der er en sammenslutning mellem de europæiske, socialdemokratiske partier og i nogen grad, om end ikke fuldstændigt, sammenfaldende med partierne i S&D. De to topsocialdemokrater fandt dog aldrig sammen i et tillidsfuldt samarbejde.

Martin Schulz karriere er i det hele taget rig på sammenstød med politiske venner og fjender. I september fortalte Politico, at også de to mest indflydelsesrige socialdemokratiske EU-ledere, Francois Hollande og Matteo Renzi, havde tabt tålmodigheden med Martin Schulz og ikke ville støtte ham i en ny periode som formand for Parlamentet. Dermed kunne Schulz se enden på sin karriere i europæisk politik. Nu skal en ny til at begynde i tysk politik.


placeholder

Annonce