Tyskland: SPD har valgt første kvindelige partiformand

Ledelsens favorit, tidligere arbejdsminister Andrea Nahles, er med 66 procent af stemmerne valgt som ny formand for de tyske socialdemokrater
Det tyske socialdemokrati har fået sin første kvindelige formand. Navnet er Andrea Nahles. Hun er 47 år, katolik og har haft en lang karriere i partiet. Først som partisekretær, siden som succesfuld arbejds- og socialminister og gruppeformand. Nu skal hun stå i spidsen for de cirka 460.000 tyske socialdemokrater.

Andrea Nahles blev nemlig søndag valgt som ny leder på en ekstraordinær partikongres i Wiesbaden, hvor hun opnåede 66 procent af stemmerne. Hun var udfordret af Flensborgs socialdemokratiske overborgmester, Simone Lange, som opnåede 28 procent, og dermed ville partiet uanset udfaldet i dag have fået sin første kvindelige formand. Iagttagere mener, at det er et dårligt resultat for Andrea Nahles. 6 procent stemte blankt.

Håbet er, at Nahles mestrer den balancegang, det er at lade partiet stå på mål for regeringens politik, samtidig med at hun fremhæver partiets egen profil

Nahles står over for den store opgave det er at genrejse partiet. Partiet fik historisk ringe 20,5 procent af stemmerne ved forbundsdagsvalget i september. Alligevel endte partiet – efter først at have sagt nej – med at fortsætte som juniorpartner i en stor koalition med Angela Merkels kristendemokrater, efter regeringsdeltagelsen var til urafstemning i februar måned. Det kaotiske forløb omkring regeringsdannelsen og det ringe valgresultat var medvirkende til, at Martin Schulz trak sig som formand tidligere i år. I målinger ligger partiets tilslutning nu under 20 procent.

Genrejsningen af partiet skal altså ske, mens partiet er i regering og skal æde det ene kompromis efter det andet, selvom partiet ganske vist har fået nogle fine fingeraftryk i det nye regeringsgrundlag. Nahles er ikke en del af ministerholdet, og håbet er, at hun mestrer den balancegang, det er at lade partiet stå på mål for regeringens politik, samtidig med at hun fremhæver partiets egen profil og egne holdninger. Vi har skrevet mere om Andrea Nahles i portrættet her.

Udfordreren trykkede, hvor det gjorde ondt
Flensborgs socialdemokratiske overborgmester, Simone Lange, valgte tidligt at udfordre Andrea Nahles, der var partiledelsens kandidat til posten. Simone Lange ville være et græsrods-alternativ til Nahles og har stået for en mindre kompromissøgende linje end Nahles. Kort sagt har Simone Lange trykket, hvor det gjorde ondt. Nemlig på arbejdsmarkeds- og socialpolitikken, som den har set ud siden de skrappe Hartz-reformer under SPD-kansler Gerhard Schröder i starten af nullerne.

”Intet barn i Tyskland skal vokse op i fattigdom. Ingen pensionist i Tyskland skal gå med hatten i hånden,” sagde Simone Lange i sin opstillingstale søndag.

Vi må sige til disse mennesker, at vi med Hartz-reformerne accepterede, at de i dag lever i fattigdom, selvom de er i arbejde. Og for det vil jeg sige undskyld til de mennesker, som er ramt

”Når vi debatterer Hartz-reformerne, så er det ikke en debat om fortiden. For millioner af mennesker er det hverdag. For millioner af mennesker, som har stolet på os, som vi har skuffet, og som vi skal takke, fordi Tysklands stabilitet er bygget på ryggen af dem. Vi må sige til disse mennesker, at vi med Hartz-reformerne accepterede, at de i dag lever i fattigdom, selvom de er i arbejde. Og for det vil jeg sige undskyld til de mennesker, som er ramt.”

Hartz-reformerne har ridt partiet som en mare i årevis og været en kronisk klods om benet, der har givet partiet ufatteligt store ridser i lakken. Det tærer på troværdigheden, når man har været arkitekt bag neoliberale reformer, der har kastet millioner af tyskere ud i fattigdom, selvom de faktisk er i arbejde. Det er svært at tage slagordene om social retfærdighed alvorligt, når man selv har gennemført et sådant reformprogram.

Det er nu Andrea Nahles’ opgave at genskabe den brede befolknings tillid til SPD og fremlægge et politisk projekt, der kan vinde valg.

 

Foto: Olaf Kosinsky (wikiberatung.de)
Licens: CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Jakob Esmann er Public affairs- og pressekonsulent.

Tidligere medarbejder på Netavisen Pio. 
 


Kommentarer fra Facebook